Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 12 - 26 november 2021
Jarigen & agenda
Jarigen    
     
27 november Brandon Stouten 4
27 november Eva van Gijlswijk 5
30 november Sepp Niesing 1/2a
1 december Kyara Hoogervorst 4

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
15 november t/m 2 december Tien minutengesprekken
23 november MR vergadering
3 december Sinterklaasviering
24 december 12.00 uur start kerstvakantie

 

Sinterklaas

Woensdagochtend was het een rommeltje in de klassen. Dinsdagochtend lagen er briefjes in de klassen van Ozosnel, waarop stond dat we onze schoen mochten zetten. We zijn allemaal verwend met iets lekkers én een rommeltje van de rommelpiet. Het was een gezellige bende!  

 

De Sinterklaasviering op school is op vrijdag 3 december. Dit jaar is het extra spannend of het wel door kan gaan, omdat we naast alle avonturen van Sinterklaas en zijn pieten, ook rekening moeten houden met de dan geldende coronamaatregelen. We hebben Sinterklaas gevraagd om ook extra voorzichtig te zijn, want we zien hem natuurlijk het liefst gezond én live op school. De ervaring leert dat het ieder jaar goedkomt, dus dat zal ook zeker dit jaar zo zijn. Onder voorbehoud van de maatregelen die vanavond in de persconferentie worden aangekondigd, verwachten wij de kinderen op vrijdag 3 december gewoon om 8.30u in de klas en kijken ernaar uit Sint te ontvangen op school! 

 

Nou dag hoor, 

De Sint werkgroep 

Corona maatregelen

De coronapersconferentie van 3 december wordt met een week vervroegd naar komende vrijdag, 26 november, vanwege het grote aantal besmettingen. Welke nieuwe maatregelen het demissionair kabinet zal aankondigen, wordt vrijdag besloten. 

 

Wij zullen u naar aanleiding van de persconferentie weer op de hoogte stellen van de consequenties voor het basisonderwijs. 

Nieuws uit de kleutergroepen

Wat een spanning deze week! Nog een paar nachtjes slapen en dan is het pakjes avond. We hopen Sinterklaas ook op school te mogen begroeten.


De kinderen hebben al goed geoefend op de Sinterklaasliedjes dus met het zingen zal het zeker goed komen.
In de klas hebben we een echte pepernoten bakkerij en in de huishoek werd het huis van Sinterklaas nagespeeld. We oefenden met de letter S van Sint en cijfer 5 van 5 december. We wensen iedereen een fijne Sinterklaas viering!

Nieuws uit groep 3

We zijn deze week gestart met kern 4. Er zijn weer nieuwe woorden en letters te leren. Deze kern leren we de w, o, a, u en j.  Ook werken we weer in ons werkboekje en lezen in Veilig en vlot. Het gaat steeds beter en het is goed te zien dat er thuis ook geoefend wordt.

 

Met rekenen zijn we ook in een nieuw blok gestart. De toets is weer gemaakt en we kunnen door met nieuwe dingen leren. Zoals jullie allemaal gezien hebben was een van de eerste lessen spiegelen. Dit is nog best ingewikkeld maar we hebben het er goed vanaf gebracht. Er werd goed gespiegeld waarbij er is gewerkt met sponsjes, eendjes, kralen en en nog veel meer, zelfs met onze eigen schoenen.

 

Het Sinterklaasjournaal wordt elke dag bekeken en het is ozospannend! We denken dat het allemaal wel goed gaat komen en zijn dan ook hard aan het oefenen op een mooi liedje voor als we de Sint gaan zien.

Nieuws uit groep 4

Oh, wat is het toch een spannende tijd! Vanochtend zagen we dat de Rommelpieten weer op school waren geweest. Gelukkig hadden ze ook nog iets lekkers meegebracht. Deze tijd kunnen we gezellig tekenen en  knutselen in het Sinterklaasthema. Ook hebben we een Sinterklaasboekje waarin we tussendoor mogen werken.

 

Helaas mogen ouders niet meer op school komen i.v.m. nieuwe Coronaregels en mag er dus ook niet meer geflitst worden met de hulp van een ouder. We waren net zo lekker begonnen! Misschien kan er thuis nog een extra momentje genomen worden om het lezen te oefenen.

 

Deze week hebben we een rekentoets gedaan en die is best goed gemaakt is door de kinderen. Het rekenen over het tiental zit er al goed in ( 8 +4   14 – 6 ). Er mag nog geoefend worden met klokkijken-> Hoe laat is het over een half uur? Hoe laat was het drie uur geleden?  Moeilijk hoor! We oefenen lekker door zodat we het over een tijdje helemaal onder de knie hebben. Oefent u een beetje spelenderwijs mee?

 

Met spelling oefenen we de ng/nk en de ei/ij. Vooral die laatste is lastig omdat het weetwoorden zijn en er geen regeltje voor bestaat. Bij het lezen leerden we de Y. We kwamen erachter dat er veel kinderen zijn die een y in hun naam hebben. Dat is gemakkelijk want dan onthouden we het beter.

 

Fijn dat er zoveel ouders en kinderen op gesprek zijn geweest. Fijn om u allemaal weer te ontmoeten, al is het online!

Nieuws uit groep 5

Elke dag komen er gelukkig steeds meer kinderen weer terug in de klas. Fijn hoor om zo weer met elkaar te zijn. Het is natuurlijk ook wel een extra leuke tijd om in de klas mee te maken, want hier begint het Sintfeest steeds meer te leven. De klas is versierd, we werken in een Sinterklaasboekje en kijken het Sinterklaasjournaal en de Grej ging over “Piet Mondriaan”. Ook is de rommelpiet geweest en naast rommel heeft hij gelukkig ook wat lekkers achtergelaten. We zullen de komende muzieklessen een lied oefenen als act voor de Sint. Juf Jerina zal ons daarbij de body percussie leren.

 

Bij spelling oefenen we deze week woorden die beginnen met be-, ge- en ver-. Volgende week leren we dan woorden die eindigen op -lijk en -ig. Bij rekenen zijn we gestart met deelsommen. We oefenden in de les hoe je 10:5= met potloden neerlegt. Dus je hebt 10 potloden en je moet die neerleggen in groepjes van 5. Hoeveel potloden liggen er dan in een groepje? Juist, 2. En om dat te controleren, kun je de keersom erbij gebruiken, want 2x5=10.

 

Bij verkeer zijn we gestart met een nieuw krantje “Wie gaat eerst?”. We leren over voorrang krijgen en voorrang geven en over voorrangskruispunten en gewone kruispunten. De kinderen vinden de verkeersborden en ook de tekens op de weg soms best lastig. Misschien een tip om op de fiets of in de auto eens te kijken welke verkeersborden je tegenkomt en te bedenken wat ze betekenen. Wie moet er nu voorrang krijgen en wie juist geven?

Nieuws uit groep 6

We hadden deze week veel andere lessen/juffen. Eerst op maandag Milou en Mila N. die de gymles gingen verzorgen. Wat een leuke les was dat, de foto’s staan op Schoudercom.

 

Toen hadden we op dinsdag weer les van juf Jannieke, een spellingsles buiten, ook al regende het precies toen wij buiten waren, het was een super leuke les.

 

Deze week hebben we ons eerst echte huiswerk in groep 6 meegekregen, bijna iedereen had zijn werk af en ingeleverd op tijd. Daarna hebben we er samen naar gekeken, welke som vind je in de som en hoe reken je het dan zo handig mogelijk uit. Het nieuwe huiswerk zijn ook weer verhaaltjes (redactie)sommen en moet woensdag 1 december worden ingeleverd. Dan gaan we weer samen kijken hoe we dit hebben gedaan.

 

Vrijdag de echte toets voor Topo, hopen dat iedereen net zo goed heeft geleerd als voor de oefentoets.

Volgende week vrijdag gaan we de verjaardag van Sint vieren, sommige kinderen zijn al klaar met de surprise en sommige bijna. We hebben nog een week om er iets moois van te maken voor onze klasgenoten.

 

Deze week is Guido het zonnetje van de week er staan al wat complimenten op zijn poster. Vrijdag gaan we ze allemaal eens doornemen.

 

Vrijdag horen we ook wie het volgende zonnetje van de week wordt.

Nieuws uit groep 7

Dinsdag hadden we een gastles van bureau Halt over vuurwerk. We bespraken van alles. Wat mag er? Wat is verboden? Hoe ga je veilig om met vuurwerk? Maar ook hoe kun je reageren als je vrienden druk op je uit oefenen om dingen te doen die jij niet wil?

 

Dinsdag mochten we schoen zetten en woensdag vonden we er lekkere chocomunten in. Sommige kinderen hadden een wortel in de schoen, maar dat werd opgelost door een kort gedichtje te schrijven. Ik wil graag een chocolade pop, eet die wortel zelf maar op.

 

Woensdag hebben we de introles van het thema Aziaten (alsnog) gehad. We hebben Chinese thee gedronken, even Tai Qi gedaan, gezien hoeveel mensen er in China wonen, hoe de taal/ tekens er uit zien en hoe oud de Chinese cultuur al is.

 

Vrijdag 3 december vieren we Sint op school. De kinderen mogen de surprises die ochtend mee naar school nemen en voor schooltijd al even binnen zetten. Het gedicht kan in een envelop aan de buitenkant van de ingepakte surprise gehangen worden. Schrijf de naam voor wie het is aan de binnenkant, zodat je niet bij het neerzetten in de klas gelijk ziet voor wie het bedoeld is. Dan houden we spannend, totdat we de envelop omdraaien voor wie de surprise is gemaakt. Succes met de laatste loodjes/lootjes 😉

 

Geen huiswerk vanwege het maken van de surprises.

Nieuws uit groep 8

Deze week hebben wij de laatste cito gemaakt. De cito rekenen is nu ook af. Volgende week wordt er via schoudercom een uitnodiging gestuurd voor het inschrijven voor de adviesgesprekken. Deze zullen op maandag 13 december en dinsdag 14 december zijn.

 

Dinsdag is bureau Halt bij ons langs geweest. Wij hebben voorlichting gehad over Online Veiligheid. Wat is nu wel handig om te doen online en wat niet. Welke dingen kloppen er niet bij berichtjes via instagram en hoe zit dat met cookies en IP-adressen. We weten nu dat gegevens erg lang op het internet bewaard blijven en op welke manier we zorgvuldig met onze gegevens en de veiligheid ervan om kunnen gaan.

 

Volgende week vrijdag vieren wij het Sinterklaasfeest. In groep 8 maken wij surprises. Bij de surprise hoort een gedicht van minimaal 8 regels. Op donderdag 2 december mogen de kinderen hun surprise na schooltijd in de klas komen brengen. Dit kan tot 16:30. Het mag ook voor schooltijd op 3 december vanaf 08:00u.

 

Huiswerk:
Maandag 29 november – spelling
Woensdag 1 december – topo Oost-Azië
Vrijdag 3 december – Sinterklaasviering (neem je surprise mee)

EXTERN NIEUWS
Eerste heilige communie

Geachte ouders, verzorgers,

 

Het Eerste Heilige Communiefeest in parochiekern De Goede Herder zal worden gevierd op

zondag 22 mei 2022. De kinderen in groep 4 en 5 van de basisscholen in o.a. Leiderdorp, Zoeterwoude Rijndijk en Leiden Roomburg worden daarvoor via deze brief uitgenodigd.

 

Wilt u uw kind aan de Eerste Heilige Communie laten deelnemen, dan ontvangen wij graag

uiterlijk 7 december een email op het volgende adres: ehcdegoedeherder@hotmail.com.

Wilt u in de mail de volgende gegevens vermelden:

  • Naam, geslacht, geboortedatum en adres van uw kind
  • Op welke school uw kind zit en in welke groep
  • Uw telefoonnummer en emailadres
  • Uw mobiele nummer voor het aanmaken van een groepsapp
  • Waar en wanneer uw kind gedoopt is

Als u uw kind aanmeldt voor de Eerste Heilige Communie wordt u per e-mail uitgenodigd voor een informatieavond voor de ouders / verzorgers begin volgend jaar (de datum hiervan volgt)

De kinderen starten op zaterdag 8 januari om 17.00 uur met een kennismakingsbijeenkomst. 

De overige bijeenkomsten zijn op diverse zondagochtenden tijdens de viering.

 

We zouden het ook leuk vinden als enkele ouders zich aanmelden om actief bij de organisatie betrokken te zijn. Hiervoor, en met eventuele andere vragen kunt u terecht bij de werkgroep:

 

Mariëlla Oerlemans, 06-14678987

Nicole Gerritsen, 06-16936253

 

Wij zijn ook bereikbaar op ehcdegoedeherder@hotmail.com

 

 

Met vriendelijke groet,

De communiewerkgroep van parochiekern De Goede Herder

Nicole & Mariëlla