Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 21 - 13 maart 2020
Corona virus

Het kabinet scherpt het beleid aan en adviseert iedereen die last heeft van de luchtwegen en/of koorts dringend om thuis te blijven. Vanmiddag bent u via schoudercom door ons op de hoogte gesteld.

 

Dit betekent;

  • Dat als uw kind hoest, neusverkouden is en/of koorts heeft, wij u verzoeken om het thuis te houden totdat dit over is.
  • Het klassentheater op vrijdag 27 maart geen doorgang kan vinden. Wanneer de situatie weer rustiger is in Nederland, er een nieuw moment gepland zal worden. 
  • Bezoeken aan musea en theater zullen tot 1 april niet doorgaan. U wordt door de leerkracht hierover op de hoogte gesteld.
  • Wij hebben in alle groepen voldoende handzeep om regelmatig handen te wassen. De handdoeken zullen ook regelmatig verschoond worden. 
  • Wij nauw contact onderhouden met Stichting Kinderopvang Zoeterwoude om zaken af te stemmen. 

Zodra het beleid voor het onderwijs verandert, informeren wij u opnieuw via schoudercom.

Paasproject - Jezus

Na de voorjaarsvakantie zijn we gestart met het Paasproject; Jezus.

 

Jezus was een historische figuur die in werkelijkheid heeft geleefd. De verhalen over Jezus in de bijbel zijn geen historisch ooggetuigenverslagen, maar geloofsverhalen. In Jezus’ handelen en omgaan met mensen zien wij een wereld zoals God het bedoeld had. Maar er waren ook mensen die vonden dat hij te ver ging, te losjes omging met regels en voorschriften, die bang waren dat de Romeinse overheersers achterdochtig zouden worden. Kortom, ze vonden hem gevaarlijk en hebben hem laten doden. Een verhaal van alle tijden. Maar zijn dood was niet het einde. Zijn verhaal en de herinnering aan wat hij voor velen heeft betekend ging verder, tot op de dag van vandaag. Voor veel mensen blijft hij een bron van inspiratie. Jezus leeft voort daar waar zijn verhaal wordt verteld, in mensen die hem proberen na te volgen. In dit project is een ‘viertafel’ die centraal kan komen te staan in de viering.

Koningsspelen

Op vrijdag 17 april doen we met de school mee met de Koningsspelen. We starten de dag met een Koningsontbijt in de klas. Daarna doen we spel- en sportvormen op de velden van SJZ.

 

We hebben uw hulp nodig voor het vervoer van de leerlingen van en naar de velden en de begeleiding van groepjes leerlingen aldaar. Ook is er hulp nodig bij het Koningsontbijt. De inschrijflijsten zijn in de maak en komen spoedig. Wilt u alvast in de agenda kijken of u vrijdag 17 april ons kunt helpen bij deze feestdag? 

 

Mad science

Op 12-3-2020 heeft een van de Mad Science professoren een spectaculaire show op school gegeven! Alle kinderen (groep 3 t/m 8) die een flyer mee naar huis krijgen kunnen zich voor de naschoolse cursus inschrijven.

 

De kinderen worden vanaf 30-3-2020 zes weken lang iedere maandag meegenomen in de wondere wereld van experimenten, proefjes en demonstraties!  Elke week staat een nieuw thema centraal en zal de professor de wetenschap en techniek die daarachter zit uitleggen. 

 

Natuurlijk gaan de kinderen ook zelf aan de slag als echte wetenschappers!

 

LET OP! De inschrijftermijn is van korte duur! Inschrijven kan t/m 18-3-2020 en vol=vol.  Nu al nieuwsgierig? Bekijk hier de lessen of klik direct op het inschrijfformulier.

Stichting Leergeld

In sommige gezinnen is het financieel soms niet haalbaar om de kinderen te laten meedoen aan bijv. sportclubs,  muziekles of scouting. Ook de kosten voor de gymkleding, sportschoenen, een fiets of het schoolreisje zijn voor hen niet altijd op te brengen. 
 
Stichting Leergeld Leiden en omstreken kan deze gezinnen steunen. Om in aanmerking te komen is het netto-inkomen van de ouders/verzorgers aan een maximum gebonden: 120% van het sociaal minimum. Hierbij worden de diverse toeslagen niet meegerekend en wordt wél rekening gehouden met eventuele schulden. 
 
Als u denkt in aanmerking te komen en een aanvraag wilt indienen dan kan dat door:

  • Het formulier op www.leergeldleidenenomstreken.nl in te vullen
  • Een berichtje te sturen naar info@leergeldleidenenomstreken.nl 

Een van de vrijwilligers van Leergeld neemt dan contact op en komt op huisbezoek om de mogelijkheden te bespreken. Naast de aanvraag voor schoolreisje, contributie sportclub enz. kan de intermediair (vrijwilliger) de kinderen ook aanmelden bij Stichting jarige Job. Het gezin ontvangt dan een paar weken voor de verjaardag van de kinderen een doos met daarin alle spullen die nodig zijn om de verjaardag te vieren. 
 
Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn kan de ouder/verzorger ook telefonisch contact opnemen: 071 2074118 

Nieuws uit de kleutergroepen

Heel voorzichtig zien we de eerste signalen van de lente. We zijn op donderdag en vrijdag ons nieuwe thema Lente begonnen met een lentewandeling. We zagen dat de lente er echt al aan komt!

 

Het thema Lente komt uit de methode Kleuterplein. Op SchouderCom plaatsen we de ouderbrief die bij dit thema hoort. In de klas gaan we aan de slag met het boek “Aicha gaat naar opa”. Aan de hand van dit verhaal gaan we dieper in op het onderwerp Lente. We gaan de eerst de letter W van Willem (de hond van Aicha) leren en een heleboel lentewoorden. De woorden die we geleerd hebben hangen we op in de klas, u kunt dan ook zien welke woorden dat zijn. Het cijfer dat aangeboden wordt dit keer is de 9. Op maandag starten we met de werkjes van de lente op het keuzebord. Zo gaan we volgende week de eerste letter van onze naam zaaien en werken in een boekje. Denkt u aan een bakje met naam voor uw kind om de letter in te zaaien? Het bakje komt met letter en al weer terug naar huis aan het einde van het project. 

Nieuws uit groep 3

Fijn dat we weer veel prijsjes konden uitdelen voor de leesbingo die de kinderen in de vakantie hebben gespeeld.

 

Met lezen leerden we deze week de –nk, zoals in bank en stink. Je hoort de –ng, maar als de k erbij komt, is de g vertrokken.

 

We maken ons zorgen over het vervoer naar de theatervoorstelling. We hebben pas 2 auto’s, dat is echt nog te weinig. Kortom….wie helpt ons? Het zou jammer zijn als de voorstelling aan onze neus voorbij gaat.

Nieuws uit groep 5

Wat fijn om alle kinderen weer te zien na de vakantie. We zijn gestart in nieuwe groepjes en dit gaat prima. Ook hebben we deze week afscheid genomen van de duo’s bij het tutorlezen en hebben de kinderen te horen gekregen wie hun nieuwe tutor, tutorkind of maatje wordt. We starten volgende week met deze nieuwe duo’s.

 

Yes! Nog meer kinderen hebben hun grote tafeldiploma gehaald! Wat gaat dat goed! Blijf thuis lekker oefenen, want de tafels komen dagelijks terug in de rekensommen.

 

Vanaf deze week schrijven de kinderen met pen in hun schriften. In de afgelopen jaren schreven de kinderen met potlood, maar vanaf groep 5 verandert dat. De kinderen schrijven met een pen die ze van school hebben gekregen. Uiteraard schrijven we tijdens de wekelijkse schrijflessen met pen, maar ook tijdens het schrijven in andere schriftjes (bijvoorbeeld bij verkeer, dictees en Blits). Soms is het nog even wennen, want als je een foutje maakt, kun je het niet uitgummen. Maar de kinderen proberen heel netjes te werken.

 

Nieuws uit groep 6

Op woensdag 18 maart gaan we naar Zoeterwoude dorp voor de boomfeestdag. We gaan op de fiets naar het Avontuur (direct om 8.30 uur). Het is verstandig om oude kleren te dragen en stevige schoenen of laarzen. We zoeken zo veel mogelijk scheppen om de bomen mee te planten. Na het planten fietsen we naar de Weipoortseweg. In het bosgebiedje van Staatsbosbeheer is er een activiteiten-tocht. Er zijn 3 ouders die zich hebben aangemeld om mee te fietsen. Het zou fijn zijn als er nog 1 of 2 bij komen en iemand die met de auto de scheppen wil vervoeren. We zijn rond 12.15 uur weer terug op school.  

 

In de klas zijn we hard aan het oefenen met tafels. We maken ’s morgens zoveel mogelijk sommen in 1 minuut. Het is fijn als de tafels thuis ook nog worden geoefend. We geven de tafelbladen die in de klas niet af zijn ook mee naar huis.  

 

Nieuws uit groep 8

Wat fijn om iedereen weer te zien na een vakantie. Het was natuurlijk wel een beetje gek binnenkomen, zonder handen te schudden. Hier hebben we een leuk alternatief voor bedacht. We doen de voetbox.  

 

Wij zijn gelijk hard van start gegaan, want over 6 weken hebben we de DIA eindtoets. Op dit moment zijn we met rekenen alle onderwerpen aan het herhalen die we geleerd hebben of die nog lastig zijn. Je hoort nu steeds meer: “Oh ja..!” of “Nu snap ik het…”. 

 

Met taal zijn we bezig met de lijdende en bedrijvende zin en het persoonlijk voornaamwoord. De kinderen schrijven tijdens de uitleg keurig mee. Dit is een goede oefening voor de middelbare school. Tijdens spelling leren we woorden met een korte klank aan het einde van de klankgroep en werkwoorden waarvan de hij-vorm hetzelfde klinkt als het voltooid deelwoord. 

 

Zondag 15 maart is de deadline voor het inschrijven op de middelbare scholen. Zorgt u ervoor dat uw kind ingeschreven staat? Ik ben heel benieuwd waar iedereen naar toe gaat. 

 

Huiswerk: 
Dinsdag 17 april – rekenblad

 

EXTERN NIEUWS
Nieuws vanuit het CJG

Op 26 maart 2020 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve een webinar over omgaan met emoties van je kind en van jezelf. Het is bedoeld voor alle ouders met kinderen van 0 tot en met 12 jaar.

 

Niemand maakt zoveel emoties bij je los als je eigen kind. Positieve, maar ook negatieve. Ze krijgen je zo snel op de kast, ook al nemen we ons steeds weer voor om rustig te blijven.

 

In dit gratis webinar, een lezing die je thuis kan volgen achter je computer, geeft kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve tips hoe je om kunt gaan met de emoties van je kind en hoe jezelf rustiger kunt reageren. Tischa is naast deskundige ook ervaringsdeskundige. Wat zij nu anders probeert te doen dan hoe het vroeger is gegaan, deelt ze met je in dit webinar.

 

Dit webinar vindt plaats op donderdag 26 maart 2020 van 20.30 tot 21.30 uur.

Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via www.cjgcursus.nl

Stichting Jeugdtheater WOUW

Stichting Jeugdtheater WOUW te Zoeterwoude, organiseert en presenteert zes professionele theatervoorstellingen per jaar, voor kinderen vanaf 4 jaar. Op zondag 15 maart 2020 organiseert WOUW weer een kindervoorstelling, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar tot 9 jaar.

 

Beschrijving van deze voorstelling:

Met heel veel plezier geeft Circus Atleta al bijna 60 jaar voorstellingen voor jong en oud. U kunt genieten van o.a. eenwielers, meerdere trapeze-acts, diverse acrobatische acts, jongleren, koorddansen, grote bal-act en nog veel meer. Deze artiestengroep bestaat uit jongens en meisjes uit 'Warmond en omgeving' tussen de 7 en 17 jaar. Zij trainen twee maal per week om de verschillende act onder de knie te krijgen. Deze jongeren worden begeleid door een groep vrijwilligers. Met verschillende spectaculaire acts maken de artiesten van Atleta met veel plezier een circus voorstelling. Dit jaar viert Circus Atleta haar 60-jarig jubileum met twee grote voorstellingen in de Leidse Schouwburg op 13 juni 2020, maar 15 maart dus al met een kleinere voorstelling in het Ons Huis gebouw. KOMT DAT ZIEN!


De voorstelling duurt ongeveer 50 minuten. Deze voorstelling is te zien in het Ons Huis gebouw, Kosterspad 3 in Zoeterwoude. Het begint om 15 uur en de entree is 4 euro per persoon. Er is geen voorverkoop, kaartjes kan je gewoon aan de deur kopen vanaf 14:30


https://www.facebook.com/events/137396680859279/


Het team van Wouw bestaat uit een groep van 8 vrijwilligers, Heleen, Renate, Saskia, Petra, Bart, Florence, Mea en Diana, die deze voorstellingen organiseren.  We vinden het leuk om theater voor kinderen aan te kunnen bieden. De jeugd theater voorstellingen zijn 6 keer per jaar te zien in het Ons Huis gebouw in Zoeterwoude.  We houden bewust de entree laag omdat we dit zo laagdrempelig mogelijk willen kunnen verzorgen voor de kinderen uit Zoeterwoude en omstreken.

Kijk voor meer informatie en de agenda op www.wouwzoeterwoude.nl

Wouw is ook te volgen op Facebook, https://www.facebook.com/wouwzoeterwoude