Login

Bernardusschool

preview
Weekbrief 11 - 11 november 2022
Verjaardagen & agenda
Verjaardagen   Groep
12 november Anique Theunissen 6
  Tim Kirsenstein 8
13 november  Thijs Dikkes 3

 

Van harte gefeliciteerd en een gezellige verjaardag toegewenst! 

 

Agenda  
14 t/m 25 november 2022 10-minutengesprekken
14 november 2022 Sint versieravond
21 november 2022 Ouderraad vergadering
22 november 2022 MR vergadering
Intekenen oudergesprekken

Steigereiland | Informatie

Beste ouders,

 

U heeft waarschijnlijk wel gemerkt, dat voor het intekenen voor de komende 10-minutengesprekken een ander formulier gebruikt is. Dit was niet de bedoeling, omdat nu alleen de voorkeuren werden geinventariseerd en daarna pas een planning gemaakt kon worden.

De uitnodigingen voor de oudergesprekken zijn (automatisch) door Schoudercom verstuurd en ik begreep dat er, in ieder geval bij een aantal ouders, meerdere dezelfde berichten zijn binnengekomen. We nemen hierover contact op met Schoudercom.

Een volgende keer zult u weer de andere intekenlijst toegestuurd krijgen. Excuses voor het ongemak! 

 

Nieuws uit de kleutergroepen

Deze week is de laatste week dat we hebben gewerkt over thema herfst. We hebben prachtige kunstwerken gemaakt met ecoline. We hebben blaadjes op een papier gelegd en daaromheen gespat met ecoline. Ook hadden wij vandaag speelgoedmiddag, wat was het gezellig!

5x Inpakpapier Sinterklaas | Fun en Feest

Vanaf volgende week werken wij, uiteraard, over thema Sint. We kunnen hiervoor nog doosjes en restjes inpakpapier gebruiken, zodat de hulppietjes in de klas cadeautjes in kunnen pakken.

We wachten vol spanning tot de Sint weer in Nederland is…zou het nog goed komen met de Sint en de lekke stoomboot?

Nieuws uit groep 3

Wat zijn er deze week een hoop leesbingo’s ingeleverd zeg. Super gedaan hoor, want er is op heel veel gekke plekken en op gekke manieren gelezen. Toppers!! De volgende vakantie komt er natuurlijk weer een leesbingo mee naar huis, maar in de tussentijd is het van groot belang dat het lezen wel doorgaat.

Anker kern 4 - ankerverhaal

We zijn deze week gestart met kern 4 van Veilig Leren Lezen. Dit is een heel “LOLLIG” verhaal. Als u het thuis nog even navraagt dan hoort u vast waarom dit zo is.

 

Telraam - rekenrek - tot 20 - rekenen - per stuk - Baert

Volgende week gaan we van start met Blok 4 van Wereld in Getallen. Hier gaan we leren rekenen met het rekenrekje en staan er, naast het herhalen van de stof, nog meer leuke onderwerpen op het programma.

 

We horen vaak dat de kinderen graag thuis nog wat willen oefenen. Dit kan natuurlijk in onze schoolomgeving. Vandaag krijgen de kinderen de inloggegevens voor dit programma, Basispoort, mee naar huis. Ook de school inlog van SQULA, dit kan dagelijks tot ongeveer 16.00 uur gespeeld worden, de inlog voor thuis Flitsen en Spellingoefenen.nl zitten hierbij. Deze laatste 2 programma’s, Fits en Spellingoefenen.nl, gebruiken we op het moment nog niet. We zullen u hier later over informeren zodat de oefeningen goed worden uitgevoerd.

Nieuws uit groep 4

De vakantie is weer voorbij! We hopen dat iedereen een fijne vakantie gehad heeft en weer uitgerust van start kan gaan. We zijn in ieder geval al weer hard aan het werk!

Tafelkaart: tafel van 10

Deze week hebben we de tafel van 10 gedaan. Bijna alle kinderen hadden deze in een keer! Wat een kanjers! De volgende tafel die mee naar huis komt om te oefenen is de tafel van 5. Ook hadden we na vakantie wat verjaardagen te vieren. Wat een feest en gezelligheid in de klas.

 

De Eendenkooi werd onder handen genomen, dus maandag zaten we in een andere zaal en dinsdag mochten we bij meester Tim buiten op het schoolplein een gave gymles volgen. Gelukkig zat het weer mee!

 

Komende week mogen we weer een bezoek aan de bieb brengen. Kunnen we weer leuke boeken uitzoeken om in de klas te lezen.

 

Vanaf komende week is er de mogelijkheid om een 10-minuten gesprek te hebben met ons. Dit is facultatief en dus niet verplicht. Wij zullen enkele ouders uitnodigen die we sowieso graag even spreken.

 

Nieuws uit groep 5

Afgelopen week zijn we gestart in nieuwe groepjes. Na een gezellige weekendkring in de vorm van “Zoek iemand die…” zijn de kinderen weer prima gestart.
Deze weken ronden we een aantal thema’s af en starten we met nieuwe thema’s. Zo is de taaltoets afgelopen week heel erg goed gemaakt en hebben de kinderen a.s. maandag de eerste toets van de leesmethode Atlantis. Bij taal zullen de woordenschatlessen in het thema staan van “feest en vermaak” en “reizen”. Ook leren we o.a. wat de gebiedende wijs is en wat leestekens zijn.

Erbijsommen met sprong over de 100 
Bij rekenen zijn we gestart met sommen als 152+230 en 760-340 uitrekenen op de getallenlijn. Ook wordt de tafel van 8 getoetst op donderdag 14 november. Succes met oefenen.

 

Bij spelling leren we woorden met een -ei/ij; ge-, be,- en ver- en -el, -er en -te.

We willen gaan starten met het computerprogramma Flits. Kinderen moeten hierbij binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk woordjes hardop voorlezen.

IKC Albert Plesman - Hulpouders gezocht: Wij zijn blij dat ouders weer (op  afspraak) de school in mogen. Dat betekent dat wij ook weer ouders mogen  inzetten voor hulp op school. Lijkt

We zoeken hulpouders die elke woensdag, donderdag en vrijdag om 8:30u zouden kunnen helpen. Wie heeft er zin en tijd? Opgeven kan bij de juffen. Alvast bedankt!!

 

Museumbezoek: dierenacademie

Woensdagmiddag zijn we met een enthousiaste groep van 30 kinderen naar museum Volkenkunde geweest. Daar hebben we de tentoonstelling De Dierenacademie bezocht. De kinderen hebben van alles mogen doen: dansen als een kraanvogel, je verstoppen als een luipaard, een mestbal wegrollen met je voeten, zoals een mestkever, enz. Wat leuk dat er moeders en oma’s met ons mee zijn gegaan: bedankt. Dit museumbezoek is het startpunt voor het nieuwe plusklasproject over biomimicry.

 

Inline image

Nieuws uit groep 6

Wat hebben we een heerlijke vakantie gehad allemaal, dus lekker uitgerust kunnen we weer goed aan de slag.

Er is dan ook weer hard gewerkt deze week. We hebben zelfs alweer een aantal toetsen gemaakt.

 

Het huiswerk van de afgelopen week ging over klokkijken, dat is nog best wel lastig voor sommige kinderen. Vooral de analoge klok met de grote wijzer en kleine wijzer is moeilijk af te lezen. We gaan hier natuurlijk in de klas mee aan de slag, maar dit mag thuis natuurlijk samen met de tafels ook geoefend worden.

Breuken met pannenkoeken - Rekenfaculteit

Deze week hebben we het gehad over breuken en daar heeft de juf ook meteen met pannenkoeken getrakteerd. Alleen de juf had maar 8 pannenkoeken en er waren 23 kinderen in de klas. Hoe kunnen we er dan samen voor zorgen dat iedereen evenveel van de pannenkoek krijgt. Het was een hele leuke les geworden en zo zijn die lastige sommen opeens toch ook nog een beetje lekker 😊.

 

Bij DaVinci hebben we het over de Nijl gehad en daarbij over vruchtbare grond en de ‘kringloop van het water’.

 

Tijdens de muziekles hebben de kinderen meegespeeld met ‘Danse Macabre’. Kinderen herkende deze muziek vanuit de Efteling. Liv bracht de volgende dag een schilderij mee dat over dit nummer ging. Gemaakt door haar overgrootvader. Ib bracht een boek mee waarin dit nummer ook terug kwam. Leuk om te merken dat de kinderen thuis enthousiast vertellen en dan spullen meenemen die hiermee te maken hebben!

 

Aankomende week gaan wij lootjes trekken in de klas. Het is de bedoeling dat het een geheim blijft wie jij hebt, wel zo leuk! Voor het kind dat op het lootje staat wordt een surprise geknutseld. In die surprise verstop je een cadeautje ter waarde van 5 euro. Ook is het de bedoeling dat er een gedicht bij geschreven wordt. Kinderen krijgen hier aankomende week verdere uitleg over.

 

 

Huiswerk:

Vanaf volgende week weer huiswerk.

Nieuws uit groep 7

Knossos - Wikipedia

In de vakantie is Revaliano naar Knossos geweest. Een paar weken geleden hebben we bij Atlantis gelezen over de Minotaurus die hier leefde. Revaliano heeft foto’s gemaakt en een korte presentatie aan de klas gegeven.

 

Maandag gaan we lootjes trekken voor de surprises. De kinderen geven op het lootje aan wat hun hobby’s zijn ter inspiratie voor de surprise. Ook geven ze aan wat ze voor max €5 zouden willen krijgen als cadeautje bij/in de surprise. Dit weekend kunnen ze daar over nadenken. Tenslotte maken de kinderen een gedichtje van tenminste 8 regels. Ouders mogen uiteraard helpen bij het maken van de surprise/het gedicht.

 

Huiswerk:

Maandag 14 november:

tafelblad (voor de kinderen die minder dan 60 sommen goed hadden).

 

Dinsdag 15 november:

toets Engels lesson 4. De kinderen hebben een blad met woorden gekregen, die ze goed moeten kunnen vertalen en spellen. Daarnaast hebben ze een blad met ‘phrases to know’ mee gekregen. Sommige kinderen vinden de woordjes alleen al lastig genoeg. Zij mogen het blad alleen even bekijken. Er zijn ook kinderen die graag willen laten zien hoe goed ze in Engels zijn. Zij moeten deze zinnen wel leren.

 

Vrijdag 18 november:
Topografie Zuid-Oost Europa. De kinderen krijgen een oefenblad en antwoordenblad mee om op papier te oefenen. Er kan ook op topomania.net worden geoefend. De kaart die je nodig hebt is: ‘Ottomanen Zuidoost Europa deel 1’.

Nieuws uit groep 8

Volgende week starten we met de CITO van begin groep 8. Op basis van onder andere deze toets ga ik het advies bepalen. Het is hierdoor belangrijk dat iedereen goed uitgerust op school komt. Ik hoop dat iedereen er klaar voor is. Om te zorgen dat iedereen naar niveau kan presteren zorg ik dat de toetsen voornamelijk in de ochtend afgenomen worden. Wel zal de CITO hierdoor over meerdere weken verspreid worden. Ik verwacht dat we twee weken bezig zijn.

 

Adviesgesprekken groep 8 > deklinker > Home

Vanaf december ga ik de adviesgesprekken plannen. Deze gesprekken ga ik plannen op 13 en 15 december. Ik nodig u hier nog voor uit via SchouderCom. Tijdens het gesprek vertel ik het advies en is er natuurlijk tijd om vragen te stellen.

 

Op Kamp

De datum voor het kamp is bekend! Op 7 tot en met 9 juni gaan we op kamp. Verdere informatie volgt later in het jaar, maar zo kan hier alvast rekening mee gehouden worden in de agenda.

 

Van de week hebben alle kinderen een boekje mee gekregen over het voortgezet onderwijs. In de VO gids is veel informatie te vinden over de scholen en de open dagen. Vanaf pagina 74 staan de verschillende scholen en het aanbod. Mochten hier vragen over zijn, dan hoor ik het graag.

 

Als laatste, in de loop van volgende week worden er weer lootjes getrokken voor het leukste feest van het jaar. Ik zorg dat de kinderen een kleine lijst met wensen ontvangen. Hopelijk weet iedereen het geheim te houden en is de verassing des te groter!

 

Huiswerk:

Maandag 14/11: Rekenen, werkblad redactiesommen

Woensdag 16/11: Begrijpend lezen, werkblad CITO

Vrijdag 18/11: Engels, woorden unit 2 les 2 en 3

Nieuws van het Oranjecomite

De flyer over de intocht van Sinterklaas is als bijlage toegevoegd. 

Cultuurnieuws

In de bijlage vindt u de nieuwsbrief van Kunst en Cultuur Zoeterwoude. 

 

 

Theatergroep Maaistoff! speelt ‘In een Groen Groen Groen Groen Knollen Knollenland’

 

Stichting Jeugdtheater WOUW te Zoeterwoude, organiseert en presenteert zes professionele theatervoorstellingen per jaar, voor kinderen. Op zondag 20 november 2020 organiseert WOUW weer een kindervoorstelling, geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

 

IN EEN GROEN GROEN GROEN GROEN KNOLLEN KNOLLENLAND
Twee Knollenlanders, Haas en Ree, wonen in het laatste stukje Knollenland. Ooit was Knollenland enorm uitgestrekt, vol met weidse groenheid en vol met plantjes, vogeltjes en harige dieren. Nu zien Haas en Ree met lede ogen aan hoe Knollenland langzaam maar zeker wordt opgeslokt door woonwijken en bedrijventerreinen.

Haas en Ree: ‘Beton, beton, beton, overal waar je kijkt zie je beton!’

Alle andere Knollenlanders zijn inmiddels uit Knollenland vertrokken. Nu zelfs hun laatste stukje Knollenland dreigt te verdwijnen, willen ze er alles aan doen om dit stukje, hún stukje, te behouden.

In een Groen Groen Groen Groen Knollen Knollenland is geschikt voor kinderen van 6 tot 106 jaar

Kaartjes zijn aan de deur van het Ons Huis te koop vanaf een half uur voor aanvang van de voorstelling.

Zondag 20 november om 15:00 uur in Ons Huis, Kosterspad 3, Zoeterwoude. Kaartjes zijn 4 euro per persoon.

 

Let op, we hebben deze maand 2 voorstellingen; Sinterklaas maakt met de KieKPieten een spannende, maar vooral leuke middag mee op woensdag 30 november. Het theaterstuk komt op 30 november in het Ons Huis gebouw. met leuke liedjes en het heet: Wat is de CODE ? Meer info volgt.


Kijk voor meer informatie en de agenda op www.wouwzoeterwoude.nl

Wouw is ook te volgen op Facebook, https://www.facebook.com/wouwzoeterwoude 

Nieuws Energiek Zoeterwoude

Met veel trots kondigen wij hierbij aan dat ook dit jaar professor Andrea Maier haar kennis over vitaal ouder worden weer komt delen in Zoeterwoude. Andrea reist met haar kennis de wereld over en is regelmatig te zien op nationale televisie. Als ambassadeur van Energiek Zoeterwoude zal zij op 22 november komen vertellen in de Dorpskerk in Zoeterwoude.

 

Dit keer zal zij ons bevlogen meenemen in het belang van blijven bewegen: “Waarom bewegen helpt!”. Andrea kennende zal dit gepaard gaan met de nodige humor en praktische tips. Aansluitend gaan wij graag interactief met de aanwezigen, Andrea en burgermeester Fred van Trigt in gesprek over het bewegen (en het beweegaanbod) in Zoeterwoude. Tot slot wandelen we gezamenlijk een klein rondje om direct de daad bij het woord te voegen.

 

In de bijlage is alle informatie te vinden, schrijf je snel in. Dat kan vanaf nu op www.energiekzoeterwoude.nl of via de QR-code op de uitnodiging. En het delen van de uitnodiging wordt gewaardeerd.

 

Vriendelijke groeten,

 

Inline image