Login

Bernardusschool

preview
Weekbrief 9 - 14 oktober 2022
Verjaardagen & agenda
Verjaardagen   Groep
16 oktober Yasin Mohammadi 3
17 oktober Noa van Iterson 3

 

Van harte gefeliciteerd en een gezellige verjaardag toegewenst! 

 

Kinderboekenweek t/m 16 oktober
Klassentheater gr. 1/2A en 8 21 oktober
Herfstvakantie 24 - 28 oktober
Margeweek 31 oktober - 4 november
Covid-19: maatregelen vanuit de overheid

In de bijlage vindt u de brief, die is opgesteld naar aanaanleiding van de COVID-19 maatregelen van de overheid. Alle scholen hebben de opdracht gekregen om een Draaiboek Corona op te stellen. De MR heeft met het Draaiboek ingestemd. 

Nieuws van de plusklas gr. 5 t/m 8

Het eerste project van de plusklas zit er al bijna weer op. De kinderen hebben leren programmeren met Scratch en leggen nu de laatste hand aan hun eindopdracht. Er is hard gewerkt en veel geleerd.

Na de herfstvakantie start een nieuw project. Daarvoor wil ik met de kinderen naar museum Volkenkunde,  naar de  tentoonstelling DierenAcademie. Omdat ik graag ook de andere kinderen van de Bernardusschool de kans wil geven om mee te gaan, hebben we dit gepland op woensdagmiddag 9 november. Ik kan natuurlijk niemand verplichten om op woensdagmiddag mee te gaan, en weet ook niet hoe druk de kinderen het dan hebben, maar ik zou het heel fijn vinden als alle plusklaskinderen mee gaan. Er zijn voor kinderen en ouders geen kosten aan verbonden.

De bedoeling is dat we na schooltijd met elkaar even eten en om 12.30 op de fiets stappen naar het museum. We zijn rond 15.00 weer terug op school. Het is ook fijn als enkele ouders mee willen gaan. Willen jullie mij een berichtje sturen via schoudercom om te zeggen of jullie zoon/dochter mee gaat en of er een ouder mee gaat? In de weekbrief komt een uitnodiging voor de andere kinderen.

Wat als je meester een olifant was? Of je juf een luipaard? Op de DierenAcademie maakt je het mee. Twaalf dieren hebben hier hun eigen lokaal. Zij leren je om vanuit dieren naar de wereld te kijken. Dat is hard nodig, want mensen hebben er een potje van gemaakt: ze hebben zich boven de natuur geplaats. Dat moet anders. Van hamerhaai tot mestkever, alle dieren van de DierenAcademie geven een serieuze les: mensen, zorg dat we samen in leven blijven op deze planeet.

 

Inline image

Nieuws uit de kleutergroepen

Wat leren we toch veel met het thema herfst. We weten nu het verschil tussen een eikel en een kastanje. De vorm en kleur zijn anders. Het woord kastanje is ook langer. De muziekjuf, Jerina, heeft dan ook leuke herfstliedjes die we samen oefenen. Zij had nu regenmakers bij zich. Oeps….dat werkt, want kijkend naar buiten regent het pijpenstelen. 

 

We leren deze weken ook een letter aan, zoals bij alle thema’s, en dat is de h. 

We leren ook een cijfer aan en dat is de 9. Nu kunnen we goed het verschil zien tussen het cijfer 6 en 9. Best lastig. Oefent u thuis maar eens met uw kind, dan zult u merken dat ze deze twee cijfers door elkaar halen. 

 

Deze week was juf Fleur er iedere dag. De kinderen leren veel van juf Fleur. Kinderen deden hun best met het nazeggen van Engelse woorden bijvoorbeeld: Head, mouth, eye, eyes. Dat leerden ze via een memoryspel. 

Ook oefenen de kinderen in 1/2A keihard voor het klassentheater op 21 oktober. We merken dat u thuis goed oefent.  

Voorlees opa's en oma's gevraagd

Het was geweldig dat er door (groot)ouders voorgelezen werd. De oma van Milou bracht zelf een boek mee en het ging over een leeuw die bang was voor een muis en vraag maar wat de muis wilde leren van de leeuw. De kinderen genoten. Dank hiervoor. Het is dan bijzonder.  

Kijkt u nog even in de boekenbak bij de ingang van de kleuterhal of bij de grote hal. Daar staan ook nog boeken. Wie weet zit er iets bij.  

 

Nieuws uit groep 3

De letters van kern 3 hebben we al weer bijna allemaal geleerd. Als de vakantie begint kennen we al 20 letters. Volgende week krijgen de kinderen allemaal een leesbingo mee naar huis als stimulans om ook in de vakantie te blijven lezen. Als de bingo helemaal vol weer mee naar school komt krijgen de kinderen een klein cadeautje van ons. 

 

In de klas gebruiken we een leeswijzer om goed zoemend te leren lezen. Een aantal kinderen wilden graag zo’n leeswijzer om thuis ook mee te lezen. Deze komt vandaag mee naar huis en kan goed helpen bij het lezen. 

 

Blok 3 van rekenen schiet ook al weer aardig op. We hebben al geleerd hoe we 3, 4 en 5 moeten splitsen maar in dit blok leren we nu ook om 6, 7, 8 en 9 te splitsen. Wat zijn, en blijven, wij trots op onze kanjers!! 

 

Volgende week gaan we knutselen over DaVinci met de groepen 4 en 5. Wat zijn er veel ouders die ons kunnen helpen. We hebben er veel zin in. 

Nieuws uit groep 4

Yes, komende maandag mogen we weer naar de bieb! Dan mogen we weer nieuwe boeken uitkiezen. De Kinderboekenweek leent zich er prima voor om een gezellig bezoek aan de bieb te brengen! Bent u al geweest?

 

Tafeldiploma.nl

Veel kinderen vinden het maken van de tafels op tempo toch erg lastig. Tafels worden veelal schriftelijk teruggevraagd in rekenmethodes. Oefen op https://www.tafeldiploma.nl/1-minuut-toets/ 

lekker met het tempo. Op www.tafeldiploma.nl staan nog meer leuke oefeningen om te oefenen. 

Naast het mondelinge op kunnen ratelen, is schriftelijk met de tafels kunnen werken een zeer belangrijke vaardigheid. 

 

Ook deze week zijn we nog druk bezig geweest met de week van het pesten. Doormiddel van gesprekken, filmpjes en spelletjes proberen we de kinderen bij te brengen wat wel en niet fijn is voor de mensen om je heen. Ook bij catechese kwam het pesten terug in het verhaal van de gemene broers van Jozef. 

Nieuws uit groep 5

We zitten er helemaal in: De Kinderboekenweek! Gi-ga-groen komt in veel lessen terug. Zo ging de Grej deze week over de spin en hebben de kinderen daarna een prachtige tekening van een spin in een web gemaakt m.b.v lijm en ecoline. De tekeningen zijn heel erg mooi geworden en zijn komende week te bewonderen in de klas. Bij de muziekles van juf Jerina hebben de kinderen met de boomwhackers muziek gemaakt terwijl ze meezongen met het kinderen voor kinderen lied “Gi-Ga-Groen”. Ook verschillende leesopdrachten, werkbladen en spelletjes hadden met de natuur te maken.  

 

Deze week hebben we het boekje “Het meisje dat nooit fouten maakte” voorgelezen. Een verhaal wat de kinderen helpt begrijpen hoe belangrijk het is om ook fouten te maken, ervan te leren en vooral ook plezier te hebben bij dingen die je doet. Wat is een fout?, Hoe voel je je wanneer je een fout maakt?, Welke fouten heb je vandaag gemaakt?. Door middel van gesprekjes en werkbladen over o.a. mindset (“fixie”en “growie”), je best doen, leren van je fouten, niet opgeven etc gaan we de komende tijd zo aandacht aan dit onderwerp besteden. 

 

De complimentenladder is vol! Volgende week vrijdagmiddag willen de kinderen een uurtje een pyjamaparty houden. De kinderen mogen in pyjama, onesie, verkleed of gewoon lekker als zichzelf genieten van een filmpje met popcorn. Gezellig en dik verdiend! 

Nieuws uit groep 6

Deze week hebben we de hele week juf Anouk in de klas gehad, dus de hele week twee juffen in de klas.

Bonen | De moestuin

Maandag hebben we eindelijk de bonen kunnen planten in de potjes. We zijn benieuwd of er aanstaande maandag al wat te zien is.

 

Verder zijn we druk bezig met het maken van toetsen, daarna bespreken we de toetsen. We horen dan regelmatig ‘o, ja’ dat betekent vaak dat je het antwoord wel wist, maar dat je misschien wel te snel heb doorgeklikt of dat je misschien toch meer had moet oefenen in het werkpakket. Hier gaan we de komende tijd mee aan de slag.

 

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de themawerkstukken van DaVinci, de kinderen kunnen dan ook bijna niet wachten om hun prachtige stukken te presenteren.

Aanstaande donderdag 20 oktober tussen 14.00-14.30uur gaan de groepen 6, 7 en 8 hun themawerkstukken presenteren. U bent dan ook van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen wat een mooie projecten de kinderen hebben gemaakt bij het Thema Egyptenaren van Davinci.

 

Voor rekenen blijft het belangrijk om regelmatig de tafels te blijven oefenen. Ook is het opgevallen dat het klokkijken ook nog wel wat oefening nodig heeft voor sommige kinderen. Analoog, met de grote en de kleine wijzer, maar ook digitaal met de 24uurs klok.

 

In de klas speelden wij deze week het spel ‘stilte bal’. Een spel waarbij het verboden is om geluid te maken. Doe je dit wel, dan moet er een hand op je rug. Je moet dus heel duidelijk zijn in je non verbale communicatie, om duidelijk te maken naar wie je de bal gaat gooien. Verkeerd gooien ‘kost’ je ook een arm.

Leuk spelletje voor even snel tussendoor!

 

De boekenruil actie van de kinderboeken week bleek een groot succes! Zo groot dat de bakken nu nog steeds iedere dag druk bezocht worden. We laten ze dan ook nog gewoon staan. Het ruilen van boeken kan dus nog gewoon!

 

Huiswerk; Redactiesommen (staat ook op Schoudercom in de kalender)

Nieuws uit groep 7

Omdat het kinderboekenweek is, hebben we ook met taal in het thema GiGaGroen gewerkt. De kinderen hebben een spannend verhaal geschreven, dat zich ergens buiten/ in de natuur moet afspelen. We schrijven de verhalen op Word en dat is fijn. Zo helpt de computer met de spelling, kun je nog een zin veranderen als hij toch niet zo mooi is en kun je later nog een titel toevoegen. De afspraak was een verhaal van minstens 250 woorden, maar daar draaien de meeste kinderen hun hand niet voor om. Sommige kinderen zijn zo enthousiast aan het schrijven, dat hun verhaal veel langer wordt. Daarom hebben we afgesproken dat ze nog even door mogen schrijven en voor de herfstvakantie hun verhaal af moeten hebben. Wie wil, kan ook thuis verder werken. Dan hebben wij genoeg leesvoer voor de herfstvakantie.

 

Donderdag 20 oktober presenteren de leerlingen van groep 7 hun themawerk aan elkaar. Ouders, verzorgers, opa’s of oma’s zijn van harte welkom om 14:00 in de aula om te komen kijken naar het werk van de leerlingen. Komt u ook?

Inline image

Wij zijn Valentina en Noek en wij moesten voor een pittige pepers project een bedrijfsbezoek organiseren. Wij hebben gekozen voor een bioscoop omdat: wij het leuk zouden vinden voor onszelf en de andere kinderen uit onze klas om te weten hoe het achter de schermen gaat. Wij gaan met de hele klas naar bioscoop "Het Lido" in Leiden Steenstraat nummer 39 op donderdag 20 oktober. De kinderen van groep 7 hebben deze dag een fiets nodig.

 

Huiswerk:

maandag 17 oktober: begrijpend lezen tekst 3.

Vrijdag 21 oktober:Bloon

Nieuws uit groep 8

Afgelopen woensdag zijn we gaan kijken bij een middelbare school. Van de kinderen heb ik vernomen dat het erg leuk was en sommige enthousiast waren over de school. Ik heb de kinderen wel geadviseerd om meerdere scholen te bekijken en kritisch te blijven bij een bezichtiging. Hopelijk heeft dit bezoek bijgedragen aan de te maken keuze. In de blog stuur ik nog enkele foto’s welke ik heb.

 

Inline image

Als laatste, deze week  zijn we druk bezig met het afronden van het project voor Da Vinci. Volgende week worden deze gepresenteerd aan de andere klassen. Mocht u interesse hebben om te komen, dan bent u natuurlijk ook van harte welkom. De presentaties starten om 14.00 uur. Hopelijk tot dan!

 

Huiswerk:

Maandag 17/10: Rekenen, werkblad redactiesommen

Woensdag 19/10: Topografie, toets Noord- en  Oost- Afrika

Donderdag 20/10: Themawerk, presentatie 14.00

Vrijdag 21/10: Engels, woorden Unit 2 les 1

Vrijdag 21/10: Klassentheater