Login

Bernardusschool

preview
Weekbrief 8 - 7 oktober 2022
Verjaardagen & agenda
Verjaardagen   Groep
7 oktober  Noud van Essen 1/2A

 

Van harte gefeliciteerd en een gezellige verjaardag toegewenst! 

 

Agenda

Kinderboekenweek t/m 16 oktober
Klassentheater gr. 1/2A en 8 21 oktober
Herfstvakantie 24 - 28 oktober
Margeweek 31 oktober - 4 november
   
Dag van de Leraar

 De bronafbeelding bekijken  Inline image

Afgelopen woensdag was het de Dag van Leraar. We zijn als team van de Bernardusschool in het zonnetje gezet door de Ouderraad; er werd een mand met bedankjes bezorgd en een leuke kaart! 

Juf Celine met verlof

De bronafbeelding bekijken

Vandaag is juf Celine haar laatste werkdag voor haar zwangerschapsverlof. We wensen haar een goed verlof toe! 

Na de voorjaarsvakantie zal juf Celine haar werk weer op school hervatten. 

 

Nieuws uit de kleutergroepen

Donderdag waren wij met alle groepen in de hal voor de opening van de kinderboeken week: Gi-Ga-Groen. Er staan bakken in de grote hal, daar kun je ruilboeken en cadeau boeken in doen.

 

De afgelopen weken hebben wij al gewerkt over duurzaamheid, gelezen over Egalus, hij was de opruimer van het bos, de bergen en de zee, totdat hij zo moe was van al dat opruimen en echt even uit moest rusten. Gelukkig waren daar zijn vrienden. Eerst waren zij de rommelmakers maar nu gingen zij Egalus helpen met opruimen Wat een verrassing voor Egalus toen hij wakker werd! Hij zag een schone wereld. We hebben de letter a geleerd en het cijfer 4.

De bronafbeelding bekijken

Volgende week gaan wij werken over de herfst, dat sluit mooi aan bij het thema Gi-Ga-Groen.

Wij zijn op zoek naar dennenappels, kastanjes, eikels en mooie herfstbladeren voor ons project

Nieuws uit groep 3

Vandaag krijgen de kinderen hun schrift van kern 2 mee naar huis. In dit schrift hebben we de bladen van de letterboom gedaan. Dit zijn de bladen van kern 1 en kern 2.

De bronafbeelding bekijken

We zijn gestart met kern 3. Hier hebben we het verhaal van de keizer die altijd ziek is gelezen en de eerste letter is al weer geleerd. Deze kern leren we de letters: d, oe, z, ij en h.

 

We zijn druk bezig met de Kinderboekenweek. We hebben in de klas leuke kijkboeken over de natuur die de kinderen na het werken mogen “lezen”. Om even wat stress bij de kinderen weg te nemen nog even de uitleg van de boekenbakken in de hal. In de hal staan 2 bakken met boeken, in de ene bak zitten boeken die je kunt ruilen en in de andere bak de cadeauboeken. Als je thuis nog een boek hebt dat je al vaak gelezen heb en niet leuk meer vindt dan mag die in de ruilbak en kun je een nieuw boek hieruit kiezen om thuis te lezen. Heb je een boek dat je graag cadeau wilt geven dan mag je hem mooi inpakken en in de cadeaubak doen. Ze er dan wel even op voor welke leeftijd het boek is, wie de schrijver is en wat voor soort boek het is.

 

Bij de rekenles zijn we gestart met blok 3. We leren hier groepjes van 2 en 5 maken. Dit is veel makkelijker bij het tellen omdat we nu de groepjes zien en weten hoeveel er in een groepje passen. Ook leren we dit blok de halve uren en de splitsing van 6, 7 en 8

Nieuws uit groep 4
Afgelopen donderdag was het feest! De Kinderboekenweek werd op groene wijze geopend en het thema werd enthousiast ontvangen in groep 4. Vandaag hebben we een fantasiedier geknutseld met materialen uit de natuur. Ook volgende week zullen we ons bezig houden met 'gi-ga-groen'. De mini boekenkraam in de aula wordt al druk bezocht. Veel kinderen hebben al een boek geruild. Leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn!
 
Met DaVinci zijn we vorige week bezig geweest met virussen en bacteriën. We hebben een proefje gedaan met 2 boterhammen. De ene boterham werd door iedereen aangeraakt en de andere boterham niet. Op de foto ziet u het resultaat.....
Inline image 
Binnenkort staan de creamiddagen op de planning. Zou u via Schoudercom nog willen doorgeven als u wilt helpen? 
 
Tot slot staat aankomende maandag de toets van de tafel van 2 op het programma. In de klas is te zien dat er thuis hard geoefend wordt, superfijn! Het tempo is waar sommige kinderen nog over struikelen. Via www.tafels-oefenen.nl kan er op tempo geoefend worden.
Alvast een prettig weekend gewenst!
Nieuws uit groep 5

Na een lekker lang weekend vrij waren er enthousiaste verhalen over de kermis, pretparken en andere leuke “vrije tijd uitstapjes”.
Het was ook Dierendag en daar hebben we aandacht aan besteed. Na elke les kregen de kinderen een dierenraadsel dat ze moesten oplossen. Welke dieren geven kiezelsteentjes aan elkaar? Welk dier bestaat voor 75% uit wol? Welk dier heeft een tong van een halve meter? Uw kind weet nu vast het antwoord! In de middag kregen de kinderen 3 verschillende kaartjes. Deze kaartjes vormden een gekke zin over een dier en dat was wat ze moesten tekenen. Dus bijv. “”Een kat met een zak chips in de woestijn” en “Een panda met een taart in de zee”. De tekeningen zullen we op Schoudercom zetten.

Inline image

Deze week stond bij rekenen het klokkijken weer centraal. Naast hele en halve uren aflezen op de digitale en analoge klok, hebben we nu ook geleerd over de kwartieren. Hoe schrijf je kwart over 4 ’s ochtends? Hoe schrijf je kwart voor 8 ’s avonds? Moeilijk hoor! Gelukkig hebben we een analoge “spiek”klok in de klas hangen, waarop alles goed te zien is. Deze was al te zien bij de foto’s vorige week op Schoudercom.

Misschien handig om thuis ook af en toe eens te vragen hoe laat het is… 😉

 

Dinsdag kwam de klas alvast in de stemming door het onderwerp van de Grej of the Day: de Kinderboekenweek! Vandaag is deze dan ook van start gegaan op de Bernardus! Na een feestelijke opening met de hele school vanochtend zullen we de komende week meerdere lessen in het teken van het thema “Gi-Ga-Groen” laten staan. Zo ging bijvoorbeeld de taalles vandaag over het beschrijven van een route. De route ging al wandelend naar een boekhandel.

Nieuws uit groep 6

Na een lekker lang weekend een kort weekje. Maar er is gewoon weer hard gewerkt door groep 6.

De eerste toets van Engels hebben we gemaakt en dat ging hartstikke goed. Volgende week met een nieuw hoofdstuk beginnen.

Bij Davinci hebben we het over Afrika vroeger en nu. We hebben veel geleerd over apartheid, kolonisatie, slavernij en discriminatie.

Op vrijdag wordt er hard gewerkt aan de themawerkstukken, deze moeten voor de vakantie af zijn en gepresenteerd worden.

 

De bronafbeelding bekijken

Deze week is de Kinderboekenweek gestart. Het thema is Gi-ga-groen, in de klas zijn we ook met dit thema bezig met het voorleesboek en met de bonen die we in potjes laten groeien.

 

Huiswerk:

Maakwerk: Redactiesommen (staat ook op Schoudercom in de agenda/kalender)

 

Nieuws uit groep 7

De kinderen hebben de afgelopen week goed hun best gedaan met de Kinderpostzegel actie. Sommige kinderen hebben heel wat verkocht, anderen iets minder, maar dat maakt helemaal niet uit. Alles bij elkaar zorgt voor een mooie opbrengst voor de projecten voor kinderen die veel aan hun hoofd hebben. Wat fijn ook dat alle mappen woensdag weer terug op school waren.  

 

Donderdag 6 oktober was ’s ochtends de opening van de Kinderboekenweek in de aula. Het thema dit jaar is Gi-ga-groen en gaat vooral over milieu en natuur (zie ook de foto’s in de blog). We stimuleren de kinderen deze week extra om te gaan lezen, op naar de bieb te gaan voor activiteiten of het lenen van een leuk boek. Op school staan twee bakken; een bak voor ruilboeken en een bak voor cadeauboeken. In de bak van de ruilboeken stop je een boek van thuis dat je niet meer wilt lezen en uit de bak op school mag je een ander boek kiezen om mee naar huis te nemen. In de bak van de cadeauboeken stop je een boek dat je cadeau wilt doen. Je pakt het boek in en plakt er een sticker op (deze hebben we op school ook) met de schrijver, genre en leeftijd (doelgroep).

De bronafbeelding bekijken

Bureau Halt komt vrijdag 14 oktober in groep 7 om een les te geven over ‘Invloed van de groep’. De kinderen in groep 7 komen in de beginnende fase van de pubertiteit, die samengaat met onzekerheid en kwetsbaar voor invloed van buitenaf. In de les laat de medewerker van Bureau Halt zien dat een groep, zowel in positieve als in negatieve zin, jouw gedrag kan beïnvloeden.

 

Huiswerk:

Maandag 10 oktober: rekenblad deeltafels en sommen tot 100. Het gaat hierbij om tempo. Misschien is het handig om dit ook steeds in kleine blokjes te oefenen en te kijken hoeveel sommen er in bijvoorbeeld 2 minuten gemaakt kunnen worden.

 

Vrijdag 14 oktober: Bloon alle lijsten 1x maken. Het is de eerste keer dat we de vernieuwde versie van Bloon gebruiken. Het doel is om deze omgeving te verkennen. De kinderen kunnen thuis inloggen op Cloudwise (google op ‘cloudwise’). Ze loggen in met dezelfde gegevens als op de school-chromebook.

Nieuws uit groep 8

Op woensdag 12 oktober gaan we een bezoek brengen naar de middelbare scholen. Onze klas is ingedeeld voor Beroepscollege Leystede en Visser ’t Hooft Lyceum Burggravenlaan. Na aankomst op school zullen we gelijk vertrekken, omdat wij om 09.00 uur verwacht worden. Naar verwachting zijn we rond 12.00 uur weer terug. Onder begeleiding van een aantal ouders gaan we deze scholen bekijken. Ik ben erg benieuwd wat de kinderen er van vinden. In de klas ga ik de indeling en het programma nog bespreken.

 

Op woensdag 5 oktober is de Kinderboekenweek gestart. Tijdens de opening hebben we een krat gemaakt voor ruilboeken en cadeauboeken. In het krat van de ruilboeken kunnen kinderen boeken inleveren die zij niet meer lezen en een nieuwe pakken die iemand anders heeft ingeleverd. De cadeauboeken zijn ingepakt. Dit krat maakt het een verrassing welk boek je krijgt. Een leuke manier om in aanraking te komen met boeken!

De bronafbeelding bekijken

Deze week zijn de kinderen in de klas druk bezig geweest met het maken van een maquette voor het thema Egypte. Volgende week gaan we deze presenteren en weet iedereen meer over dijken, terpen, de Nijl en de kringloop van het water.

 

Als laatste, deze week zijn we begonnen met de voorbereiding van het klassentheater. Deze staat gepland voor 21 oktober. Volgende week gaan we de stukken oefenen om die dag een mooie voorstelling te geven.

 

Huiswerk:

Dinsdag 11/10: Rekenen, werkblad

Vrijdag 14/10: Spelling, werkblad persoonsvorm

Nieuws van de Goede Herder kerk
Op zondag 16 oktober om 9:30 uur wordt er in de Goede Herder kerk weer een kinderwoorddienst gehouden. 
Iedereen is van harte welkom! 
 
Vriendelijke groet
Nettie Vroonhof 
 
Veiling met een missie
Op 29 oktober is er weer de jaarlijkse Veiling met een Missie.
We starten de avond met een bingo van 19.00 uur tot 20.00 uur vanaf vanaf 20.00 uur zal de veiling plaatsvinden .
Dit evenement wordt gehouden in de zaal van het Muziekcentrum, Schenkelweg te Zoeterwoude.
U bent van harte welkom!
 
Vriendelijke groet, namens werkgroep Veiling met een Missie,
Anne Marie de Groot
Stichting Kunst en Cultuur

In de bijlage vindt u de nieuwsbrief van de Stichting Kunst en Cultuur van de gemeente Zoeterwoude.