Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 7 - 8 oktober 2021
Leerkrachtentekort

Beste ouders/verzorgers,

 

Het schooljaar 2021 - 2022 is gestart met voor elke groep gekwalificeerd onderwijspersoneel. Daarnaast hadden wij met de NPO middelen extra inzet/ondersteuning buiten de klas gerealiseerd. Wij waren daar natuurlijk heel blij mee! Inmiddels zijn we een aantal weken verder en ziet de situatie er anders uit. Het landelijke leerkrachtentekort zorgt ervoor dat we problemen ervaren met de invulling van reguliere vacatures als met vervangingsvraagstukken. 

 

Uiteraard doen wij er alles aan om in deze situaties oplossingen te bedenken. Directeur en medewerkers van de Bernardusschool doen hun uiterste best om het onderwijs zoveel als mogelijk is door te laten gaan. De eerste interne optie die we inzetten is vragen aan eigen teamleden of zijn extra kunnen/willen werken. Veel medewerkers doen dat reeds. Wij zijn blij met die inzet en loyaliteit en willen tegelijkertijd waken voor overbelasting van medewerkers, die in veel gevallen bewust een parttime dienstverband hebben. Realiteit is dat ook de directeur en intern begeleider voor de groep staan. Met uitzondering van incidenten is dit een onwenselijke situatie; van hen blijven dan immers werkzaamheden liggen. 

 

De arbeidsmarkt trekt dus een zware wissel op directie en teamleden. Het is ook niet uit te sluiten dat er groepen geen les kunnen krijgen als vervanging niet geregeld kan worden. Als het zover komt, hebben wij alle mogelijkheden onderzocht en is er helaas geen andere oplossing voorhanden. Wij rekenen op uw begrip hiervoor. 

 

Op dit moment zoeken wij collega's op de Bernardusschool die graag voor de groep willen staan. U heeft deze vacatures wellicht voorbij zien komen op social media. Wellicht is er iemand in uw netwerk die graag bij ons op school wil werken of wilt u meedenken over een oplossing. Wij horen dit dan graag! 

 

https://www.werkenbijscoleiden.nl/vacature-bernardusschool/groepsleerkracht-bernardusschool-groep-3

 

https://www.werkenbijscoleiden.nl/vacature-bernardusschool/bernardus-groepsleerkracht-groep-6

 

Wij proberen u een inkijk te geven in de situatie zoals deze zich dagelijks voordoet. Ondanks deze extra uitdagingen voor al onze medewerkers blijven zij zich met hart en ziel inzetten voor het beste onderwijs aan uw kind(eren). 

 

Hartelijke groet,

 

Sabine Steinebach

Directeur Bernardusschool

Jarigen & agenda
Jarigen    
     

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
17 t/m 29 oktober  Herfstvakantie
12 november Klassentheater groep 1/2a - 1/2c
15 t/m 26 november  Tien minutengesprekken
15 november Ouderraad 
23 november MR vergadering
3 december Sinterklaasviering
13 t/m 17 december

Inloopmiddagen groep 1 t/m 8

(14.45 - 15.00)

 

Dag van de leerkracht

Dag van leerkrachtOp 5 oktober was het de 'Dag van de Leraar'. De ouderraad heeft ons maandag verrast met een leuke attentie; een gepersonaliseerde waterfles. 'Houd het hoofd koel!'.  

 

Namens het team; ontzettend bedankt! 

 

Kinderboekenweek - boekenmarkt

Wat een spectaculair begin van de Kinderboekenweek! De beroepenmarkt bleek een groot succes! De Eendenkooi zat vol met enthousiaste ouders, kinderen, juffen en biebdames. Wat konden de ouders boeiend over hun beroep vertellen! En wat waren de kinderen goed aan het luisteren en vragen aan het stellen! Veertig minuten per klas bleek eigenlijk bijna te kort.

 

Op Schoudercom zullen er vast al foto’s voorbij zijn gekomen waarop te zien is hoe de beroepenmarkt er uit zag. En heeft u al kunnen zien over welke beroepen er werd verteld? We willen alle ouders ontzettend bedanken! Misschien hebben jullie wel bijgedragen aan nieuwe dromen van kinderen over hun toekomstige beroep!

Honden op schoolplein

Wij vinden het belangrijk dat kinderen met plezier naar school komen en zich hier veilig voelen. Wij zien dat ouders hun zoon/dochter naar school brengen of halen samen met hun hond. Sommige leerlingen zijn echter bang voor honden. Wij willen u daarom vragen om uw hond kort aangelijnd te houden, hond thuis te laten of uw hond buiten het schoolterrein te laten wachten (bijvoorbeeld aan de slootkant bij het kleuterplein).

 

Wanneer leerlingen met een gerust hart het schoolplein op kunnen komen en de school in kunnen gaan, wordt het voor iedereen plezierig om naar school te gaan. 

Nieuws uit de kleutergroepen

Deze week is alweer de tweede week dat wij werken over ‘worden wat je wil’.

 

Afgelopen woensdag was de beroepenmarkt. Mensen uit de volgende beroepsgroepen hebben wij daar gezien: chef-kok, jeugdhulpverlener, wijkverpleegkundige, justitie gevangenenvervoer, tandartsassistente, hbo docent, bieb, stewardess, klankschalen, timmerman, theater, advocaat, politieagent en vioolbouwer. We hebben dus veel leuke ideeën gekregen wat we later kunnen worden. Ook ligt de nadruk in de klas natuurlijk veel op het lezen van boekjes, leren van versjes enz.

Nieuws uit groep 3

Gisteren is de opening van de Kinderboekenweek geweest. Wat hebben de kinderen genoten van alles dat daar te zien was. Er zijn goede vragen gesteld en er is veel geleerd. In de klas zijn we een knutsel aan het maken waar de kinderen zichzelf in hun favoriete beroep aan het knutselen zijn. Wat worden de kunstweken mooi.

 

We zijn alweer op de helft van kern 2 en er wordt veel geleerd. We lezen inde klas heel veel met elkaar en het Rad van Fortuin helpt hier goed bij. We lezen op verschillende manieren en als er goed gedraaid wordt dan leest de juf een stukje voor. Als we een stukje verder in het jaar zijn dan gaan de kinderen zelf ook een stukje voorlezen als het rad op het plaatje van voorlezen staat. We kunnen niet wachten tot het zover is.

 

In de klas hebben we elke dag een held. Dit is iemand die de hele dag laat zien hoe je goed voor elkaar kunt zorgen en hoe je goed kunt samenwerken en spelen. De held doet dit de hele dag zonder dat de rest van de groep weet wie de held is. Aan het eind van de dag moeten de kinderen raden wie de held van de dag is. Elke dag is het weer spannend wie de zich de held van de dag mag noemen.

Nieuws uit groep 4

Deze week een kort weekje door Leids Ontzet! De kinderen kwamen met enthousiaste verhalen over de kermis, feestjes, verjaardagen etc., dus de extra vrije dag is goed benut, zo te horen 😊.

 

Ondanks dat het een korte week was, hebben we hard gewerkt en genoten van de beroepenmarkt  vanwege de Kinderboekenweek, die van start gegaan is.

 

Hebben jullie thuis nog lekker geoefend met het liedje? Komende week krijgen we de schooldichter op school. Deze gaat met ons aan de slag in het thema van de Kinderboekenweek “worden wat je wil”. Spannend dus, daar horen jullie volgende week meer over!

Nieuws uit groep 5

Mijn naam is Lilian en ik loop dit jaar gezellig stage voor de opleiding van onderwijsassistent bij groep 5! Dit ga ik dit schooljaar doen op de dinsdagmiddag en woensdagochtend. Afgelopen twee jaar heb ik al mogen meelopen in de kleutergroepen. Naast mijn opleiding werk ik als hoofd horeca bij de thermen2 in Alphen aan den Rijn en in mijn vrije tijd houd ik erg van tennis. 

 

Dieren en kinderen vind ik fantastisch en heb weer heel veel zin om de lieve kinderen in mijn klas te mogen helpen! Groetjes van Lilian

 

Het is nog wat vroeg, maar aangezien de pepernoten al in de schappen liggen, hier wat info over Sinterklaas in de klas. In groep 5 vieren we dit jaar nog het “Grote Sinterklaasfeest”. Dat betekent dat we het Sinterklaasjournaal zullen volgen en we ook dit jaar weer hopen de Sint in de klas of via een live verbinding te mogen ontmoeten. Wij zullen uiteraard dan ook een act verzorgen. We hopen dat alle kinderen gezellig aan dit feest zullen deelnemen!

 

We zitten er helemaal in: De Kinderboekenweek! Na een supergeslaagde beroepenmarkt (wat waren de kinderen enthousiast), kwam er ook een heuse dichter in de klas. Marianne van Velzen vertelde ons over verschillende gedichten en dat je deze ook kunt rappen. Daarna hielp ze ons op weg om zelf een gedicht te schrijven. En hoe bijzonder, al onze gedichten worden gebundeld en komen in een echte dichtbundel! De komende twee weken zullen wij de gedichten afmaken en dan…. is het afwachten op het resultaat. Wordt vervolgd.

Nieuws uit groep 7

Afgelopen vrijdag zijn we met de klas naar het Minikoraal in Leiden geweest. Het weer had beter gekund, maar we hebben met veel plezier de liedjes samen gezongen. De foto’s vindt u op de blog op Schoudercom. We hopen dat iedereen heeft genoten van het Leids Ontzet en/of de vrije dagen!

 

De Kinderpostzegelactie is afgelopen. De bestelformulieren zijn allemaal op school ingeleverd en er kan niet meer verkocht worden. We zijn er trots op een steentje te hebben bijgedragen voor het goede doel.

Deze week is bureau Halt in de klas geweest. We hebben het gehad over groepsdruk en het maken van je eigen keuzes. Het is heel moeilijk om niet mee te doen of bij een groep te staan als zij iets doen waarvan je in de onderbuik voelt dat het niet goed is. We stimuleren de kinderen om toch naar dit gevoel te luisteren en niet bij de groep te blijven.

 

Daarnaast hebben we gedichten gemaakt voor in de schoolbundel. Onder leiding van de schooldichter hebben we tips en trucs geleerd hoe je een gedicht in elkaar kunt zetten. Heel gaaf dat het allemaal in een echte bundel komt!

 

Huiswerk:

Maandag 11 okt: Tafelblad         

Donderdag 14 okt: Bloon alle lijsten 4x

Nieuws uit groep 8

Deze week waren we maandag lekker vrij. Een aantal kinderen zijn nog naar de kermis geweest en heel veel kinderen naar de Efteling.

 

Woensdag was de opening van de Kinderboekenweek. We mochten in de Eendenkooi naar de beroepenmarkt en vragen stellen aan ouders over verschillende beroepen.


Donderdag kwam in de ochtend de schooldichter in de klas. Iedereen heeft een gedicht gemaakt in het thema van de Kinderboekenweek: “Worden wat je wilt!”Al deze gedichten komen samen in onze eigen Bernardusschoolgedichtenbundel. Deze is later ook te koop.

 

Na de schooldichter hadden we een mevrouw van bureau Halt op bezoek. Zij kwam ons iets vertellen over jeugdcriminaliteit. We hebben geleerd dat kleine dingen je al in de problemen kunnen brengen. We nemen vooral mee dat we bij een situatie even moeten stoppen, nadenken (en dan 3 dingen afgaan; 1. Is het strafbaar? 2. Is het gevaarlijk? 3. Krijg ik er problemen mee?) en dan besluiten of je iets moet doen of niet.

 

Volgende week vrijdag 15 oktober hebben wij het klassentheater met groep 1/2B. Per leerling mogen er 2 volwassenen komen kijken. We gaan er iets heel leuks van maken!

 

Huiswerk:
Maandag 11 oktober – Bloon (alle lijsten 2x)
Vrijdag 15 oktober – Rekenblad