Login

Bernardusschool

preview
Weekbrief 12 - 18 november 2022
Verjaardagen & agenda
Verjaardagen   Groep
19 november  Sanne Tacko

6

20 november  Eline Jonges 5
23 november  Bobbie Kramers 1/2B
24 november  Pieter Ens  6

 

Van harte gefeliciteerd en een gezellige verjaardag toegewenst! 

 

Agenda  
21 t/m 25 november 2022 10-minutengesprekken
21 november 2022 Ouderraad vergadering
29 november 2022 (i.p.v 22/11) MR vergadering
29 november Leerlingen schoenzetten op school
5 december Sinterklaasfeest op school
Ouders bedankt!

Schoolplan 2023-2027

Afgelopen maandagmiddag was er uit elke groep een ouder vertegenwoordigd om input te geven voor het nieuwe schoolplan.  Het was een prettig gesprek en het is voor ons als school goed om te horen hoe ouders de onderwijsontwikkelingen ervaren en welke parels zij voor onze school herkennen. 

 

 

Inline image

Versieren

Afgelopen maandagavond waren er 30 ouders naar school gekomen om te helpen bij het versieren van de school. Het resultaat is mooi geworden en de school ziet er gezellig uit! 

Bedankt voor jullie hulp en inzet!

 

Een heel fijn weekend toegewenst, vriendelijke groet,

Corine Lourier 

 

 

 

Hulpouders gezocht: luizenpluizen

Hoofdluis

Na elke schoolvakantie worden op woensdagochtend alle leerlingen op school gecontroleerd op luizen. 

We kunnen enkele hulpouders hierbij gebruiken. 

Wilt u helpen? U kunt zich aanmelden bij Mirella de Jong-Visscher (moeder van Levi uit groep 6 en Kaya uit groep 3) 

tel. 06- 41 68 56 15

mail : Mirella_visscher@live.nl

Nieuws uit de kleutergroepen

Sinterklaas is gelukkig toch nog in Nederland aangekomen. Dus we kunnen gaan genieten van het Sint thema. Wij hebben de school en klassen al heel gezellig gemaakt en hopen dat Sint en Pieten onze school komen bezoeken.
De kinderen zijn deze week bezig geweest met een groepsknutselwerk. We bouwden een reuze stoomboot! Zouden er aan boord ook pakjes zijn? In de huishoek hebben we het grote Pietenhuis nagebouwd waar de kinderen als echte Pietjes cadeaus kunnen inpakken en langsbrengen. We leren de komende weken de letter P van Piet en cijfer 5 van 5 december.
Woensdag ochtend mochten we met alle kleuters naar de opening van de nieuwe supermarkt Boon’s. Dat was ook erg leuk!
Inline image

Nieuws uit groep 3

 

Wat hebben veel ouders zich opgegeven voor het Flitsen!  We zijn op het moment druk bezig om een schema te maken en dan kunnen we van start met letters en woorden flitsen.

Leer je klas graag lezen | Juf Lobke

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar thuis lezen blijft heel erg belangrijk. Ook het voorlezen door u als ouder is hier onderdeel van. Blijf dit ook zeker doen. Als het moeilijk is om uw kind thuis aan het leren te krijgen dan helpt het voor-koor-door lezen misschien. Bij deze manier van lezen leest u als ouder eerst het stukje, daarna lezen jullie het stukje samen en als afsluiting leest uw kind zelfstandig het stukje. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en dus ook meer plezier in het lezen.

 

Bij de rekenlessen zijn we begonnen te rekenen met het rekenrekje. We leren hier hoe we de kralen op moeten zetten en leren wat dubbelen en bijna dubbelen zijn. Dit gaat al heel goed. Daarnaast zijn we begonnen met de cijfers tot 50 herkennen en op het goede plekje zetten. Dit is best nog wel een beetje moeilijk hoor maar wat doen onze kanjers hun best. Als laatste gaan we in dit blok al echte sommen leren maken.

Nieuws uit groep 4

Sint
De Sint is in het land en dat is ook te zien in groep 4! De klas is gezellig versierd en de kinderen hebben goed hun best gedaan met de Sinterklaas tekenopdracht. De komende weken zullen de lessen steeds meer in het teken staan van die Goedheiligman. Zo hebben we bijvoeglijk naamwoorden bedacht bij de plaatjes die gaan over het Sint feest, lazen we in tweetallen over het vergeetpietje en leren we het Sinterklaasverhaal ook in het Engels! Volgende week wordt ons winkeltje in de klas geopend en kunnen we de Sint en pieten helpen met cadeautjes kopen en inpakken. Tot slot hebben we een Sinterklaas medley ingeoefend met boomwackers. Die kunnen we laten horen als de Sint op bezoek komt!

 

De Goede Herder – Uit de Schaapskooi

Eerste Communie
Vrijdagmiddag kregen we bezoek van parochiekerk de Goede Herder (Zoeterwoude-Rijndijk). Zij hebben ons verteld over het Eerste Heilige Communiefeest. Dit zal worden gevierd op zondag 21 mei 2023. Er is een aanmeldbrief meegegeven. Voor meer informatie kunt u terecht bij Mariëlla en Nicole van de Eerste Communie werkgroep de Goede Herder.

 

Taal: woordsoorten
Veel kinderen in groep 4 vinden het benoemen van woordsoorten nog lastig. Denk hierbij aan de lidwoorden, zelfstandig naamwoorden en bijvoeglijk naamwoorden. In de klas oefenen we hier spelenderwijs tussen de lessen door veel mee. U kunt thuis spelenderwijs ook eens vragen wat bijvoorbeeld de zelfstandige naamwoorden in de omgeving zijn en welke bijvoeglijk naamwoorden daar bij horen! Zo wordt het extra ingeoefend.

 

Bezetting
Volgende week zal ik (Sanne) op maandag, dinsdag, woensdag, donderdagochtend en vrijdag voor groep 4 staan i.v.m. de afwezigheid van Ryanne. Op donderdagmiddag draait juf Valerie groep 4.

Nieuws uit groep 5

Wat is de Sinterklaastijd toch gezellig! We zitten er helemaal in hoor! De Grej ging deze week over Piet Mondriaan. De kinderen hebben daarbij prachtige “Pietjes” getekend!
9D9EB81F-94DD-4161-9077-D6652ADEAAEF.jpeg


De Engelse les ging over Saint Nicholas en verschillend speelgoed. Ook hebben de kinderen met elkaar het spel “Wie is het?” gepeeld, maar dan in de vorm “Wie is de Piet?”. Volgende week willen we de begrijpend leesles ook aan de Sinterklaastijd aanpassen. Wie heeft thuis nog de speelgoedgids van Bol.com over? Die zouden we graag willen gebruiken.


Deelsommen groep 5 of groep 4. Uitleg, oefenen, werkbladen.

Bij rekenen zijn we gestart met deelsommen. Ook hier hebben we de tafels bij nodig. 15:5=3, want 3x5=15. Veel kinderen snappen wel wat ze moeten doen, maar vinden het lastig omdat ze sommige tafels niet goed beheersen. Dus thuis de tafels herhalen blijft wel belangrijk. Donderdag 24 november hebben sommige kinderen een herkansing van een van de tafels. Bij andere kinderen wordt de tafel van 9 getoetst. Succes!

Bij taal hebben de kinderen de “gebiedende wijs” geleerd en leren kinderen woorden die met “reizen” te maken hebben, zoals “bezichtigen”, “de handbagage” en “het vakantieoord”. Bij spelling zullen we volgende week woorden ge-, be-, ver- en te- leren.
Bij verkeer zijn we gestart met een nieuw krantje met het onderwerp “Wie heeft voorrang?”.

Nieuws uit groep 6

Deze week zijn de lootjes voor de surprises getrokken. Vanaf groep 6 helpen we graag Sinterklaas, door de cadeautjes op deze manier zelf te regelen.

De kinderen hebben een brief met hierin de uitleg en het lootje gekregen, als het goed is hebben ze deze ook mee naar huis genomen. De brief met alle informatie is ook via Schoudercom aan alle ouders gestuurd.

 

Met rekenen zijn we deze week met kolomsgewijs rekenen bezig geweest, dit is de voorloper op het cijferend rekenen. Het is belangrijk dat we deze stap ook goed leren, zodat we goed leren wat de betekenis van de getallen is bij cijferend rekenen.

Ook hadden we deze week het delen van grote getallen. Dat was echt wel heel lastig, maar als we veel blijven oefenen gaat het steeds beter.

 

Inline imageInline image

Het valt op dat het best lastig is om de tafels van 3 tot en met 9 snel in sommen te herkennen en dat het snel uitrekenen van + en – sommen ook nog meer geoefend moet worden. Hier gaan we de komende tijd ook in de klas nog meer mee aan de slag doormiddel van automatiseren te oefenen. Zoveel mogelijk sommen maken in korte tijd.

 

Deze week zijn we ook verder gegaan met de ‘glas in lood’ opdracht van de gastles van vorige week. Er hangen al een paar prachtige kunstwerken op het raam, het is een mooi gezicht als het licht van buiten er doorheen valt.

 

Nieuws uit groep 7

Volgende week ronden we het thema Egyptenaren af op school. We richten ons daarna op de feestdagen van december. Daarna zullen we verder gaan met een nieuw thema van Davinci, namelijk: Grieken & Romeinen.

 

 

Op 5 december vieren we Sinterklaas met surprises. De kinderen hebben richtlijnen meegekregen voor de surprises en cadeautjes. Het zou fijn zijn als iedereen zich zo goed mogelijk hieraan houdt om grote verschillen te voorkomen. U vindt de richtlijnen ook op de blog van groep 7 op Schoudercom.

Inline image

Verder zijn we in de klas gestart met ‘een kopje thee met juf of mees’. De kinderen mogen zich inschrijven om een moment tijdens de lunch of na schooltijd even één op één te kletsen. We kletsen dan over het welzijn en welbevinden van de kinderen.

 

Huiswerk:

Maandag 21 november: Rekenbladen

 

Vrijdag 25 november: Begrijpend Lezen Taak 9

Nieuws uit groep 8

CITO training - KennisKlas

Afgelopen week zijn we in groep 8 van start gegaan met de CITO. Deze week hebben we de toetsen van begrijpend lezen gemaakt. Volgende week maken we deze af en gaan we beginnen met rekenen.

 

Deze week zijn ook de lootjes getrokken. Op een aantal lijstjes wordt vuurwerk gevraagd als cadeautje. Wij vinden dit geen geschikt cadeautje. Hopelijk kan iedereen uit de voeten met de andere cadeauwensen en lukt het om er een leuke suprise bij te maken. Als er toch nog vragen over zijn, dan hoor ik het graag.

 

Schaken | ToyChamp

Als laatste, op 7 december is een schaaktoernooi. Hier kunnen de kinderen uit groep 8 aan mee doen. Je hoeft hier niet goed in te zijn, maar het is wel handig om de regels te kennen. Wellicht een leuke manier om kennis te maken met deze sport.

 

Huiswerk:

Vrijdag 25/11:  Rekenen

Sportnieuws: IJsclub Zoeterwoude

Beste ouder/verzorger van groep 4, 5 6, 7 en 8,

 

De IJsclub Zoeterwoude biedt de mogelijkheid om eens te komen schaatsen op een echte IJsbaan! Dit kan op woensdagen van 18.45 tot 19.45 op de IJsbaan in Leiden.

 

Er zijn door de KNSB een aantal complete schaatstassen beschikbaar gesteld met hier in verstelbare schaatsen, helm en toebehoren. Handschoenen zitten er niet bij, deze moet je dus zelf even meenemen.

De spullen zijn op de ijsbaan aanwezig en de trainers van de IJsclub zullende kinderen ontvangen en wegwijs maken. Zorg dat jullie er uiterlijk om 18.30 zijn. (Schaatshal Leiden, Vondellaan 41, Leiden)

 

Parkeren kan bij de IJsbaan en er is een kantine/restaurant waar de ouders kunnen kijken naar de les/training.

 

Via deze link kunt u beschikbaarheid opgeven. 

Vul de voor- en achternaam van de deelnemer in en vergeet de reservering niet op te slaan onderaan de pagina.

 

Iedere woensdag is er plaats voor 3 kinderen en per persoon is er één aanmelding mogelijk/toegestaan.  Als je voor meer dan één persoon wil aanmelden (bijvoorbeeld voor vriendjes of broers/zussen) gebruik dan een andere device of neem even contact op. Afmelden kan eventueel ook weer via de link. (maar vergeet dus niet onderaan op te slaan)

 

Va deze aanmelding krijgt de IJsclub geen contactgegevens te zien en alleen de ingevoerde naam. U ontvangt dan ook geen bevestigingsmail en de deelnemer wordt op de aangegeven datum rond 18.30 op de Leidse IJsbaan verwacht.

 

Voor vragen en meer informatie kunt u even contact opnemen met Maria de Bont van de Technische Commissie van de IJsclub via wedstrijdsecretaris@ijsclubzoeterwoude.nl  .

 

We zien jullie heel graag snel een keer op het ijs!

 

Groeten,

 

IJsclub Zoeterwoude

Cultuurnieuws: Een groot Rembrandt

 

KUNSTSALON VRIJDAG 25 NOVEMBER 2022

CultuurHuis Zoeterwoude, aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Presentatie: Nick Oudshoorn

 
Nick Oudshoorn neemt u mee naar de 17e eeuw, het economische, sociale en religieuze Leiden. De stad Leiden waar Rembrandt zich ontwikkelde tot een van onze grootste schilders. Wat waren de redenen van Rembrandt om als 26 jarige definitief uit Leiden te vertrekken en zich te vestigen in Amsterdam? Alles over ‘de Nachtwacht’, waar kijken we nou precies naar en wie zijn al de mannen? Hoe kwam het schilderij tot stand en wat was überhaupt de reden voor dit gigantische doek? Over het faillissement en of Rembrandt echt arm is gestorven? Natuurlijk komen ook de vrouwen uit het leven van Rembrandt voorbij: Saskia Uylenburg, Geertje Dirks en Hendrikje Stoffels.
Een lezing zonder eindeloze uitleg over zijn schilderijen.
 

Nick Oudshoorn is beeldend kunstenaar uit Leiden. 

Hij schildert en was lid van de v.m. Rembrandt projectgroep Universiteit Leiden

Sinds 2019 geeft hij lezingen over Rembrandt.
 
Het wordt een avond met verrassende wendingen over onze kennis van Rembrandt. Kunst en Cultuur Zoeterwoude wil op deze bescheiden wijze een eerbetoon brengen aan de schilder die ooit vlak naast ons woonde en die ongeveer uitkeek op Zoeterwoude.
 
Tot ziens op 25 november a.s.