Login

Bernardusschool

preview
Weekbrief 34 - 24 juni 2022
Jarigen & agenda
Jarigen    
     
26 juni Thijs van der Drift  5
27 juni Dex Stork 1/2b

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
24 juni Doordraaimiddag (kennismaking nieuwe leerkracht)
27 juni t/m 5 juli Tien minuten gesprekken
5 juli Musical groep 8
7 juli Start zomervakantie (Let op! Vrijdag 8 juli geen les)
22 augustus  Eerste schooldag

 

Afscheid Sabine

Beste ouders,  

 

Op vrijdag 1 juli willen wij jullie uitnodigen om te proosten op Sabine haar nieuwe baan. Van 15.00 uur tot 16.30 uur bent u van harte welkom voor een hapje en een drankje en om Sabine gedag te zeggen.  

 

Tot dan,  

 

Team Bernardus en Ouderraad

 

----------------------------------------------------------------------

 

Beste ouders,

 

Na negen mooie jaren als directeur op de Bernardusschool, start ik 1 augustus 2022 met een nieuwe uitdaging op de Josephschool in Leiden. Bij mijn aantreden op 1 januari 2013 dacht het team dat ik slechts een paar jaar zou blijven. Nu na negen jaar heb toch "een rondje kinderen" gezien; ik heb hen kunnen volgen van groep 1 t/m 8.  

 

Deze stap maak ik met gemengde gevoelens omdat ik een prachtige school achter mij laat en er anderzijds een nieuwe uitdaging voor mij ligt. Echter verlaat ik de Bernardusschool met een gerust hart; ik laat een prachtige, gezonde school achter, een heel fijn hardwerkend team van leerkrachten met grote inzet en betrokkenheid. Een grote ouderbetrokkenheid heb ik de afgelopen jaren ervaren; ouders die mij op het plein aanspraken of gewoon binnen kwamen lopen met een vraag. En niet te vergeten de vele hulp die u als ouders biedt om zaken op school mogelijk te maken. En uiteraard de enthousiaste leerlingen waarbij ik regelmatig aanschoof wanneer ze in de aula aan het werk waren of mij kwamen vragen of ze nog een klusje voor de school konden doen. 

 

Ik wil alle ouders en leerlingen bedanken voor de prettige samenwerking en het in mij gestelde vertrouwen al die jaren. De Bernardusschool is een bijzonder fijne school in Zoeterwoude!

 

Wellicht tot 1 juli! 

 

Hartelijke groet,

 

Sabine Steinebach

Tien minuten gesprekken

Vanaf maandag 27 juni worden de tien minuten gesprekken ingepland. Deze gesprekken vinden op school plaats van 27 juni t/m 5 juli 2022. Leerlingen (vanaf groep 2) mogen ook aansluiten bij deze gesprekken.  

 

U kunt zich van vrijdag 17 juni t/m donderdag 23 juni inschrijven voor de tien minuten gesprekken via SchouderCom. U heeft hiervoor een uitnodiging ontvangen.

Softbal clinic

Afgelopen maandag was er voor de groepen 5 t/m 8 een softbal clinic op de velden van Meerburg. Soft- en honkbalvereniging Extra Innings uit Zoetermeer verzorgde een les voor de leerlingen. Ze speelden een jeugdige vorm van softbal (5-bal) en er mocht geoefend worden met het slaan in een slagkooi. Door de kinderen in aanraking te laten komen met minder bekende sporten, proberen we ze zich breed te laten oriënteren op sport.

Ben je geïnteresseerd om misschien lid te worden? Dat kan! Er zijn softbalverenigingen voor een proefles in de buurt van Zoeterwoude. Biënto zit in Leiden, HSV Adegeest in Voorschoten, BSC Alphians in Alphen aan de Rijn en natuurlijk Extra Innings in Zoetermeer.

 

Aan het begin van het schooljaar krijgen de kinderen van de Bernardusschool weer een overzicht mee van schoolsportcursussen. Ze hebben breed aanbod van sporten voor een aantal proeflessen.  Neem alvast een kijkje op www.schoolsportcommissieleiden.nl!

Nieuws uit de kleutergroepen

Deze week hebben we gezellige feesten gevierd. Wij hebben genoten van de sfeer en zijn flink verwend door jullie met mooie cadeaus. Morgen is de doordraaidag en gaan de kinderen die komend schooljaar naar groep 3 gaan nog eens werken in hun nieuwe lokaal. Vanaf maandag beginnen wij met het schoonmaken van materialen. Ook sluiten we het thema zomer af.

Nieuws uit groep 3

Terwijl wij nog nagenieten van het klassentheater van afgelopen week, is er deze week alweer veel gebeurd. Zo vierden wij woensdag onze juffenverjaardag. We waren heerlijk in de zandspeeltuin waar ‘Camping Bernardus’ was opgezet door ouders uit de groep. Er stonden tenten en stoeltjes. Er lagen handdoeken om te zonnen en er was speelgoed voor in het zand. De kinderen hebben heerlijk gespeeld en we aten nog allemaal lekkere dingen. We zijn enorm verwend met cadeautjes en hebben echt genoten van deze heerlijke dag. Dank aan iedereen die hieraan meegeholpen heeft!

 

Verder hebben we deze week alle cito toetsen afgerond en staat alles klaar voor het rapport aankomende week.
Soms wordt er nog wel eens vergeten om thuis te lezen. Ook aan het eind van groep 3 is dit nog steeds super belangrijk! En dit weekend kan er lekker buiten gelezen worden, in de tuin of op het balkon! Hoe fijn is dat!

Nieuws uit groep 4

De kinderen in groep 4 hebben hard gewerkt de afgelopen tijd. Aanstaande maandag komt het laatste rapport mee naar huis. In de ouder-kindgesprekken kunnen we samen praten over deze mooie resultaten en bespreken wat de aandachtspunten voor groep 5 gaan zijn.

 

Morgen gaan de kinderen oefenen in groep 5 en kennis maken met juf Sannie en juf Danielle. Ze hebben er veel zin in.

 

De komende week is het tijd voor een feestje. Op woensdag vieren we het juffenfeest. De ouders die zich hebben opgegeven voor de speurtocht zijn welkom om 10.15 uur in het zandspeeltuintje. Vanaf daar gaan we om 10.30 uur vertrekken. Neemt u een telefoon mee?

 

De kinderen hoeven deze dag geen fruit en drinken mee te nemen. Dit regelen de juffen!

We gaan er een gezellige dag van maken!

Nieuws uit groep 5

Bij Engels zijn we gestart met het nieuwe hoofdstuk “Sports”. De kinderen leren het benoemen van verschillende sporten zoals “play basketball”, “ride a bike” en “swim”. Naast het goed uitspreken en schrijven van deze woorden proberen de kinderen ook zinnen in het Engels te zeggen, zoals “I can’t swim, but I can jump”. De English Corner is weer te zien op Schoudercom.

 

Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we a.s. woensdag 29 juni ons juffenfeest vieren bij de Vlietlanden! Wat fijn dat zoveel ouders willen rijden! Zij krijgen tegen die tijd nog een mail met de laatste info. Het enige wat we nog even moeten afwachten is of het wel warm genoeg is, maar vooralsnog is de weersverwachting prima. Belangrijk om te weten is dat de kinderen ’s ochtends moeten zijn ingesmeerd (graag ook zonnebrand meegeven als dat nodig is), zwemkleding en een handdoek (en evt buitenspeelgoed) mogen mee en wij zorgen voor wat lekkers te eten en te drinken. We kijken er naar uit!

 

Bij taal hebben de kinderen geleerd wat een vragend voornaamwoord is. Dit zijn de woorden “wie”, “wat”, “welk(e)”, en “wat voor (een)”. Bij spelling oefenen we woorden met -elen, -eren en -enen en zullen we volgende week starten met het schrijven van samenstellingen, zoals “schoolplein” en “maandag”.  Bij rekenen hebben de kinderen sommen uitgerekend als 518+345=863 en 786-259=527. Het is de bedoeling dat kinderen deze som uitgeschreven in stapjes of op de getallenlijn uitrekenen op een kladblaadje.

Wat fijn dat al zoveel ouders hebben ingeschreven voor de rapportgesprekken. Schrijft u zich nog in als dit nog niet is gelukt?

Nieuws uit groep 6

Deze week de laatste Cito’s gemaakt. Er is hard gewerkt om alles goed en op tijd af te maken. Volgende week maandag mogen de rapporten weer mee naar huis. Mocht het rapport nog niet nop school liggen, zorg dan dat deze uiterlijk vrijdag mee naar school komt.

 

Afgelopen vrijdag hebben we genoten van het klassentheater van groep 3 en 6. Wat een talenten zitten er in deze groep. Niet alleen op het podium, maar ook achter de schermen zijn er veel talenten naar boven gekomen.

Op 4 juli gaan we de juffen en één meesterdag vieren, meester Nils komt dan ook mee om afscheid van de groep te nemen. In de middag gaan we eerst een klein feestje in de klas vieren en daarna gaan we op de fiets naar het strandje in de Munnikenpolder in Leiderdorp. We kunnen daar zwemmen en spelletjes doen, dus zwemkleding en een handdoek moeten mee.

 

In de klas wordt nog hard gewerkt aan de laatste themawerkstukken van DaVinci. Op 6 juli willen wij deze graag in de vorm van workshops aan elkaar, maar ook aan de ouders presenteren. Na het afscheid van groep 8 staan de kinderen klaar om de themawerkstukken te presenteren. U bent dan ook van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Hoe laat dit precies is zullen we nog via Schoudercom laten weten.

Nieuws uit groep 8

Deze week hebben we veel geoefend voor de musical. Soms gaat het wat stroef, maar hopelijk wordt het eindresultaat spectaculair!

 

Volgende week woensdag is het juffendag. De kinderen hebben allemaal een uitnodiging meegekregen. Het is fijn als zij een handdoek en zwemspullen meenemen/aandoen. We gaan er een leuke dag van maken!

Volgende week is het de laatste volle schoolweek voor groep 8. We gaan nog even goed genieten met elkaar en hopelijk nog wat leuke dingen tussendoor doen.

EXTERN NIEUWS
Nieuws van het CJG - samen lezen

Lezen vergroot de woordenschat van je kind. Hierdoor wordt het voor je kind gemakkelijker om zich goed te kunnen uiten. En daardoor ook zijn gedachten en gevoel op een goede manier onder woorden te brengen. Bijna elk kind krijgt vanzelf de wil om te leren lezen. De voorbereiding van leren lezen begint al in de kleuterklas. Hoe kun je je kind helpen bij het leren lezen? Tips:

 

Van 4 tot en met 6 jaar

 • Maak samen met je kind rijmwoorden.
 • Probeer de letters uit te spreken als klank. Dus de letter s niet als ‘es’ maar als ‘sss’.
 • Doe het spelletje, ik zie ik zie wat jij niet ziet en het begint met een b.
 • Praat veel met je kind en laat je kind zelf ook vragen stellen.

Van 7 tot en met 9 jaar

 • Probeer elke dag een kort moment samen te lezen. Liever 15 min. per dag, dan 1 uur per week.
 • Grijp niet gelijk in als je kind een fout maakt, mogelijk verbetert hij/zij zichzelf al.
 • Indien je kind gefrustreerd raakt bij het leren lezen, probeer dan te helpen, blijf rustig.
 • Geef je kind complimenten bij het leren lezen.
 • Sluit het samen lezen leuk af door daarna zelf nog even voor te lezen.
 • Blijf veel met je kind praten, want dat vergroot de woordenschat. Dit zal helpen bij het begrijpend lezen.

Van 9 tot en met 12 jaar

 • Probeer je kind te stimuleren om zelf te lezen. Ga samen naar de bibliotheek.
 • Ga in gesprek met je kind over het verhaal dat is gelezen.
 • Laat je kind eens voorlezen aan opa/oma of aan een broertje of zusje.
 • Speel samen spelletjes waarbij je kind ook moet lezen. Denk aan kwartet.
 • Geef je kind een abonnement op een tijdschrift of laat het stripboeken lezen.
 • Geef het goede voorbeeld. Pak zelf ook regelmatig een boek. Zien lezen, doet lezen!

Vind je het moeilijk om jouw kind te helpen met taal of heeft jouw kind een taalachterstand? Vraag bij het CJG - de jeugdgezondheidzorg naar meer informatie over de Voorleesexpress! Dit is voor kinderen tot 8 jaar.

Meer informatie over opvoeden en opgroeien www.cjghm.nl

WORKSHOP KINDEYOGA IN DE ZOMERVAKANTIE
Kom in de zomervakantie meedoen met de kinderyogalessen van kinderyoga Zon & Maan bij Visser Fysiotherapie en Sport!
 

Ga je mee op Yoga-avontuur? We gaan op yoga avontuur met als Thema “Zomer”!


De uitdaging is om je balans te houden, sterk en krachtig te blijven staan, lenigheid te oefenen en vooral lekker te bewegen tijdens de yoga oefeningen. Daarnaast doen we ademhalingsoefeningen en oefeningen voor de zintuigen; wat hoor je, zie je en voel je (zo maken ze op een kindgerichte manier kennis met mindfulness en meditatie). Aan het einde van de les gaan we ontspannen middels ontspanningsoefeningen, luisteren naar een verhaal of muziek. Spelenderwijs wordt je kind zich bewuster van zijn/ haar lichaam, ademhaling, zintuigen, eigen gevoel en kracht en leert hij/ zij zich bewust aan- en ontspannen. Kinderyoga levert een positieve bijdrage aan het zelfvertrouwen, lichaamshouding, balans, concentratie en nog veel meer en het is vooral heel leuk!
Met als doel een leuk, beweeg- en relax moment voor ieder kind op je eigen niveau!

 

Leeftijd: Kinderen in de leeftijd 4-8 jaar.

Locatie: Visser Fysiotherapie en Sport, Octavialaan 61, te Leiden (kleine oefenzaal).

Data:  14, 21, 28 juli

Tijdstip: Donderdagmiddag 16.30-17.25

Lesgever: Shirley van den Ing, Kinderfysiotherapeut en Kinderyoga-docent.

Kosten: 3 lessen voor €25,- (per losse les €10,-)

Info: www.kinderyogazonenmaan.nl

Aanmelden; Via de website of kinderyogazonenmaan@gmail.com