Login

Bernardusschool

preview
Weekbrief 13 - 25 November
Verjaardagen & agenda
Verjaardagen   Groep
25 november  Jurre van Galen 6
27 november  Brandon Stouten 5
  Eva van Gijlswijk 6
30 november  Seppe Niesing 1/2A
1 december Kyara Hoogervorst 5

 

Van harte gefeliciteerd en een gezellige verjaardag toegewenst! 

 

Agenda  
29 november 2022 (i.p.v 22/11) MR vergadering
29 november Leerlingen schoenzetten op school
5 december Sinterklaasfeest op school
Werkzaamheden rondom de school

Voorbeeld van afbeelding

De afgelopen weken zijn er volop werkzaamheden op het bouwterrein geweest. Er zijn o.a rioolbuizen geplaatst en de sloot is gedempt. 

 

Inline image

Gisteren zijn ze begonnen met het kappen van de grote populieren naast de school. Om geen risico te lopen, mochten de kleuters niet op het kleuterplein spelen. Vanmiddag zijn ze gestart met het kappen van de bomen bij het middenbouwplein. 

 

Half december wordt de omgevingsvergunning aangevraagd en in het voorjaar wordt de aanbesteding uitgezet. We hopen dat eind 2023/begin 2024 gestart kan worden met de bouw. 

Nieuws uit de kleutergroepen

Gluursint - Raamsticker - 25x30cm - Sinterklaas - Raamversiering - Sint - Gluur

Wat ziet het er mooi uit in alle groepen, wij zij al helemaal in Sinterklaassfeer. Er worden Sinterklazen versierd en stoomboten gemaakt. Gelukkig heeft onze zelfgemaakte stoomboot nu ook een nieuwe naam: de Stoomboot. Daar hebben wij samen op geproost want dat hoort zo als een boot een nieuwe naam krijgt.

 

We zijn al aan het aftellen naar pakjesavond. Elke dag weer een dagje dichterbij het grote feest.

Dinsdag 29 november gaat meester Tim pietengym geven, de kinderen mogen dan natuurlijk verkleed als piet/sint naar school komen.

Nieuws uit groep 3

Deze week zijn we gestart met het maken van echte sommen. We hebben de +,erbij, en de -, eraf, geleerd. Ook de =,is gelijk aan, is hier langsgekomen. Om deze echte sommen te maken gebruiken we ons rekenrekje en vaak ook onze blokjes. Het is belangrijk bij de start van de echte sommen dat het visueel gemaakt wordt met behulp van deze materialen. De kinderen doen ontzetten hun best en het gaat echt al heel goed.

 

Kern 4 is deze week afgerond en de schriften worden weer mee naar huis gegeven. Ook het volgende deel van de boom komt dan mee. We kennen nu 24 letters en hebben dus bijna alle letters geleerd. Tijdens het afnemen van de toetsen gaan we steeds meer zien dat er goed gelezen wordt thuis. Wat fijn!!

Thuis lezen is dus echt van meerwaarde voor het goed en zorgvuldig leren lezen.

Huiswerkblaadje Maan Kern 5 - PDF Free Download

De start met kern 5 is gemaakt. In deze kern worden veel tweetekenklanken aangeboden. Deze zijn best moeilijk maar met de gebaren helpen erg bij het leren van deze letters.

 

Ondanks dat de Sint in het land is wordt er bij ons goed en hard doorgewerkt maar natuurlijk is er ook tijd voor liedjes, spelletjes en knutsels die te maken hebben met Sinterklaas.

Nieuws uit groep 4

Het was weer een drukke maar leerzame week! De oudergesprekken zijn afgerond, leuk om alle ouders weer even te spreken.

Inline image

De afgelopen week hebben we het bij rekenen gehad over geld. Er lagen verschillende producten met een prijskaartje op de instructietafel. De leerlingen mochten in tweetallen winkeltje spelen en betalen met (nep)geld. Iedereen was super enthousiast waardoor we het de volgende les gewoon nog een keer hebben gespeeld!

 

Volgende week zullen we de bloktoets van blok 3 maken. Bij taal kwam het bijvoeglijk naamwoord weer terug. Met een verhaaltje over de Sint en zijn Pieten zijn we opzoek gegaan naar de bijvoeglijk naamwoorden.

eer oor eur - Meester Klaas

Tijdens de spellinglessen hebben we een nieuwe categorie geleerd, namelijk de -eer, -oor, -eur woorden. Met verschillende werkvormen zoals het propjesdictee hebben we de woorden van deze categorie in ons hoofd gestampt!

 

Tot slot zijn we met het nieuwe thema van DaVinci gestart: ‘Samen op de wereld’. De eerste les ging over planeet Aarde.

 

Reminder! Aanstaande maandag is de tafeltoets over de tafel van 5. Ook zal er aankomende week op maandag en dinsdag pietengym zijn. De kinderen mogen hun pietenpak aan!

 

Nieuws uit groep 5

Proosten op de nieuwe Stoomboot, Sinterklaasliedjes in het Engels zingen, werkbladen maken, spelletjes doen, knutselen en natuurlijk de Grej of the Day. Alles staat in het teken van de Sint. Gezellig hoor!

 

Bij de rekenlessen staan de klokken centraal. De kinderen leren wat 5 en 10 minuten op de klok is. De kinderen leren de wijzers plaatsen bij bijvoorbeeld “10 over half 6” en “5 voor 8”. Ook moeten ze “10 voor 12” en “5 over half 3” kunnen aflezen. Best moeilijk. Gelukkig hebben we bladen met daarop hulpklokken.

Misschien is het een idee thuis af en toe eens te vragen hoe laat het is.

Inline image

Donderdag 1 december moeten de kinderen die een tafel niet gehaald hebben bij de tafeltoets deze herkansen. Voor de andere kinderen wordt de tafel van 10 getoetst. 

 

In de klas oefenen we begrijpend lezen bij verschillende lessen en op Squla. Voor wie dat wil, kan ook thuis oefenen. Op de site www.jufmilou.nl  kun je bij het vak begrijpend lezen korte teksten oefenen. Klik hiervoor groep 5 aan voor teksten die bij onze groep passen. Voor de begrijpend leesles van volgende week zijn we nog steeds op zoek naar Bol.com speelgoedboeken. Het liefst waar niet in geknipt is.

 

Nieuws uit groep 6

 

Deze week hebben we tijdens kanjertraining in de klas besproken welke afspraken wij belangrijk vinden in de klas en op school. Deze regels gaan we samen uitwerken in een mooie poster die we in de klas gaan ophangen. Dan kunnen we ze goed zien.

Zak Strooigoed 1 kilo - ZZ-Snoeponline.nl

Voor de rekenles hebben we deze week een kilo kruidnoten van Thijs gekregen. Dat werd een hele smakelijke les en natuurlijk deed iedereen heel erg goed mee bij deze les. Dank voor de kruidnoten!

Vorige week zijn de lootjes voor de surprises van 5 december getrokken. We hopen dat de voorbereidingen hiervoor allemaal goed gaan, mochten er vragen zijn horen wij deze graag.

Huiswerk: Deze week maar 1 blad redactiesommen (staan ook op Schoudercom). Deze krijgen de kinderen vandaag mee naar huis.

Vanmiddag gaan wij, samen met groep 7 en 8 werken aan ‘een krachtige kwestie'. Hierbij gaan de kinderen een hulpmiddel ontwerpen voor Piet. Piet kon namelijk maar moeilijk bij de kleinste pakjes onderin de zak. De kinderen gaan proberen een oplossing te bedenken voor dit probleem en deze ook bouwen. Foto's hiervan zullen op de blog komen.

Nieuws uit groep 7

Vorige week hebben we unit 1 van Take it easy afgesloten met een toest die door de meeste kinderen heel goed is gemaakt. Sommige kinderen waren wel vergeten op de hoofdletters te letten, dat was jammer. Deze week hebben we 'Santa Claus and Saint Nicolas' vergeleken. What do they have in common? What is different?  Daarbij hebben de kinderen gelet op het schrijven van goede zinnen. Dat lukte al heel goed.  

 20221123_142141.jpg

Met de crea lessen hebben de kinderen in groepjes een nieuw transportmiddel voor de Sint gemaakt, omdat de Sint niet met de gezonken stoomboot kon komen. Hierbij moesten ze iets in 3D maken. De resultaten zijn heel erg leuk geworden. De foto's staan op schoudercom, maar kom gerust even in de klas een kijkje nemen.  

 

Vrijdag 25 november zijn de leerlingen van de bovenbouw in groepjes aan de slag gegaan met het ontwerpen van een hulpmiddel voor Piet. Piet kon namelijk maar moeilijk bij de kleinste pakjes in de zak, omdat deze altijd naar onderen zakten. De leerlingen bedenken met elkaar een oplossing en gaan proberen deze oplossing daarna te bouwen en uit te proberen. De foto's komen op Schoudercom in onze blog.  

 

De surprises zijn al bijna. Mocht er iets niet lukken of hulp nodig zijn, laat het ons dan op tijd weten. Wellicht kunnen wij helpen. 's Middags (5 december) zullen we gezelschapspelletjes gaan spelen in de klas. Wie thuis een leuk gezelschapsspel heeft, mag dat mee naar school nemen. Ook is er een aangepaste gymles in de middag. Hiervoor zijn geen gymkleding of gymschoenen nodig. 

 

Huiswerk: 

 

Maandag 28 november: Bladzijde van het breukenboekje

 

Vrijdag 2 december: werk aan je surprise en aan je gedicht voor 5 december 

Nieuws uit groep 8

Afgelopen week hebben we weer hard gewerkt aan de CITO. Deze week hebben we alle toetsen proberen af te ronden. Voor de gene die nog niet alle toetsen afgrond hebben zorg ik dat zij komende week nog een kans krijgen om de toetsen af te maken.

Kosteloos adviesgesprek voor Limburgse instellingen met C...

Komende week stuur ik u een uitnodiging via SchouderCom om deel te nemen aan het adviesgesprek op 13 of 15 december. Bij dit gesprek is het handig als uw kind ook aanwezig is. Zo weten zij gelijk waar ze aan toe zijn.

 

Als laatste, deze vrijdag hebben we een krachtige kwestie gedaan. Een probleem oplossen door iets te ontwerpen. Het was de bedoeling dat de kinderen een oplossing vonden voor Piet die altijd kleine pakjes onder in de zak moest pakken.

 

Huiswerk:

Vrijdag 2/12: Topografie toets inhalen

Cultuurnieuws: kindertheater Wouw

De voorstelling heet dit jaar: "Wat is de Code" en is leuk voor alle
kinderen van de basisscholen.

De Sinterklaas voorstelling " Wat is de CODE?" van KieKfabriek:


Sinterklaas heeft een grote kluis waar hij alle belangrijke dingen in
bewaard. Zoals zijn grote boek, zijn mooie grote ring, de
verlanglijstjes, enz, enz. De kluiswachter Co de Rood is de enige die de
kluis met een speciale code mag openmaken. Maar Co is een beetje
vergeetachtig en vergeet de nummers van de code steeds. Gelukkig mogen
de kinderen hem helpen. Maar of dat veel helpt? Dan is er nog een boef,
Rinus de kraker, die de ring van Sinterklaas wil “lenen” en een
ondeugend Pietje die wel heel gekke dingen doet. IT Piet moet dit alles
in goede banen weten de leiden en de Bakker Piet wil alles rijmend gaan
doen.
Deze gezellige, spannende middag met leuke liedjes is te zien op 30 nov.

Let op, dit keer is de voorstelling te zien in het Ons Huis gebouw,
Kosterspad 3 in Zoeterwoude. Op woensdagmiddag 30 november om 15 uur
begint het.
Kaartjes zijn aan de deur van het Ons Huis te koop vanaf 14:30.

Met vriendelijke groeten,

Stichting organisatie kindertheater Wouw