Login

Bernardusschool

preview
Weekbrief 6 - 23 september 2022
Agenda
Agenda  
26 september

informatieavond Nieuwe Bernardus

locatie: Goede Herderkerk

27 september

MR-vergadering

28 september

groep 1/2 naar het Kunstgebouw

 

Week tegen het pesten

Inline image

Vandaag is de “Week tegen het pesten” van start gegaan. Hier wordt ook bij ons op school ook aandacht aan besteed in de lessen sociaal emotionele vorming. In deze week wordt extra aandacht besteed aan pestgedrag en in welke vormen dit voor kan komen. Op school, thuis, via internet maar ook in de Whatsapp.
Het thema dit jaar is: “Grapje! Moet toch kunnen?! Een grapje kan leuk zijn als het maar niet ten kostte van de ander is! Er wordt binnen dit thema  geleerd dat grapjes op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden en dat dit ook wel eens fout kan gaan waardoor het dan pesten wordt. U kunt hier thuis ook aandacht aan besteden door te vragen wat er op school behandeld is, zodat de kinderen ook weten dat school en thuis bij elkaar horen en dat we er samen voor zorgen dat de sfeer onderling goed blijft.

Informatieavond nieuwbouw

A.s. maandag is van 19.00 tot 21.00 uur de informatieavond over de nieuwbouw. Er zijn verschillende stands waar u informatie kan krijgen over de nieuwbouw. Wij zijn uiteraard als school ook vertegenwoordigd op deze avond. 

In de bijlage is de uitnodiging van de Gemeente toegevoegd. 

Kinderboekenweek ''Gi-ga groen''

Woensdag 5 oktober begint de Kinderboekenweek. De bibliotheek viert dan gelijk haar feestje.

En wat voor feestje: we hebben een echte schrijver uitgenodigd en hij heet Marc ter Horst.

Het thema van deze Kinderboekenweek is GI-GA-GROEN.

Inline image

Dat gaat natuurlijk over ons milieu en het klimaat. Daar heeft Marc boeken over geschreven en daar komt hij iets over vertellen.

Voor de kinderen vanaf 5 jaar vertelt hij over zijn boek:

Scheten uit de schoorsteen. Hij laat zien hoe zijn prentenboek Scheten uit de schoorsteen is gemaakt. Hij toont filmpjes over zijn boek. Natuurlijk leest hij ook voor uit dit prentenboek over klimaatverandering en mag je hem alles vragen wat je wilt. 

 

Voor kinderen vanaf 8 jaar vertelt hij over zijn boek: Palmen op de Noordpool.

Je krijgt dan van hem een stoomcursus klimaatverandering.

Dit doet hij aan de hand van fossielen uit de ijstijd, spannende verhalen en grappige illustraties uit zijn boek Palmen op de Noordpool. Daarna mag je hem alles vragen wat je wilt en kun je zelf een ijstijdfossiel winnen bij de Palmen op de Noordpoolquiz. !

 

De kinderen vanaf 5 jaar zijn op woensdagmiddag 5 oktober welkom in de bibliotheek om 13.30 tot 14.30 en de kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom om 15.00 uur tot 16.00 uur

Wij hebben er echt zin in hopen dat een heleboel kinderen komen!!!

Nieuws uit de kleutergroepen

Deze week hadden wij een tussen week. Volgende week gaan we starten met een nieuw thema. We gaan werken over de natuur, afval sorteren, duurzaamheid en we gaan ook aan de slag met het thema van de Kinderboekenweek ''Gi-ga groen''.
Aanstaande woensdag gaan we met z’n allen naar een theatervoorstelling.

Nieuws uit groep 3

Inline image
Wij hebben weer een beloning verdiend in de ClassDojo. Dit betekent dat we iets leuks gaan doen en de kinderen hebben voor een filmpje gekozen. We gaan dinsdagmiddag als afsluiting van de dag een stukje van een film kijken. De juf zorgt voor popcorn en om er een echt feestje van te maken mogen de kinderen een knuffel, kussen, dekentje meenemen. Ook mogen de kinderen een onesee aan. Het wordt dus een echt feestje.

 

We zijn al weer bijna op de helft van kern 2 en dit betekent dat we de v en t al geleerd hebben. De ee, b en oo komen er nog aan. Oefenen blijft heel belangrijk omdat er steeds meer letters bijkomen en het best moeilijk is om al die nieuwe letters te onthouden.

Blok 2 van rekenen is klaar en we gaan nu alles wat we geleerd hebben herhalen. We hebben gesplitst, klok gekeken, met blokken gebouwd en de cijfers in de goede volgorde gezet. Knap hoor van onze kanjers!!

Nieuws uit groep 4
In groep 4 zijn we nu volle bak bezig met het lezen. In de klas is het racelezen en duolezen opgestart, zijn we naar de bieb geweest en zijn de flitsouders begonnen met het flitsen. Belangrijk is ook dat er thuis wordt gelezen! Het blad van racelezen komt iedere vrijdag mee naar huis zodat de kinderen het thuis ook kunnen oefenen. Zo worden er veel leeskilometers gemaakt!
 
Het werken op Snappet gaat steeds beter. De kinderen zijn er snel vaardig in geworden! We hebben de eerste bloktoetsen van taal, spelling en rekenen afgerond. De toetsen maken via Snappet was even wennen maar wat lukte het de kinderen goed! Echte kanjers! 
 
Inline image
Bij de DaVinci les hebben we afgelopen woensdag bezoek gehad van Laura. Vorige week stond de DaVinciles namelijk in het teken van kleding. Laura had haar naaimachine mee en heeft ons laten zien hoe het werkt. We maakten samen met groep 3 en 5 een babybroekje voor de baby van Juf Celine. Sommige kinderen mochten ook een stukje naaien. Deze week gaat de les over zintuigen. Vanmiddag gaan we een proefjescircuit doen in het teken van zintuigen. De foto's komen op de blog!
Nieuws uit groep 5

Afgelopen week mochten de kinderen een boek in de bibliotheek uitzoeken. Dit jaar is dit zonder hulpouder. De kinderen gaan in groepjes naar de bieb, kiezen daar een boek en komen deze dan in de klas lezen. Wanneer een boek uit is, wordt er na drie weken weer geruild. We zien dat de boeken van Geronimo Stilton en Thea Stilton erg populair zijn. Ook Dolfje Weerwolfje wordt veel gelezen. De kinderen lezen 4x per week “vrij” en wisselen dan hun leesboek af met andere leesvormen, zoals het lezen in stripboeken, informatieboeken en/of tijdschriften uit onze klassenbieb. Heeft u nog leuke tijdschriften voor kinderen thuis die u weggooit? Wij zouden er heel blij mee zijn in de klas!

 

Met Engels zijn we gestart met de nieuwe methode Take it Easy. Unit 1 heeft als thema “Meeting People”. Elke les leren de kinderen nieuwe woorden en maken ze opdrachten in hun werkschrift n.a.v. filmpjes, liedjes en luisteropdrachten op het Activbord. Op Schoudercom zullen we af en toe de English Corner die in onze klas hangt laten zien.

 

De eerste toetsen en dictees zijn afgenomen en bij verschillende vakken zijn we begonnen met een nieuw hoofdstuk. Bij spelling besteden we de komende tijd aandacht aan woorden met -eeuw, -ieuw en -uw, woorden met -ch en -cht en woorden met -ei en -ij. Bij rekenen zijn we gestart met getallen tot 1000 tussen tientallen en honderdtallen op de getallenlijn plaatsen, dus 581 ligt tussen de honderdtallen 500 en 600 en tussen de tientallen 580 en 590. Bij taal komt volgende week een woordenschatles aan bod met woorden die te maken hebben met “het menselijk lichaam”, zoals de lichaamshouding, de mondhoek en de ziekenhuisopname.

Nieuws uit groep 6

Inline image

Afgelopen week zijn er leerlingenraad verkiezingen geweest. Het was spannend wie er gekozen zou worden, maar de uitslag is bekent.

Levi en Robin gaan komend jaar groep 6 vertegenwoordigen in de leerlingenraad.

 

De eerste Topo-toets is goed gemaakt, voor sommige kinderen was het nog even wennen hoe ze moeten leren.

Aanstaande maandag staat de kaart van midden-Nederland op de planning. Tip voor het leren. Het is belangrijk dat de kinderen leren waar de plaatsten en provincies liggen en niet de nummertjes.

 

Ook het huiswerk redactiesommen gaat heel erg goed. Sommige sommen zijn echt wel heel lastig, lukt het thuis echt niet dan kijken we er samen op school naar.

 

Bij Davinci hebben we afgelopen week het proces van mummificeren proberen na te bootsen met een appel.

Arie appel hebben we in stukjes gesneden en in verschillende stoffen te drogen gelegd. Zout, meel, zand en suiker. Na een paar dagen kwamen we er achter dat alle stukjes wel een stuk lichter waren geworden. Het stukje appel wat in de mix van zand, zout, meel en suiker lag is het meest gedroogd.

Voor het themawerk is er hard gewerkt aan het verzinnen van een goede onderzoeksvraag. Als je het antwoord zo in een boek of op internet kan lezen, heb je geen onderzoek nodig.

Nieuws uit groep 7

Wat een vooruitgang maken de kinderen in de tafelsommen. Het lukt steeds meer kinderen om 40 tafelsommen goed te hebben in 2 minuten. Heel knap! We blijven voorlopig hiermee oefenen en gaan de lat later in groep 7 nog een stapje hoger leggen. Ze hebben deze vaardigheid ontzettend hard nodig om de lesstof van groep 7 te kunnen blijven volgen.

Inline image

 

Woensdag 28 september start de Kinderpostzegelactie voor groep 7. De kinderen worden op school voorbereid hoe ze kunnen meedoen. Het is niet verplicht om mee te doen met de actie. Er kan digitaal of op papier geld worden ingezameld. Digitaal is er een app waarop ze de bestellingen kunnen zetten. Ook dit jaar wordt het opgehaalde geld gebruikt voor een goed doel. Meer weten? Kijk op https://www.kinderpostzegels.nl/kinderpostzegelactie/

 

Vrijdag 30 september gaan we met de klas naar het Minikoraal fietsen op de Garenmarkt in Leiden. Zoals u hebt kunnen lezen in het bericht op Schoudercom kunnen we helaas niet alle ouders die zich aanmelden meenemen. We zullen onder de aanmelding loten welke ouders met ons mee kunnen. We vertrekken rond 12:00 uur van school. De kinderen lunchen allemaal op school van 11:30 tot 11:45. We verwachten rond 14:45 weer terug op school te zijn.

 

Donderdag 20 oktober presenteren onder andere de kinderen van de bovenbouw hun themawerk aan elkaar. U bent ook van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de themawerken. Ze vertellen u hoe het proces is verlopen en wat ze uit hun onderzoek kunnen concluderen. We starten met de eerste presentatieronde om 14:00. Komt u ook?

 

Huiswerk:

Maandag 26 september tafels en cijferen

Vrijdag 30 september Werkwoordspellingsblad maken

Nieuws uit groep 8

Op 12 oktober 2022 zijn wij als klas uitgenodigd om op bezoek te gaan bij een middelbare school. Wij zijn ingedeeld voor Bonaventuracollege Burggravenlaan en Beroepscollege Leystede. Ik ben benieuwd hoe de kinderen deze scholen ervaren. Om naar deze scholen te kunnen gaan heb ik minimaal 7 ouders nodig die in de ochtend kunnen helpen. Kunt u deze ochtend mee, dan ontvang ik graag een bericht. Tijdens deze ochtend begeleid u een groepje kinderen als u meegaat.

 

Op woensdag 9 november 2022 organiseert Visser ’t Hooft Lyceum Leiderdorp een bezoekmiddag. Op deze middag kunnen de kinderen alvast kennismaken met de school. Mocht uw kind interesse hebben om hier heen te gaan, dan kunt u dat in een bericht aan mij laten weten. Ik moet uiterlijk 29 oktober de inschrijving hebben ontvangen. Voor dit bezoek moet u zelf zorgen voor begeleiding.

Datum: woensdag 9 november 2022

Plaats: Visser ’t Hooft Lyceum Leiderdorp – Muzenlaan 155

Tijd: 14.45 – 16.30 uur

 

Als laatste, veel kinderen uit groep 8 hebben afgelopen woensdag meegedaan aan het slagbaltoernooi. Hier hebben zij de 3e prijs weten te bemachtigen. Een resultaat om trots op te zijn!

 

Huiswerk:

Maandag 26/9: Rekenen, werkblad deelsommen

Woensdag 28/9: Spelling, werkblad Engelse leenwoorden

Donderdag 29/9: Engels, toets

Vrijdag 30/9: Minikoraal 12.45 uur t/m 14.00 uur

Sportnieuws

Woensdag was het slagbaltoernooi voor groep 7 en 8. Het team van de Bernardusschool is derde geworden! Op het veld bij Diok was het een spannende en gezellige middag. Leuk dat er ook ouders kwamen kijken. Er komen nog andere sporttoernooien dit schooljaar, waar ook de jongere groepen aan mee kunnen doen.