Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 8 - 8 november 2019
Jarigen & agenda
Jarigen    
Sami Hashemi 11 november groep 8
Anique Theunissen 12 november  groep 3
Tim Kirstenstein 12 november  groep 5

Ballon

 

Gefeliciteerd met jullie verjaardag!

 

Agenda

 

11 t/m 15 november 2019

Facultatieve ouderkindgesprekken 

18 november 2019 Ouderraad om 20.00 uur
22 november 2019 Klassentheater groep 1/2a en 5
3 december 2019 Medezeggenschapsraad om 20.00 uur
5 december 2019 Sinterklaasfeest
19 december 2019 Kerstviering
20 december 2019 Leerlingen om 12.00 uur kerstvakantie
Weekbrief in Schoudercom

Sinds de herfstvakantie verloopt alle communicatie via Schoudercom. Dat betekent dat u ook de weekbrief via schoudercom ontvangt vanaf heden. In de weekbrief leest u algemene informatie over de school terug. Daarnaast zal elke groep u wekelijks informeren over het programma in de groep, zoals u al van ons gewend was. Daarnaast houdt elke groep ook een blog bij waarin leuke momenten van de groep en oproepjes worden geplaatst.

 

Deze week heeft u zich ook in kunnen schrijven voor de tienminuten gesprekken die volgende week plaatsvinden. Mocht u nog vragen hebben over Schoudercom, dan kunt u terecht bij de leerkracht.  

Materialen

Leerlingen van de school krijgen (uiteraard) materialen om mee te werken. Dit varieert van een boek tot een potlood, een schaar tot een werkboek en van een kwast tot een tablet. We willen graag dat kinderen zich verantwoordelijk voelen voor alle materialen, die zij gebruiken in de school. We leggen daarbij de focus op het verantwoord omgaan met je eigen spullen, de spullen van een ander en de materialen van school. Soms blijkt dat materialen van school kapot gaan door vernieling of onvoorzichtig gebruik. 

 

Wanneer blijkt dat de schoolmaterialen kapot zijn gegaan door vernieling of onvoorzichtig gebruik, zullen wij het kind en de ouders hiervoor verantwoordelijk stellen. Ouders zal dan gevraagd worden de kosten die school maakt te vergoeden. Wellicht kunt u dit ook met uw zoon/dochter bespreken. 

Staking 6 november 2019

Ondanks dat wij woensdag 6 november gewoon les hebben gegeven, betekent niet dat wij ons geen zorgen maken over het onderwijs. Naar onze mening wordt er nog steeds structureel te weinig geïnvesteerd in het onderwijs. In het basisonderwijs en in andere onderwijssectoren loopt het tekort aan voldoende gekwalificeerde leerkrachten snel op. Daar zit vooralsnog weinig verbetering in. Ook onder onderwijsondersteuners en directeuren ontstaan steeds grotere tekorten.

 

Vanwege het leerkrachtentekort kan het in de toekomst voorkomen dat er geen leerkracht voorhanden is bijvoorbeeld bij ziekte van een leerkracht en zullen wij klassen noodgedwongen naar huis moeten sturen. De ervaren werkdruk zorgt voor stress en bepaalt mede het klimaat en de sfeer die ontstaat in de scholen. Het team op school moet in staat gesteld worden om een goed onderwijsklimaat te creëren en dat vereist echt investeringen. Het kabinet zal naar onze mening structureel meer geld moeten investeren in het onderwijs om het beroep aantrekkelijker te maken.

 

Wij hebben bovenstaande standpunten afgelopen woensdag duidelijk gemaakt middels een T-shirt wat elke medewerker van de Bernardusschool droeg. Hier ontvingen wij veel positieve berichten op. Dank jullie wel! Staking

Rommelmarkt voor plastic soep

Op 27 november van 13.30 – 15.00 uur is er een rommelmarkt voor een goed doel; de plastic soep. Het is bij de Bernardusschool in de aula. Kinderen kunnen zich opgeven vanaf groep 5 om met een kleedje in de aula te komen zitten en hun (oude) spullen te verkopen. Het geld wat verdiend wordt is bedoeld voor het goede doel. Je kunt je inschrijven via de inschrijflijst die na de vakantie bij de hoofdingang hangt. Dit is een project vanuit ‘pittige pepers’ wat verzorgd wordt door Alex, Ruben en Thomas uit groep 6.

Nieuws uit de kleutergroepen

We zijn het thema herfst gestart met een herfstwandeling. Hierbij hebben we gezocht naar herfstverschijnselen. Daarna hebben we hiervan een inventarisatie gemaakt. De komende tijd gaan we met deze materialen aan de slag. Het boek ‘Hazelnotentaart met room ‘ staat centraal.

 

Donderdag hadden we een drukke dag met veel leuke activiteiten. We hebben genoten van de voorstelling van “Ella het swingende eendje”. In de middag konden we zelf gaan swingen tijdens de jazz les. Alle ouders die gereden hebben willen we heel hartelijk bedanken.

Nieuws uit groep 3

Wat hebben we veel bingokaarten teruggekregen! Fijn dat zoveel kinderen hebben geoefend met lezen in de herfstvakantie. Als je niet oefent, kun je weer een heleboel letters vergeten zijn en dat remt je leestempo.

 

Ook werken aan het computerprogramma is oefenen met lezen. Heeft u dat al eens bekeken? Kinderen die boekjes nog moeilijk vinden, kunnen met het computerprogramma op een andere manier tóch oefenen. Op Schoudercom kwamen we een heleboel leuke foto’s van lezende kinderen tegen: in de tent, in het zwembad, op de tractor, onder de bank. Wat leuk dat jullie er zo mee bezig zijn geweest!

Nieuws uit groep 4

Van een aantal kinderen heb ik al een lezende foto, leuk! Denkt u er aan om u in te schrijven voor de facultatieve ouder-kind  gesprekken? Dit kan op schouderkom.

Met Da Vinci zijn we met een nieuw thema begonnen, “samen op de wereld” We leren over de planeet aarde, over mijn familie, huisdieren en reptielen, vriendschap en liefde, over de kerst en  bomen en mos. Na de kerstvakantie gaan we weer een circuit doen met groep 3, 4, 5. Verdere informatie daar over komt nog. Het tweede blok van spelling is bijna klaar. Maandag hebben we het laatste woorden dictee van dit blok. Het zijn woorden met de S en Z, V en F en woorden met sch en schr.

Nieuws uit groep 5

Afgelopen week ontvingen we belangrijke post van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De klas had met juf Bouwiene een tijdje terug een brief geschreven over fietsverlichting n.a.v. een les Nieuwsbegrip. En nu kregen we dan echt reactie van de minister. Hoe leuk is dat?! De brief is te lezen op Schoudercom, de website van de school en Unity.nu.

 

Na de vakantie zijn we weer druk bezig met het oefenen van de tafels. Deze week besteden we extra aandacht aan de tafel van 6 en de kinderen die deze tafel goed kunnen opzeggen, krijgen uiteraard een sticker op hun tafelkaart. Om de tafels thuis ook extra te oefenen, hebben de kinderen een “wc tafelblad” mee naar huis gekregen. Deze kan worden opgehangen, inderdaad op de wc (of ergens anders) om zo nog extra alle tafels te oefenen. Succes!

 

Woensdag was er een brandpreventiemedewerker in de klas. Met de campagne ‘Brandweer zoekt speurneuzen!’ leerde hij de groep brandveilig gedrag aan. De kinderen gingen in een game op het activebord op zoek naar de oorzaak van een brand. Op de site www.brandweerzoektspeurneuzen.nl is dit spel ook te doen.

 

Houd u vrijdagmiddag 22 november vrij in uw agenda? Dan voeren we samen met groep 1/2a ons Klassentheater op. Verder info volgt in de volgende weekbrief.

Nieuws uit groep 6

Er was weer veel te beleven in groep 6, deze week. We hebben het voorleesboek uitgelezen, en zijn naar de film ‘de club van lelijke kinderen’ geweest. De film bleek wel flink anders te zijn dan het boek. Dat was bijzonder om te ontdekken. Het was een super gezellige middag. Fijn dat er ouders waren die ons konden rijden.

 

Woensdag was ook de brandweer in de klas om te vertellen over brandpreventie. Vooral het gevaar van opladers en telefoons ed. in bed heeft hij uitgebreid verteld.

 

We hebben deze week in plaats van Nieuwsbegrip 3 lessen Close Reading gedaan. Hierbij hebben de kinderen 3 keer dezelfde tekst gelezen, steeds met een andere opdracht. De eerste keer hebben ze gezocht naar bewijzen over het uiterlijk van de hoofdpersoon. De tweede keer zochten ze uit hoe de omgeving van het verhaal er uit zag en de laatste keer gaat over de gedachten en gevoelens van de hoofdpersonen. Met al deze gegevens maken de kinderen een kort poppenspel. De kinderen waren super enthousiast!

 

Komende dinsdag hebben de kinderen ’s middags tennisles, ipv gym. Het is dus handig om een trainingspak ofzo te dragen.

 

Vrijdagmiddag 15 november zijn de presentaties van themawerken van groep 6 en 7 over Egypte. De kinderen laten in een markt zien wat zij hebben ontdekt/onderzocht/gemaakt. We hopen dat er veel ouders, opa’s en oma’s een kijkje komen nemen. Inloop is vanaf 14.00. We gaan rond 14.30 opruimen.

 

Op woensdag 11 december gaan we met de klas naar Rijks Museum voor Oudheden. We bezoeken daar de tentoonstelling over Egypte. We vertrekken (met de fiets!) direct om 8.30 en zijn rond 10.30 weer terug op school. Welke ouders willen er met ons mee?

 

Nieuws uit groep 8

Deze week zijn wij gestart met de citotoetsen. Dit vonden veel kinderen best spannend. Begrijpend Lezen zit er na deze week op. Wat heeft iedereen goed zijn/haar best gedaan.
Volgende week doen we spelling/werkwoord spelling. Oefen hier dus nog even goed mee thuis.

 

Woensdag is de brandweer langs geweest. Zij hebben de kinderen alles verteld over brandveiligheid. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om je telefoon de hele nacht aan de oplader te laten liggen, want deze kan heet worden en dus in brand vliegen.

 

Donderdag zijn er kinderen voor het eerst naar het Visser ’t Hooft College en het Boerhaave College gegaan. Hier volgen zij een aantal keer een project rondom het middelbaar onderwijs. Ik ben benieuwd naar de verhalen.

 

Aankomende  week krijgen wij veel informatie rondom de middelbare scholen. Zo komt dinsdag Visser ’t Hooft langs om te vertellen hoe het daar op school gaat en vragen van de kinderen te beantwoorden. Op woensdag 13 november is er een bezoekmiddag van 14.45 – 16.30. De kinderen krijgen allemaal een uitnodiging mee naar huis met meer informatie. Mochten jullie nog vragen hebben hierna, kom gerust langs. Op donderdag gaan wij naar het Vlietland College. Hier zullen wij een rondleiding krijgen. Dit is van 09.30 – 12.00.

 

Vandaag hebben wij een gastles gehad van Brian en Ralf. Zij werken bij VodafoneZiggo en kwamen ons les geven rondom mediawijsheid. Ze hebben van alles geleerd over hacken, cookies op een website en wat je beter wel of niet online kunt zetten. Volgende week is de week van de mediawijsheid, dus groep 8 is alvast goed voorbereid.

 

Huiswerk:
maandag 11 november – woordjes Engels leren
woensdag 13 november – Topo toets Midden Nederland
Vrijdag 15 november - Rekenwerkblad

 

EXTERN NIEUWS
Kerstspel Goede Herderkerk

De Goede Herderkerk organiseert dit jaar een kerstspel. Hier zijn een aantal oud-leerligen vanuit de Bernardusschool bij betrokken. Dit is een toneelstuk gespeeld door en voor kinderen waar het bekende kerstverhaal wordt verteld, maar dan in een nieuw jasje gestoken. Zij willen zoveel mogelijk kinderen bereiken met die kerstverhaal en daarom zouden zij het leuk vinden als zo veel mogelijk kinderen mee zouden willen doen.

 

Belangrijke informatie over het kerstspel:
Ze zoeken leerlingen vanaf groep 4 (mochten ze jongere broers/zussen hebben, mogen die ook meedoen) die mee zouden willen doen met het kerstspel. Er zijn rollen met veel tekst en met weinig tekst, dus iedereen kan aangeven wat hij/zij fijn vindt. Er is ook een mogelijkheid alleen mee te zingen in het kerstkoor. De repetitie data zijn zaterdag 23 en 30 november van 12 tot 14 uur en zondag 8, 15 en 22 december van 13 tot 15 uur. Het is fijn als ze alle repetities aanwezig kunnen zijn, maar geen probleem als dit niet lukt. Leeringen kunnen zich aanmelden t/m 16 november door een mail te sturen naar simonecoene@casema.nl

GJT Meerburg

Donderdagmiddag heeft Gym-, Jazz- en Turnvereniging Meerburg proeflessen verzorgd in de groepen 1 t/m 4. De leerlingen hebben kennis gemaakt met de vereniging. Mocht uw zoon/dochter enthousiast thuis zijn gekomen, dan biedt GJT Meerburg in de maand november gratis lessen aan (zie bijlage).