Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 14 - 20 december 2019
Jarigen & agenda
Jarigen    
     
24 december  Stephanie Dekker 1/2a
25 december Kallum Tomas 3
25 december Kim Dalmolen 6
26 december Hugo Theunissen 5
28 december  Milou Crooijmans 4
     
2 januari Faya Halewijn 3
4 januari Collin Vos 4
7 januari Alexis Boere 4
9 januari Roel Boin 1/2a

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
20 december 2019

Kerstvakantie start om 12.00 uur

Vanaf 6 januari 2020

Project programmeren

8 januari 2020 Luizencontrole
21 januari 2020 Medezeggenschapsraad om 20.00 uur

 

Fijne vakantie

Vrijdag om 12.00 uur begint voor alle kinderen de kerstvakantie. Dank aan alle teamleden en hulpvaardige ouders voor het organiseren van het fantastische kerstfeest op school en in de Goede Herderkerk. 


Het team van de Bernardus wenst iedereen een heel fijne kerstvakantie. Tot 6 januari!

Zilveren week

De eerste week na de vakantie staat onze jaarlijkse Kanjerweek gepland. Deze week heet Zilveren week omdat in deze week de afspraken van de Gouden weken, die in de eerste weken van het schooljaar centraal staan, herhaald worden. Deze Gouden weken worden gehouden om aan groepsvorming en sociale vaardigheden te werken. Er zal in de Zilveren week, aan de hand van de Kanjertraining, gewerkt worden aan de manier waarop we met elkaar omgaan binnen en buiten de groep. Natuurlijk zijn wij hier het gehele schooljaar mee bezig, maar wij willen dit voor leerlingen en ouders nog eens extra belichten. 

 

Tijdens de Kanjertraining krijgen de leerlingen ook meer inzicht in de rollen die er zijn bij pestgedrag. Verder herhalen we de afspraken rondom groepsvorming en gedrag die in de groepen gemaakt zijn aan het begin van dit schooljaar. In de bovenbouw wordt tijdens de Zilveren week ook het niet-pesten-protocol en het time-in/time-out protocol besproken zoals wij dat op school hanteren. 

 

Tijdens deze week kunt u als ouder ook een Kanjerles vanuit de Kanjertraining bijwonen. U kunt zich hiervoor inschrijven via SchouderCom. Het tijdstip is voor elke groep verschillend, zodat u de kans heeft om bij al uw kinderen in de groep te gaan kijken. 

Geboortenieuws

Op maandag 16 december zijn juf Daphne en haar man trotse ouders geworden van een gezonde dochter; Joya Romée. Van harte gefeliciteerd! Heel veel geluk samen!

Juf Jolein

Vorige week heeft Juf Jolein (groep 1/2b) laten weten een nieuwe baan te hebben aanvaard. Zij gaat back naar haar roots; de zorg. 

 

Maandag zijn de ouders van groep 1/2b hierover ingelicht. De ouders van groep 1/2b worden voor de kerstvakantie geinformeerd over de vervanging in deze groep. Dit zal geen gemakkelijke opgave worden in verband met het leerkrachtentekort. Wij zullen onze uiterste best doen om de continuiteit te bewaken in deze groep.

Gevonden voorwerpen

De bakken met gevonden voorwerpen zitten heel vol; van winterjassen tot gymspullen tot broodtrommels. Neem gerust een kijkje in de bakken als uw zoon/dochter iets kwijt is. De bakken staan in het lokaal van het leerplein en in de aula bij de kleuteringang. Tot de kerstvakantie bewaren wij de spullen. Daarna schenken wij het restant aan een goed doel.

Rommelmarkt voor plastic soep

Weten jullie nog dat wij drie weken geleden een rommelmarkt hebben georganiseerd voor goede doel; de plastic soep? Het resultaat van de rommelmarkt was € 73.95. Bedankt allemaal! 

 

Groetjes Ruben, Alex en Thomas (groep 6)

Nieuws uit de kleutergroepen

In groep 1-2B hebben we afscheid genomen van juf Jolein. We hebben een haar een mooie zwaaifoto van onze klas gegeven, zodat ze altijd aan ons kan blijven denken. We wensen haar veel succes met haar nieuwe baan!

 

Natuurlijk gaan we genieten van een heerlijk Kerstdiner in de groepen. Wat is dat toch altijd gezellig met al die lichtjes aan en die lekkere hapjes! Alle ouders alvast bedankt voor het maken van al die lekkere hapjes!

 

Na de vakantie beginnen we met de Zilveren week. We herhalen onze gemaakte afspraken en werken weer aan een fijne groepssfeer. Op SchouderCom kunt u zich inschrijven voor een kijkles van de Kanjertraining. Daarna starten we met het project “Gorgels”. Aan u alvast de vraag om schelpen te verzamelen.

 

We wensen u allemaal hele gezellige feestdagen en een goed begin van 2020!

Nieuws uit groep 3

Wat een trotse juffen in groep 3! In een supersnel tempo hebben we vanaf september tot de kerstvakantie maar liefst 29 letters geleerd. Ongelofelijk toch hoe dat leesproces verloopt. Er komen nu vooral nog tweetekenklanken aan (ui-au-ei). Alle kinderen hebben (net als in de herfstvakantie) een leesbingoblad mee naar huis gekregen om het oefenen met lezen te blijven stimuleren. Als je twee weken lang helemaal niet oefent, kun je zomaar ineens weer een heleboel letters vergeten zijn.

 

Wat leuk dat ouders nú al foto’s geplaatst hebben van lezende kinderen onder de boom of met een spannend boek! Maar ga vooral ook uitrusten, dat hebben onze kids zéker verdiend na al dat harde werken in het eerste deel van groep 3! Fijne dagen en een gelukkig gezellig en gezond 2020!

Nieuws uit groep 4

Met rekenen zijn we begonnen met de sommen uitrekenen op een getallenlijn. We beginnen met de tientallen en daarna de enen. Voor veel kinderen is dit nog erg moeilijk. Als u ze wilt helpen, dan graag op deze manier.

 

45+33=

                   +30                          +3

--------------------------------------------------------------------------------------------

45                                     75                       78

 

Op vrijdag nemen wij afscheid van Teun Verduin. Teun is verhuisd naar Leiden en gaat na de Kerstvakantie naar een andere school. Wij gaan hem zeker missen en wensen Teun heel veel succes op zijn nieuwe school!

 

Voor iedereen een fijne vakantie, gezellige Kerstdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar!

Nieuws uit groep 5

De Davinci lessen sloten deze week helemaal aan op het thema “Kerst”. De kinderen hebben geleerd hoe het Christelijk Kerstfeest eruitziet en hoe zij het zelf thuis vieren. Ook hebben we geleerd hoe het leven van een naaldboom verloopt en hebben we gepraat over het Luciafeest en het Joelfeest. Na de vakantie blijven we nog even in het thema “Samen op de wereld.” We hebben op maandag 13 en vrijdag 17 januari een creatief circuit samen met de groepen 3 en 4. We zoeken nog hulp. Heeft u tijd om te komen helpen van 13:45 tot 14:45u? U kunt zich opgeven bij de juf.

 

Bij rekenen hebben we de digitale tijden geoefend. De kinderen hebben geleerd dat een dag uit vier delen bestaat: nacht, ochtend, middag en avond. Zo spreek je 9:00u uit als negen uur in de ochtend en 22:00u als 10 uur in de avond. Bij taal hebben de kinderen een verhaal geschreven. Het onderwerp? Kerst natuurlijk! Ook bij spelling hebben we een “kerstig” tintje aan de les gegeven. Na het oefenen van woorden waar je een lange klank aan het einde van de klankgroep hoort (bijvoorbeeld bij “wa-ter” en “ver-tra-ging") mochten de kinderen een spellingsblad met dit soort woorden die horen bij de kerst invullen.

 

En dan wordt het nu echt tijd voor vakantie. Wat was het een leuke maand! De Sint in het land, de klas in kerstsferen en natuurlijk met een heerlijk kerstdiner en een sfeervolle kerstviering in de kerk als afsluiting. We wensen alle kinderen en ouders heel gezellige feestdagen en een heel fijne vakantie! Tot volgend jaar!

Nieuws uit groep 6

Deze week stond natuurlijk in het teken van kerst. We hebben het kerstverhaal gelezen, gezongen en geknutseld. Er is hard geoefend voor optredens tijdens het kerstdiner. We hebbben er echt heel veel zin in! 

 

De kinderen hebben ook hun contractwerk afgerond. Iedereen heeft aan een zelfgekozen opdracht gewerkt; bijvoorbeeld Knex bouwen, schilderen, powerpoint presentatie maken, origami, enz. Na de vakantie is er een nieuwe ronde. 

 

Pleun neemt helaas afscheid van ons. Ze gaat verhuizen naar Zoeterwoude dorp en na de vakantie naar het Avontuur op school. Gelukkig zullen we haar nog wel af en toe zien. Veel plezier in je nieuwe klas. 

 

Groep 6 wenst iedereen een hele fijne vakantie en prettige feestdagen. 

Nieuwe uit groep 7

We hebben de afgelopen weken het druk gehad met de feestdagen. We hebben geknutseld verhalen geschreven en verteld. Met Davinci hebben we het thema Egyptenaren afgerond.

 

De leerlingen hebben huiswerk van de Weerbaarheidstraining. Ze moeten deel B en C na de vakantie hebben ingevuld. Na de vakantie gaan we verder met 2x in de week huiswerk. We gaan met Davinci werken aan het thema Grieken en Romeinen.

 

Juf Mariska neemt deze week afscheid van de klas. Meester Ton komt na de kerstvakantie op maandag en dinsdag in groep 7 lesgeven. We wensen iedereen een fijne Kerst en een mooi 2020!

Nieuws uit groep 8

De laatste week van dit kalenderjaar zit er alweer bijna op. Maandag en dinsdag zijn de laatste adviesgesprekken geweest. We hebben heel veel blije, maar vooral zenuwachtige kinderen gezien. De zoektocht naar een middelbare school kan nu echt beginnen. Dit betekent overigens niet dat we niks meer doen in groep 8. We moeten gewoon nog tot het einde knallen!

 

Vanavond is het kerstdiner. Iedereen heeft een leuke tekening gemaakt die om een kaarsje heen gezet kan worden. Ik ben benieuwd hoe iedereen er uit ziet. Wij gaan er dit jaar nog even extra van genieten, omdat het de laatste keer met elkaar is.

 

Vrijdag gaan we naar de kerk. We hebben een mooie wens gemaakt voor de kerk en deze geven wij samen met eigengemaakte sterren. Daarna gaan we alles weer opruimen, zodat we om 12.00 uur vakantie kunnen vieren.

 

Namens groep 8 en de juffen: een hele fijne kerst en een gelukkig 2020!

 

Huiswerk (ja, dat hoort er toch nog bij)
Maandag 6 januari – bloon (alle lijsten 2x)
Woensdag 8 januari – Begrijpend Lezen
Vrijdag 10 januari - Rekenblad

EXTERN NIEUWS
Voorlichtingsavond Agora Leiden

In augustus 2020 start SCOL onder de vlag van het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat en Vmbo Boerhaavelaan met Agora-onderwijs. Agora is een nieuwe vorm van onderwijs, die op steeds meer plekken in Nederland wordt aangeboden. 


SCOL organiseert op woensdag 22 januari 2020 van 17.00- 20.00 uur een voorlichtingsavond. Hierbij neemt Agora-architect en schoolleider van Agora Roermond ons mee in de wereld van Agora. Er zijn ook enkele leerlingen uit Roermond aanwezig om meer te vertellen over hun Agora.


Waar?
De catering deze avond wordt verzorgd door de leerlingen van Bonaventuracollege Boerhaavelaan. Daar vindt dan ook de bijeenkomst plaats. Het adres is Vijf Meilaan 137, 2324 VV Leiden. Dit is niet de plek waar Agora-leerlingen straks naar school gaan*.


Datum
Woensdag 22 januari 2020, 17.00 – 20.00 uur, inloop vanaf 16.30 uur.


Voor wie?
Deze voorlichtingsavond is in ieder geval voor:
• ouders met een kind in de bovenbouw van de basisschool die meer willen weten over Agora;
• medewerkers van SCOL die mogelijk bij Agora willen werken;
• iedereen in het onderwijs die betrokken is bij het advies over de overstap naar het voortgezet onderwijs.


Aanmelden voor de voorlichtingsavond
We willen graag dat u zich vooraf aanmeldt via deze aanmeldlink want ‘vol = helaas vol’.


Waarom Agora in Leiden?
In Leiden is het voortgezet onderwijs van goede kwaliteit en voor de meeste leerlingen een goede weg naar hun vervolgopleiding en volwassenheid. In de regio Leiden is de diversiteit in onderwijsaanbod echter beperkt. Er is voor leerlingen, ouders en docenten weinig keuze voor een andere visie op onderwijs. Er is een groep leerlingen die zich niet optimaal kan ontwikkelen in het bestaande aanbod van de scholen. Dit wordt zichtbaar in o.a. de motivatie, leerhouding en sociale houding. Ook de aansluiting van het basis- naar het voortgezet onderwijs is niet voor alle kinderen optimaal. Voor SCOL aanleiding om als groot schoolbestuur, na een grondige verkenning, Agora onderwijs in 2020 naar Leiden te brengen. Wil je meer info? Kijk binnenkort op www.agoraleiden.nl.

 

* Agora Leiden wordt gevestigd aan de Antonie Duycklaan in Leiden (in de Leidse Hout).

Typisch jongens gedrag - workshop CJG

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert op maandag 20 januari 2020 de workshop ‘Typisch jongensgedrag’ in Zoeterwoude voor ouders van jongens tussen de 3 en 12 jaar.

 

'Ze zijn zo druk, ze luisteren niet, ze zijn constant aan het stoeien en dat loopt altijd uit op huilen’. De lichamelijke en hormonale ontwikkeling van jongens heeft invloed op hun gedrag. Als je begrijpt hoe dit komt, kun je daar in de opvoeding rekening mee houden. Want jongens zijn leuk, hebben talenten en door dit gedrag te herkennen en erkennen is opvoeden ook leuker.

 

Deze interactie workshop is een combinatie van theorie en (eigen) praktijk. Je krijgt praktische tips en handvatten.

 

‘Typisch jongensgedrag’ vindt plaats op maandag 20 januari 2020  (19.30 - 21.30 uur) in het CJG Zoeterwoude.  Kosten € 5,- p.p. (ouderparen krijgen 10 % korting)

 

Geïnteresseerd? Aanmelden kan via www.cjgzoeterwoude.nl  of via deze link.

 

Meer informatie en aanmelding CJG cursussen

Website:                    www.cjgcursus.nl

E-mail:                       info@cjgcursus.nl

Telefoon:                   088 254 23 84

                                 @ cjgcursus