Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 14 - 10 december 2021
Jarigen & agenda
Jarigen    
     
12 december Yara Schepens 3
14 december Lara Edelenbos 1/2b
14 december Ruben van Delft 8
15 december Mees Ligtvoet 1/2b
16 december Ivy-May Rijsbergen 5
16 december Mio Wolters 6

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
17 december Kerstviering op school
24 december 12.00 uur start kerstvakantie
10 januari Leerlingen starten weer op school
25 januari 19.30 uur MR vergadering
28 januari Klassentheater groep 5
4 februari  Rapport 1
7 t/m 18 februari  Tien minutengesprekken
21 februari t/m 4 maart Voorjaarsvakantie

 

Lerarentekort

Allereerst hopen we dat u en uw gezin in goede gezondheid verkeren! De coronacrisis houdt ons nog steeds in z’n greep en de uitdagingen die dat met zich meebrengt, merken we dagelijks op onze school. Ik ben enorm trots op ons team die elke dag weer klaarstaat om deze uitdagingen het hoofd te bieden én om ‘onze’ kinderen het beste onderwijs te geven.

 

Graag uw aandacht voor de brief in de bijlage namens de schoolbesturen voor Basisonderwijs, Speciaal Basisonderwijs en Speciaal Onderwijs van Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude. Ons schoolbestuur, SCOL, denkt samen met andere schoolbesturen in en rondom Leiden na over oplossingen. Zij benadrukken de benarde situatie waarin in basisscholen zich op dit moment in bevinden. Dit wordt met name veroorzaakt door corona en het landelijk leerkrachtentekort (zie bijlage).

Corona maatregelen

Zelftesten groep 6 t/m 8

Deze week zijn de zelftesten voor de leerlingen van groep 6 t/m 8 nog niet geleverd. De leerlingen krijgen deze testen mee naar huis zodra deze geleverd worden. Voor leerlingen in de bovenbouw van het po en voor onderwijspersoneel geldt het dringende advies twee keer per week gebruik te maken van een zelftest.

 

Mochten ouders ervoor kiezen hun kind niet te testen, dan blijft het kind thuis tot hij of zij 24 uur klachtenvrij is. Als in deze situatie de klachten aanhouden, dan geldt dat het kind tot maximaal 7 dagen thuisblijft.

 

Snottebellenbeleid 

Voor kinderen in het primair onderwijs geldt dat zij ook bij milde klachten (snotneuzen, enkele keren kuchen, niezen, etc.) thuisblijven en zich (laten) testen. Hier mag ook een zelftest voor gebruikt worden.

 

Mochten ouders ervoor kiezen hun kind niet te testen, dan blijft het kind thuis tot hij of zij 24 uur klachtenvrij is. Als in deze situatie de klachten aanhouden, dan geldt dat het kind tot maximaal 7 dagen thuisblijft. Als het kind in de afgelopen 8 weken positief getest is op COVID- 19, dan mag hij of zij bij milde klachten naar school komen.

 

Mocht u twijfelen of uw zoon/dochter naar school kan? Hanteer dan bijgaande beslisboom. 

Kerstviering

Het is nog wat vroeg, maar Kerst staat ook al bijna voor de deur. Om te voorkomen dat de Kerstviering in het water valt, zoals wij vorig jaar hebben meegemaakt, vieren wij dit jaar Kerst op vrijdagmiddag 17 december.

 

Dit jaar viert iedere klas dit met een High-Tea in de eigen groep. Om een goedgevulde High-Tea te organiseren, willen wij de ouders vragen om voor lekkernijen te zorgen. Via schoudercom kunt u aangeven welke lekkernij u aan uw kind meegeeft. Houdt er rekening mee dat dit allemaal voorverpakt moet zijn. Dit moet uiterlijk donderdag 16 december meegegeven zijn aan uw kind. Om te zorgen dat de bewegingen rondom de school zo beperkt mogelijk blijven, kunt u de lekkernij meegeven aan uw kind.

 

De viering is van 12:45 – 14:45 uur, dus de leerlingen zijn op de normale tijd uit school en hoeven geen lunch mee te nemen. Dit voorkomt dat we buiten schooltijd voor extra verkeersbewegingen zorgen. Uiteraard mogen de leerlingen ’s ochtends al in hun mooie kleding naar school komen, de leerlingen van de bovenbouw mogen dit eventueel ook meenemen om zich op school te verkleden.

Cito taalverzorging

Aan het einde van groep 8 moet je als school voor elke leerling aan kunnen geven in welke mate hij of zij de referentieniveaus beheerst op het gebied van taalverzorging. Taalverzorging is dan ook onderdeel van de eindtoets. Met de LVS-toets Taalverzorging van het Cito Volgsysteem voor primair onderwijs weet je al vanaf groep 6 hoe een leerling het doet en kunnen wij de ontwikkeling volgen. 

 

Vanaf januari 2022 zullen wij vanaf groep 6 deze toets dan ook gaan afnemen bij de leerlingen. Met Taalverzorging toetsen wij de passieve spellingvaardigheid, inclusief grammatica en interpunctie. De toets Spelling toetst de actieve spellingvaardigheid voor werkwoorden en niet-werkwoorden. Deze laatste toets werd al afgenomen vanaf groep 3. 

 

Gedichtenbundel

De gedichtenbundels zijn gedrukt en afgeleverd op school. Alle leerlingen die een gedichtenbundel hebben besteld hebben vandaag een gedichtenbundel mee naar huis genomen. Wij zijn trots op het resultaat! 

 

gedichtenbundel

Nieuws uit de kleutergroepen

Van Sinterklaas meteen door naar de Kerstsfeer. De klassen hangen vol met lichtjes en zo langzamerhand komen daar mooie zelfgemaakte versieringen bij.  Een zelfgemaakt lichtje, een versierde kerstbal, Jezus in de kribbe en nog veel meer! We leren de letter k van kerst, kerstboom, kitten, konijn, kikker en misschien kunnen jullie er thuis nog meer verzinnen. Ook leren wij het cijfer (getal) 10.

 

Op 17 december is het kerstdiner. Op schoudercom staat de lijst voor het kerstdiner, er zijn al veel ouders die iets mee gaan nemen, fijn!  

Nieuws uit groep 3

We hebben weer een kern afgesloten en gaan starten met kern 5. Vrijdag krijgen alle kinderen de plaat van de boom weer mee naar huis en gaan we werken in het nieuwe boekje. Het ankerverhaal hebben we al gehoord. Was is die Krisje Koolen een gekke man, naar de politie omdat er een grassprietje gestolen is. De kinderen kunnen precies vertellen wat er gebeurd is en hoe het uiteindelijk is afgelopen. 

 

Vrijdag hebben we ook de beloning van de ClassDojo. De kinderen mogen dan in hun onesie naar school komen en we gaan dan weer een stukje van de film kijken. We hebben er zin in. Vandaag zijn we alweer gestart met de nieuwe complimentjes. Benieuwd wanner we weer iets leuks kunnen doen. 

 

In de klas is het al echt kerst aan het worden. We hebben de boom opgezet en de kerststal staat er al onder. Tijdens de crea lessen zijn we mooie knutsels aan het maken om het nog gezelliger te maken.  

Nieuws uit groep 4

Na een drukke periode is de rust gelukkig weergekeerd in groep 4.Er staat weer een mooie Kerstboom en we hebben gezellige lampjes in de boom en in de klas. Ook zijn we bezig met knutsel- en tekenopdrachten binnen het Kerstthema. We gaan nog even door met het geven van complimenten en de pluim van de dag. We vinden het belangrijk dat de kinderen de positieve dingen van elkaar kunnen benoemen en dat we een gezellige sfeer hebben in de klas.

 

Met rekenen zijn we dan nu eindelijk begonnen met de keersommen. We leerden deze week wat een keersom is. Er zijn groepjes en in elk groepje zit een hoeveelheid. Om te weten hoeveel je hebt, moet je het aantal groepjes keer het aantal per groepje vermenigvuldigen. Ook weten we nu dat 10 X 2 hetzelfde is als 2 X 10. Binnenkort gaan we dan echt aan de slag met de tafels. Er mag thuis gerust alvast geoefend worden.

Met Atlantis zijn we begonnen met een nieuw boek. Alle verhalen en opdrachten gaan over Op stap! Het voorleesboek is nu Superjuffie op kamp. We zijn begonnen met het lezen van samengestelde woorden. De regel is:  Bouwsteen-> Lees na het eerste deel meteen het tweede deel. Zo blijft het een geheel! Doe dit ook met rugzak, zitplaats, sneltrein enz.

Nieuws uit groep 5

Dag Sinterklaasje en welkom Kerstman! De kerstboom staat al prachtig opgetuigd in de klas en met nog een paar lichtjes/lichtslingers te gaan, duiken we zo de kerstperiode in. Wie heeft er thuis nog lichtjes over die we in de klas op kunnen hangen? We hebben nog niet genoeg om ’s ochtends echt met de grote lichten uit te starten, dus wie nog wat over heeft…? De kinderen zijn enthousiast begonnen met het borduren van een kerstboom. Tussen de lessen door worden de borduurwerkjes uit de laatjes getrokken en wordt er gezellig met naald en draad gewerkt. Uiteraard zullen we ook weer in een kerstboekje gaan werken en zullen meerdere lessen in het teken van Kerst staan.

 

De Engelse lessen zullen tot de kerstvakantie te maken hebben met “Christmas”. De methodetoets over het hoofdstuk “Me” is trouwens, net als de vorige toets, weer erg goed gemaakt. Iedereen had voldoende of hoger! Well done! Bij spelling oefenen we woorden waar je -ug en -lijk hoort aan het eind, maar waar je -lijk en -ig schrijft. Na het woordendictee deze week zullen we dan nog de de woorden met -ei en -ij herhalen. Bij rekenen oefenen we nu sommen met  analoog klokkijken. De kinderen leerden dat 5 over half 6 betekent dat het vijf minuten over half 6 is. En dat 10 voor 7 tien minuten voor zeven uur is. Ja en dan moet het nog in de klok getekend worden met wijzers. Dit is nog best moeilijk dus dit blijven we oefenen. Wellicht thuis een idee om soms te vragen hoe laat het is?

Nieuws uit groep 6

De klas begint steeds meer in kerstsferen te komen. We zijn ook in de klas druk bezig met het maken van kerstkaartjes en windlichtjes. Voor in de klas, maar ook voor anderen. We zijn nu druk bezig met kaartjes te maken voor het verpleegtehuis ‘Leythenrode’. Er zijn al prachtige exemplaren gemaakt en er komen er snel nog een heleboel bij. De kaartjes worden voor de kerstvakantie bezorgt bij het verpleegtehuis.

 

We hebben het ook over de kerstviering in de klas gehad, de ‘high tea’, we hebben afgesproken dat we onze mooiste kerstkleding aan mogen trekken op vrijdag de 17e. We gaan deze dag ook vullen met optredens, shows, liedjes, spelletjes en alles wat er bij een kerstviering mag horen.

 

Ondertussen wordt er ook nog hard gewerkt aan de andere vakken. Zoals de presentaties van de boekpromoties, deze gaan we de komende dagen filmen, zodat we ze kunnen delen met groep 4 en 5. We hebben er al een paar hele mooie gezien.

 

Bij rekenen bespreken we iedere week uitgebreid het huiswerk met de redactiesommen, wat schrijft iedereen goed de berekeningen bij het huiswerk. Voor deze week zijn er weer redactiesommen mee naar huis, deze moeten volgende week 15 december af zijn en mee naar school.

 

Topo gaat deze week de kaart van midden-Nederland mee naar huis om te leren. Dit keer geen oefentoets, maar meteen de echte toets. Daar hebben we dan wel anderhalve week de tijd voor om te leren. Woensdag 22 december is de toets.

Nieuws uit groep 7

Na een heel leuk Sinterklaasfeest is de klas nu al helemaal in de kerstsfeer. De kerstboom is opgetuigd en we hebben gezellig geknutseld. ’s Morgens kunnen we gezellig in het donker met de kerstlichtjes starten.  

 

We hebben deze week een gesprek gehad met de groep over Tiktok (en andere social media). Hoe leuk het ook kan zijn om foto’s en filmpjes te delen, soms gebeuren er ook minder leuke dingen. En wat heel naar is van social media, is dat zaken snel worden gedeeld en heel groot worden, en het niet makkelijk ongedaan gemaakt kan worden. We hebben besproken wat je kunt doen als er een onaardig filmpje langs komt. Wat betekent het als je het liked? Of als je het deelt? Of als je niets doet? Het is voor de kinderen nog heel moeilijk om de gevolgen van hun gedrag op social media goed te kunnen overzien. Ik hoorde dat sommige kinderen vrij op TikTok mogen, sommige ouders met hun kind mee kijken, andere kinderen toestemming moeten hebben voor filmpjes die ze plaatsen of helemaal niet op TikTok mogen. Het lijkt ons in ieder geval belangrijk om zo af en toe hierover thuis te spreken met de kinderen. Meer informatie is te vinden op https://www.mediawijsheid.nl/ouders/ 

 

We zijn met Atlantis begonnen met het tweede boek van groep 7. We lezen in het boek van alles en nog wat over de ruimte. We hebben geleerd wat het verschil is tussen een ster en een planeet, hoe het komt dat het lijkt alsof de sterren steeds verplaatsen en hoe men vroeger dacht dat het zonnestelsel was opgebouwd. Daarna werken we aan de opdrachten. Daarvoor moeten we goed in de tekst zoeken naar de antwoorden op de vragen. Ook leren we schema’s te maken van een tekst. Dit is nog best pittig! 

 

De tafelsommen zijn super belangrijk om vloeiend onder de knie te hebben. Zeker nu de sommen steeds moeilijker worden. We merken dat nog niet alle tafels door iedereen vloeiend opgenoemd kunnen worden. Oefen in de vakantie nog even flink met de tafels. Er staan talloze leuke tafelspelletjes online om mee te oefenen! 

 

Huiswerk:  

werkblad verhoudingen maandag 13 december 

Bloon alle lijsten 4x vrijdag  17 december 

 

Nieuws uit groep 8

Deze week hebben we het met rekenen vooral gehad over breuken en delen met kommagetallen.
Voor Da Vinci hebben wij aan de posters gewerkt over de verschillende stromingen. Sommigen hebben een poster gemaakt over het Christendom en anderen over het Boeddhisme. Vrijdag gaan de leerlingen hierover een presentatie houden.

 

Voor CLIL zijn wij bezig om filmpjes te maken over o.a. kunt van Nederland. Deze filmpjes wisselen wij uit met een school in India. We hebben al een introductievideo gemaakt en wij hebben ook al de introductievideo vanuit India gezien. De kinderen waren erg enthousiast.

 

Deze week werd ook de klas versierd in Kerstsferen. Wat is het ’s ochtends gezellig met al die lichtjes. Volgende week vrijdag (17 december) hebben wij de Kerst High-tea. Veel ouders hebben al aangegeven om iets mee te geven, wat fijn! Zijn er ook ouders die leuke schalen of etagères hebben, zodat we de high-tea leuk kunnen opdienen?

 

Volgende week zijn de adviesgesprekken. Bijna iedereen heeft zich hiervoor ingeschreven, dat is fijn! Mocht dit nog niet gebeurt zijn, wilt u zich dan alsnog inschrijven?

 

Huiswerk:
maandag 13 december – Spelling
Woensdag 15 december – topo
Vrijdag 17 december - Rekenen

EXTERN NIEUWS
Zoeterwoude schittert voor elkaar met lichtpuntjes

Weet je het nog, vorig jaar zetten we Zoeterwoude in het licht op kerstavond. Omdat we rond deze tijd met de coronamaatregelen wel wat licht en iets positiefs kunnen gebruiken doen we dat dit jaar weer. We weten na bijna 2 jaar coronamaatregelen hoe belangrijk het is om naar een ander om te kijken. We moeten het samen doen!

 

Daarom willen we op kerstavond weer schitteren voor elkaar, om elkaar te laten weten dat we er zijn voor elkaar. 

 

Zet jij Zoeterwoude vrijdag 24 december weer in het licht? Dat zou schitterend zijn!

Zet om 19.00 uur een lichtje in je raam of in de tuin

 

Volg ons op Facebook> Actie lichtpuntjes

Eerste heilige communie

Geachte ouders, verzorgers,

 

Het Eerste Heilige Communiefeest in parochiekern De Goede Herder zal worden gevierd op

zondag 22 mei 2022. De kinderen in groep 4 en 5 van de basisscholen in o.a. Leiderdorp, Zoeterwoude Rijndijk en Leiden Roomburg worden daarvoor via deze brief uitgenodigd.

 

Wilt u uw kind aan de Eerste Heilige Communie laten deelnemen, dan ontvangen wij graag

uiterlijk 10 december een email op het volgende adres: ehcdegoedeherder@hotmail.com.

Wilt u in de mail de volgende gegevens vermelden:

  • Naam, geslacht, geboortedatum en adres van uw kind
  • Op welke school uw kind zit en in welke groep
  • Uw telefoonnummer en emailadres
  • Uw mobiele nummer voor het aanmaken van een groepsapp
  • Waar en wanneer uw kind gedoopt is

Als u uw kind aanmeldt voor de Eerste Heilige Communie wordt u per e-mail uitgenodigd voor een informatieavond voor de ouders / verzorgers begin volgend jaar (de datum hiervan volgt)

De kinderen starten op zaterdag 8 januari om 17.00 uur met een kennismakingsbijeenkomst. 

De overige bijeenkomsten zijn op diverse zondagochtenden tijdens de viering.

 

We zouden het ook leuk vinden als enkele ouders zich aanmelden om actief bij de organisatie betrokken te zijn. Hiervoor, en met eventuele andere vragen kunt u terecht bij de werkgroep:

 

Mariëlla Oerlemans, 06-14678987

Nicole Gerritsen, 06-16936253

 

Wij zijn ook bereikbaar op ehcdegoedeherder@hotmail.com

 

Nieuws van het CJG

 In januari start in Leiden een KIES-training.  Deze spel- en praatgroep helpt kinderen uit groep 4 tot en met 8 van de basisschool om te gaan met de scheiding van hun ouders.

 

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het meemaken van de scheiding van hun ouders overkomt ze. Hoe kinderen omgaan met de nieuwe situatie kan zeer verschillend zijn.

 

In de KIES-groep praten we over wat jouw kind moeilijk vindt. Hij of zij hoort hoe anderen daarmee omgaan en oefent met het vragen stellen en vertellen van dingen. Je kind probeert zichzelf en de scheiding beter te begrijpen. Dit doen we door allerlei leuke activiteiten zoals spel, tekenen, schrijven, toneel en praten.

 

De ervaring leert dat kinderen met veel plezier deelnemen. Maak dus gebruik van deze mogelijkheid voor je kind(eren)! KIES wordt gegeven en begeleid door een speciaal getrainde KIES-coach.

 

De KIES-training is een groepstraining van zeven bijeenkomsten voor de kinderen en één online ouderbijeenkomst.

 

Datum en locatie

Data:               Maandag 24, 31 januari, 7, 14, 21 februari, 7, 14 maart 2022

Tijd:                16.00 – 17.10 uur

Locatie:           Middelstegracht 85 in Leiden

Kosten:            Geen

 

De online bijeenkomst voor ouders is op maandag 31 januari om 19.00 uur.

 

Ga voor aanmelden of meer informatie naar www.cjgcursus.nl  of klik op deze link.