Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 11 - 20 november 2020
Jarigen & agenda
Jarigen    
     
20 november Eline Jonges 3
21 november  Robbie Soeters 4
24 november  Pieter Ens 4
25 november  Jurre van Galen 4
27 november Brandon Stouten 3
27 november Eva van Gijlswijk 4

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
16 november Ouderraad (20.00 uur)
24 november  Medezeggenschapsraad (19.30 uur)
4 december  Sinterklaasviering
18 december

12.00 uur start kerstvakantie

21 december - 1 januari

Kerstvakantie

 

Sinterklaas

Wat fijn dat Sinterklaas afgelopen zaterdag Nederland heeft bereikt. Het was toch nog even spannend of er genoeg kolen waren en de plaats waar Sinterklaas ging aanleggen bleef ook lang onduidelijk. 

 

Ondertussen is de school binnen versierd in 'Sinterklaassferen'; het ziet er weer gezellig uit! In veel klassen wordt elke dag het Sinterklaasjournaal gekeken. Via Schoudercom wordt u op de hoogte gehouden van alle activiteiten die gaan plaatsvinden. 

 

Wij vieren het Sinterklaasfeest op vrijdag 4 december. Helaas kunnen er dit jaar geen ouders aanwezig zijn en ook Sinterklaas werkt thuis. Echter zal hij op afstand samen met zijn pieten contact opnemen met onze school. Hopelijk is dit volgend jaar weer anders! 

Nieuws uit de kleutergroepen

Deze week hebben alle kinderen een schoentje gevouwen. We hopen dat er binnenkort iets wordt ingestopt. We bieden de kinderen veel gelegeheid om te spelen. Zo is er in de hal een plek waar kruidnootjesgebakken”kunnen worden. In het bed van Sinterklaas kun je een boekje lezen. Op de tafel staat een typemachine. In de groep is een verteltafel en een plek om cadeautjes in te pakken. Natuurlijk is de huishoek ook veranderd in Sinterklaasstijl. We oefenen met het cijfer 5 en de letter p (puh) van Piet. 

 

Nieuws uit groep 4

Wat een geweldige dinsdagmiddag hadden wij! In de groepen 3, 4 en 5 en buiten, waren er opdrachten n.a.v. Da Vinci. Buiten konden ze bodemdiertjes onderzoeken en een wormenbak maken. Binnen een vulkaan kleien, wereldbol maken, eigen geld ontwerpen, een stripverhaal over geld, sieraden maken met epoxy en glitters en geluksstenen maken. Volgende week dinsdag doen we het nog een keer. Met dank aan de papa van Sara en Mila voor de hulp bij het sieraden maken met epoxy en de oma van Ib die heel veel weet over bodemdiertjes. 

 

Gymkleren! 

Elke maandag en dinsdag hebben wij gym, vanaf de vorige week mogen wij weer in de kleedkamers (stond in de weekbrief van vorige week) Nu merken wij dat er regelmatig kinderen zijn die geen gymkleren of schoenen bij zich hebben. Dan moeten er schoenen geleend worden in een andere klas van een ander kind. Dat is soms erg lastig en storend voor de leerkracht. Wilt u er voor zorgen dat er vanaf maandag weer gymkleren en schoenen mee naar school komen?  

Nieuws uit groep 5

Bij rekenen hebben we afgelopen week voor het eerst deelsommen behandeld. Wanneer je de tafels beheerst, worden deze sommen een stuk makkelijker. 15:3=5, want 3x5=15. Dus vragen wij de tafels nog steeds thuis te blijven oefenen en herhalen.  

 

Afgelopen dinsdag zijn de kinderen van de groepen 3,4 en 5 bezig geweest met een circuit over het DaVinci onderwerp “Schatten van de aarde”. Zo zijn er o.a. sieraden gemaakt, vulkanen gekleid en bodemdiertjes gezocht. Wat een enthousiasme zagen we bij de kinderen. En daar worden wij dan weer enthousiast van! Op Schoudercom zijn de foto’s te bekijken.  

 

Bij taal hebben we geleerd wat de gebiedende wijs is. Een zin in de gebiedende wijs kan een raad, bevel of wens zijn. Deze zin begint altijd met een werkvorm (in de ik-vorm) en eindigt vaak met een uitroepteken. Denk aan: “Ruim je kamer op!”, “Vergeet je tas niet!” en “Doe maar rustig!”

Nieuws uit groep 6

Woensdag hebben we iets heel spannends gedaan. We hebben via Team een video gesprek gehouden met kinderen van de Leeuwerik. Het ging over Thanks Giving en we hebben zoveel mogelijk in het Engels gesproken. Er waren verschillende spelletjes die we met elkaar gespeeld hebben. Het ging véél beter dan de kinderen vooraf gedacht; knap he! Nu maken alle kinderen een Thanks Giving present voor de kinderen van de andere school.  

 

Met rekenen zijn we bezig met klokkijken. Nog best veel kinderen vinden het moeilijk om digitale en/ of analoge (gewone) klokken te lezen. Dat oefenen we natuurlijk op school, maar het is wel fijn als jullie dat thuis ook zo tussendoor een beetje oefenen.  

 

Lukt het met de surprises? Als er iets niet duidelijk is, of als we ergens mij kunnen helpen, laat het ons gerust weten. We vinden het fijn als ouders er een beetje bij helpen, maar het is wel de bedoeling dat de kinderen het maken. Veel plezier ermee.  

Nieuws uit groep 7

Met veel plezier hebben we de vorige week meegedaan aan de MediaMasters 20/21. We hebben veel geleerd over het internet, apps en sociale media. Deze media brengen ons veel leuke dingen, zoals dansen, chatten, video’s maken, gamen en nog veel meer. Maar we kregen ook te maken met de minder leuke kanten, zoals spam, sexting, deepfake etc. We hebben afgesproken dat kinderen altijd een volwassene die ze vertrouwen inschakelen als ze te maken krijgen met dingen die ze een naar/onzeker gevoel geeft van binnen. Verder hebben we veel bits verdiend met het beantwoorden van vragen en het helpen van Layla om H.E.N.K. the battle van Dylan Banen te winnen. We mogen trots zijn dat we zoveel bits hebben verdiend en veel hebben geleerd. In de rest van het jaar kunnen we nog verder inzoomen op thema’s rondom Media, want MediaMasters biedt nog meer lessen waar we in de klas mee kunnen werken. Wordt dus vervolgd!

 

We hebben met leerlingen van de Leeuwerik gevideobeld. In het Engels! De leerlingen kregen op hun eigen school instructie over de spelletjes die gespeeld zouden gaan worden rondom het thema Thanksgiving. Daarna kregen ze nog een les over de achtergrond van het Thanksgivingfeest. Toen konden we gaan videobellen. Het was even wennen en niet alles werkte nog even goed, maar als eerste test was het toch zeer geslaagd. We willen vaker met andere leerlingen videobellen om te oefenen de communicatie in het Engels. Ik ben heel trots op mijn leerlingen en ze vonden het zelf ook erg leuk!

 

Huiswerk:

Dinsdag 24 nov: Taal 2a + 2b

Donderdag 26 nov: Topo Zuid-Amerika

Nieuws uit groep 8

Deze week zijn wij gestart met het project Thanksgiving. We hebben eerst de bijpassende woorden geleerd in het Engels en het verhaal over de Pilgrims geleerd met kralen. Elke kraal stond symbool voor een gebeurtenis uit het verhaal. Op deze manier is het verhaal makkelijker na te vertellen. Op woensdag hebben de kinderen contact gehad met een toegewezen maatje van de Leeuwerik uit Leiderdorp. Via videobellen hebben zij, in het Engels, opdrachten gedaan rondom Thanksgiving. Deze week maken wij een kaart o.i.d. die wij sturen naar het maatje van de collega-school. Wat is dit leuk om te doen!!

 

Vrijdag maken wij de laatste taak van de cito begrijpend lezen. De kinderen hebben heel hard gewerkt. Volgende week staat de laatste cito op het programma en dat is rekenen. Daarna kunnen we weer even rustig ademhalen.

 

De lootjes voor 5 december zijn getrokken. Iedereen heeft voor de zekerheid de naam van zijn/haar getrokken lootje in de agenda opgeschreven, mocht deze kwijtraken. Als er vragen zijn of er is hulp nodig, schroom niet om dit aan ons te vragen!

 

Vandaag gaan wij op bezoek bij het Bonaventura College en Beroepscollege Leystede. We zijn heel blij dat wij met groep 8 langs mogen komen, zodat de kinderen een indruk op kunnen doen van de school.

 

Huiswerk:
Maandag 23 november – Rekenblad
Woensdag 25 november – Topo Noord Amerika
Vrijdag 27 november – Spelling (blad met werkwoorden)

EXTERN NIEUWS
Nieuws van het oranjecomite

Sinterklaas is weer in het land. Helaas komt hij dit jaar niet in Zoeterwoude Rijndijk langs, maar ik zou onze facebookpagina en onze website in de gaten houden. Sinterklaas gaat ons aan het einde van de maand wel digitaal bezoeken.

Tot die tijd willen wij jullie vragen om mee te doen met een leuke activiteit voor de kinderen met hetzelfde idee als de berenjacht (knuffelberen voor het raam plaatsen) die eerder in de Coronaperiode heeft plaatsgevonden. Maak een ‘GluurPiet’ of print het voorbeeld uit en hang het zichtbaar op. De kinderen kunnen de verschillende gluurpietjes gaan zoeken. Doe je mee....?