Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 6 - 2 oktober 2020
Jarigen & Agenda
Jarigen    
1 oktober Quinten van Rijn 5
4 oktober Noah Westerdijk 1/2c
4 oktober Jack Klaasen 3

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
19 t/m 30 oktober  Herfstvakantie
4 november  Luizencontrole
9 t/m 13 november Tien minuten gesprekken (facultatief)
16 november Ouderraad (20.00 uur)

 

Kinderboekenweek

Afgelopen woensdag is de Kinderboekenweek geopend op school. De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van “En toen?”

 

Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken.

 

Tijdens de opening is het idee van een (eenmalige) schoolkrant gepresenteerd. De bedoeling is dat we met alle groepen een schoolkrant wordt gemaakt in het thema 'En toen'. Deze zullen we na afloop van de Kinderboekenweek via de weekbrief verspreiden. 

Bewegingsonderwijs

Het is fijn dat we weer van de kleedkamers gebruik kunnen maken en in de gymkleding de gymlessen kunnen volgen. Super dat er al zoveel kinderen hun gymkleding bij zich hadden.

 

We krijgen op maandag en dinsdag ondersteuning in de gymzaal van stagemeester Nigel. Vorig jaar hadden we ook een stagemeester Nigel, maar dit is een andere stagemeester Nigel. Hij helpt met het op-, ver- en afbouwen van de zaal en helpt bij de acitviteiten.

Schoudercom

Via Schoudercom kunnen ouders berichten versturen aan de leerkracht. Om ervoor te zorgen dat beide leerkrachten (in het geval van twee leerkrachten) uw berichtje ontvangen, kunt u nadat u een nieuw bericht heeft aangemaakt klikken op toevoegen. Vervolgens kiest u in het eerste selectielijstje voor Distributielijsten. Bij sommige distributielijsten kunt u daarna nog aangeven om welke groep het gaat (bijvoorbeeld Alle ouders in groep 3).

Nieuws van de ouderraad

De ouderraad is dit schooljaar gestart met drie nieuwe ouders; namelijk Berber, Kelly en Anouk. 

 

Berber is de moeder van Marit, Noah en Sanne. Marit en Noah zijn ondertussen naar de middelbare school en Sanne zit in groep 8. Ik heb een eigen bedrijf, ben creatief en werk veel met data en getallen. Ik vind het erg leuk om de OR nog dit laatste jaar te helpen als penningmeester en mee te doen met het organiseren van activiteiten.

 

Kelly is de moeder van Demi, Lisa en Mick. Demi zit al op de middelbare school, Lisa zit in groep 3 en Mick word ik januari 4 en start dan in groep 1. Ik ben bijna 3 jaar actief geweest in de OC van de peuterspeelzaal, maar dat houdt in januari op voor mij. Ik vind het onwijs leuk om nu deel uit te maken van de OR, zodat ik ook hier mee kan denken en helpen bij de activiteiten op school.

 

Anouk is de moeder van Fenna en Lizzy in groep 3 en Jax van 1.5 jaar oud. Ik vind het super leuk om deel uit te maken van de OR, mee helpen en denken met de activiteiten voor de school. Daarnaast zal ik samen met Berber het penningmeesterschap op mij nemen. Dit jaar nog samen met Berder en daarna alleen.

Nieuws vanuit de kleutergroepen

In de kleutergymzaal hebben we met de kleuters het thema “En toen…”geopend met het lied van ridder Martijn en ridder Koen. Op Schoudercom kunnen jullie de foto zien en een linkje naar het lied vinden. Met de kleuters werken we dan ook rond het thema Ridders en kastelen in de Middeleeuwen. De R van ridder hebben we aangeboden en gaan we verder uitwerken in de lees-schrijfhoek. Tijdens de werkles hebben we kronen gemaakt waarbij het seriëren centraal staat en doen we Miniloco.  

 

Nieuws uit groep 3

Wat was de pyjamaparty leuk vorige week. We hebben gekeken naar een film en popcorn gegeten. Nu zijn we weer aan het sparen voor de volgende beloning. We moeten nog even bedenken wat dat gaat worden. We wilden heel graag picknicken in het zandspeeltuintje maar daar is et weer niet goed genoeg meer voor. Bij 30 punten gaan we dus wel iets doen maar wat dat blijft nog even een verrassing.

 

Deze week zijn we in groep 3 gestart met kern 2. Weer een boel nieuwe letters en nieuwe woorden die aan bod gaan komen. De kinderen weten al wat er allemaal gaat komen want dat hangt op het doelenbord voor in de klas. Als afsluiting van kern 1 is er een klein letter en woordentoetsje afgenomen. De uitslag heeft uw kind deze week mee naar huis gekregen. Op deze manier kunnen we u toch op de hoogte houden van de vooruitgang in de klas.

 

Voor het goed lezen is het van belang dat er vaak, liefst dagelijks, gelezen wordt. Hiervoor zijn, ook nu al, leuke boekjes te leen bij de bibliotheek. Ook het oefenen met Flits is hier een mooie aanvulling op het leesonderwijs. We hebben gezien dat er door de meeste kinderen gebruik gemaakt wordt van de thuiswerkversie van Flits. Super!

Nieuws uit groep 4

Deze week is de Kinderboekenweek begonnen. Ook in de klas zijn we bezig met het thema: En toen.. De kinderen mogen hun lievelingsboek mee naar school nemen en daar wat over vertellen. Ook staan er weer zwerfkisten in de hal. Heeft een kind een boek wat hij of zij niet meer leest? Dan mag het in de zwerfkist zodat een ander kind het boek kan lezen.

 

We hebben met taal weer iets nieuws geleerd: wat is een werkwoord? Ook wel doe woord genoemd. Met rekenen leren we hoe we getallen op de getallenlijn zetten tussen 0 en 100.

Nieuws uit groep 5

Een aantal dagen in de week starten we met het kijken van een kort nieuwtje op www.dedagvandaag.nl. Op deze site is er nieuws te lezen wat bij, je raadt het al, de dag van vandaag hoort. Zo vind je er nieuws uit het binnen- en buitenland en is er ook elke dag een interessant, grappig of schattig filmpje te bekijken. Wij bekijken de nieuwsitems geschikt voor de groepen 3,4 en 5. Leuk om te zien dat sommige kinderen de site thuis ook al ontdekt hebben.

 

In groep 5 krijgen de kinderen geen standaard huiswerk mee. Het kan wel zo zijn dat we in de nieuwsbrief af en toe een oproepje doen om bijvoorbeeld de tafels te oefenen. Wanneer we merken dat onze extra hulp in de klas niet voldoende is, kan het ook zo zijn dat we in overleg met ouders sommige kinderen wat extra oefenwerk mee naar huis geven. Toch zijn er altijd kinderen en ouders die het sowieso leuk vinden thuis wat schoolwerk te doen. Dat kan uiteraard. De kinderen hebben deze week een kaartje mee naar huis gekregen met daarop verschillende programma’s (en de bijbehorende inloggegevens) die geschikt zijn om thuis te doen, zoals bijvoorbeeld Squla en Bloon. Via Cloudwise zijn deze programma’s ook te vinden. Twee andere sites waarop zonder inlogcode te oefenen is, zijn www.redactiesommen.nl (verhaaltjessommen rekenen) en www.jufmilou.nl (begrijpend lezen). Het niveau wat dan ingesteld moet worden is groep 5 of M5.

 

Bij de lessen DaVinci en godsdienst duiken we een heel eind terug de tijd in. Bij het begin, om precies te zijn. We leren door verschillende brillen te kijken. Bij de bril van de wetenschapper hebben we verteld over de oerknal. Kunnen de kinderen thuis vertellen hoe we het in de klas hebben uitgebeeld met de ballon en de kinderen die net deden alsof ze atomen waren? Bij de bril van de gelovige hebben we geluisterd naar hoe God de aarde schiep in 6 dagen en de 7e dag een rustdag werd.

Nieuws uit groep 6

Deze week zat vol met bijzondere dingen: woensdag was de aftrap van de kinderboekenweek. In de hal vroegen 3 ‘oudjes’ ons om met de hele school een schoolkrant te gaan maken. In de klas lazen we een paar gedichten uit het boek Uit Elkaar, dat dit jaar de Gouden Griffel heeft gewonnen. Donderdag hebben we heerlijk hutspot gegeten en geluisterd naar het verhaal van Leidens Ontzet. ’s Middags waren ineens alle meisjes als heks verkleed. Zij werden gewogen in onze eigen heksenwaag. De jongens mochten ‘waagmeester’ zijn.  

 

Natuurlijk hebben we ook ‘gewoon’ gewerkt. Bij rekenen leerden we deze week over het afronden van duizendtallen, honderdtallen en tientallen. Lastig, hoor, maar vandaag hebben al heel veel kinderen dit doel ‘behaald’. We konden deze week heel goed zien hoe iedereen vooruit is gegaan.  

 

Vandaag verstuurd juf Dianne de brieven naar minister Mark Rutten. De kinderen hebben hem geschreven wat zij van alle Corona maatregelen vinden. We hopen natuurlijk dat we antwoord terug krijgen.  

Nieuws uit groep 7

Bij de lessen van Davinci hebben we het over de Middeleeuwen. Per week wordt er een deelthema behandeld. Zo hebben we het afgelopen week gehad over bacteriën en de pest. We hebben met de klas zelf melk gepasteuriseerd in de klas. We gaan deze week kijken of het ons gelukt is om de melk langer houdbaar te maken. 

 

Het minikoraal kan helaas geen doorgang hebben met de kinderen op de Garenmarkt. Via een livestream kunnen we toch virtueel proeven van de gezellige sfeer die doorgaans met het minimaal bereikt wordt. In de klas maken we er ook een gezellige dag van om de viering van het Leids Ontzet niet ongemerkt voorbij te laten gaan. 

We krijgen donderdag 1 oktober bezoek van Bureau Halt in de klas. Het onderwerp zal zijn: De invloed van de groep. Er bestaat positieve groepsdruk en negatieve groepsdruk. We kunnen de groep sterker maken door het verschil duidelijk te maken aan de kinderen en positieve groepsdruk te stimuleren.  

 

Volgende week is de week van de mediamasters. De leerlingen krijgen extra lessen over alles rondom de media. Sociale media komen uitgebreid aan bod, omdat onze leerlingen hier al veel me te maken hebben en ze op een positieve wijze hier gebruik van kunnen maken.  

 

Huiswerk: 

Di 6 okt: Oefenblad rekenen maken 

Do 8 okt: Bloon alle lijsten 4x 

Nieuws uit groep 8

We hebben weer een goede week achter de rug. De kinderen hebben wederom onwijs hard gewerkt!
Deze week stond een beetje in het teken van de 3 oktober viering. We hebben de liedjes voor het Mini-Koraal geoefend. Helaas kon dit op het laatste moment toch niet doorgaan. Vandaag eten we in ieder geval lekker hutspot op school. Vrijdagmiddag willen wij toch wel aandacht besteden aan de viering. Dit houdt in dat wij ’s middags een leuk circuit doen rondom 3 oktober en gezelschapsspelletjes spelen.

 

Vandaag hebben wij een les gehad vanuit bureau Halt. Dit ging over ‘invloed in de groep’. In november zouden wij ook meedoen aan het EPJO-project. Helaas kan dit door de nieuwe maatregelen voorlopig niet doorgaan. Mocht het in op een later moment in dit schooljaar toch nog kunnen, dan gaan wij zeker het project nog doen en krijgt u er meer informatie over. In de tussentijd kunt u altijd een kijkje nemen op de site: https://epjo.nl/
Op 24 november komt bureau Halt! nog een keer langs om het met de groep te hebben over jeugdcriminaliteit. Zo raken we toch nog wat punten uit het EPJO.

 

Huiswerk:
Maandag 5 oktober – nieuwsbegrip week 35 (Andere tekstsoort/woordenschat) op snappet
Woensdag 7 oktober – oefenen topo Europa
Vrijdag 9 oktober – Woordjestoets Engels.

EXTERN NIEUWS
Sportakkoord Zoeterwoude
Begin van dit jaar is door sportaanbieders, welzijnsorganisaties en onderwijs gewerkt aan een lokaal Sportakkoord. Hierin staan afspraken om de inwoners van Zoeterwoude, van jong tot oud, nog meer aan het sporten en bewegen te krijgen óf houden.
 
Op vrijdag 25 september vond de ondertekening van het sportakkoord plaats op de tribune van SJZ voetbal. Meester Tim was hierbij aanwezig namens de Bernardusschool.
 
Voor het hele artikel, klik hier 
Technolab

De herfstvakantie komt in zicht en dat betekent dat je bij Technolab weer allerlei gave dingen kan komen doen! Kom jij ook naar Herfstlab? Net als bij Zomerlab kan je weer kiezen uit drie maken: PROGRAMMEREN, UITVINDEN en GROEN DOEN.


Op de website zie je wat je per smaak kan kiezen. Het is zelfs mogelijk om meerdere workshops te volgen. Welke workshop(s) kies jij? https://www.technolableiden.nl/vakantielab/herfstlab/