Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 22 - 12 maart 2021
Jarigen & agenda
Jarigen    
12 maart Fenna Kool 3
12 maart Kiki van Alphen 6
12 maart Milan van Rijn 6
15 maart Zoe Voogdt 6

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
1 april

Rapport 1

6 t/m 12 april 

Tien minuten gesprekken

14 april

Schoolfotograaf

19 t/m 21 april

Eindtoets groep 8

23 april

Koningsspelen

26 april t/m 7 mei

Meivakantie

 

Corona - thuisquarantaine

Vanmiddag hebben wij alle ouders van groep 6 geinformeerd over een leerling van groep 6 die COVID-19 heeft. De leerlingen van groep 6 zijn in nauw contact geweest met deze leerling. Voor niemand is dit een prettige situatie, maar wij zijn blij dat de leerling die positief besmet is niet ernstig ziek is. 

 

Het belangrijkste is dat alle kinderen van groep 6 in thuisquarantaine gaan, omdat deze leerlingen besmet kunnen zijn door de persoon met COVID-19. De andere huisgenoten (broertjes/zusjes) hoeven dus niet in quarantaine. Voor de leerlingen van groep 6 zal het online onderwijs weer opgestart worden. 

 

Testen bij klachten

Neem direct contact op met de GGD voor het inplannen van een test als uw kind één van de onderstaande klachten krijgt, ook als uw kind eerder een negatieve testuitslag had. Een afspraak maken kan via 0800-1202 of op de testdag zelf via Coronatest.nl. Geef aan dat het om een test bij een kind gaat.

  •  verkoudheidsklachten; neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
  • (licht) hoesten
  • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
  • kortademigheid/benauwdheid
  • verhoging of koorts

We begrijpen dat de situatie vragen op kan oproepen. Als u vragen heeft over COVID-19 dan kunt u contact opnemen met de GGD bij u in de regio. Algemene informatie over het coronavirus kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Hier vindt u ook meer informatie over quarantaine bij gezinnen met kinderen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/thuisquarantaine/quarantaine-gezinnen-met-kinderen. Ook kunt u telefonisch terecht bij het publieksinformatienummer: 0800-1351.

Tevredenheidsonderzoek

Deze week heeft u (één ouder uit het gezin) een uitnodiging ontvangen voor het tevredenheidsonderzoek. Wij willen graag van u als ouder/verzorger weten hoe uw ervaringen met onze school zijn. Iedere twee jaar worden daarom enquêtes afgenomen. De enquête is strikt anoniem en het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Heeft u meerdere kinderen op school, dan vult u het onderzoek alleen in voor uw oudste kind.

 

De resultaten van de enquête bespreken we onder andere in de medezeggenschapsraad van onze school en verwerken we in ons toekomstig beleid. Ook zijn de resultaten later dit jaar te vinden via www.scholenopdekaart.nl. Via deze site publiceren diverse scholen uit het hele land hun gegevens en kunnen ze ook met elkaar worden vergeleken.

 

U zou ons een groot plezier doen door aan het onderzoek mee te werken. Uw zoon/dochter zal vanaf groep 6 op school een vergelijkbare enquête invullen. Hoe meer ouders en leerlingen de enquête invullen, hoe beter ons inzicht op wat goed gaat en waar we in moeten verbeteren.

 

U kunt deze enquete t/m 30 april aanstaande invullen. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Nieuws vanuit de MR

De Medezeggenschapsraad is een wettelijk ingestelde raad. Hierin denken drie personeelsleden en drie ouders mee over het beleid van de school. De MR heeft drie soorten rechten: instemmingsrecht, adviesrecht en informatierecht. Deze drie rechten hebben allemaal weer hun eigen onderwerpen. Voorbeelden van onderwerpen die besproken worden in de MR zijn bijvoorbeeld: onderwijsvisie, schooltijden, vakantieroosters, formatie, ouderbijdrage enz.

 

Graag stellen wij de ouders die op dit moment zitting hebben weer eens aan u voor:

 

Mijn naam is Daantje Derks en ik ben sinds november 2017 lid van de MR. Mijn kinderen zitten in groep 4 (Anique) en groep 6 (Hugo). Ik heb wel een achtergrond in onderwijs maar niet in het basisonderwijs. Wat ik leuk vind aan de MR is het constructief meedenken in het beleid en de methodieken van de school. Als u vragen heeft of zaken voor op de agenda van de MR, spreek me dan gerust aan of mail naar de algemene mailbox van de MR via schoudercom.

 

Mijn naam is Annet Stevens en ben sinds 2019 ouderlid in de MR van de Bernardus. Zelf geboren en getogen in Zoeterwoude-dorp en nu woonachtig in de nieuwe wijk Verde Vista. Mijn zoon zit in groep 3 (Thijs) en de jongste komt aankomende april naar school. Ik heb een onderwijsachtergrond en ben zelf ook werkzaam binnen de stichting SCOL in Leiden. Ik denk graag mee in de MR over beleid en hoor graag andere ouders aan. De ouderleden in de MR vertegenwoordigen alle ouders van de Bernardus, dus vind ik het heel belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Spreek ons/mij gerust eens aan op het plein of per Schoudercom mail.

 

Het derde ouderlid is Marcel (dochter Nikki in groep 7) en treedt per einde van dit schooljaar af. Daarom zijn wij op zoek naar een nieuwe kandidaat en hebben een vacature beschikbaar. De MR vergadert 6-8 keer per jaar in de avonduren en bespreekt onderwerpen zoals hierboven beschreven. Heeft u affiniteit met meedenken in het beleid van de school van uw kind(eren)? Stuur dan voor 22 maart uw reactie en motivatie naar de MR mailbox in Schoudercom. Als er meerdere reacties ingezonden worden starten we een ouder verkiezing op waarbij alle ouders hun stem kunnen inbrengen.

 

Vanuit het team zijn er ook drie personeelsleden die zitting hebben in de MR. Dit zijn Dionne (groep 1/2), Danielle (groep 5) en Ria (groep 1/2 en 4).

Nieuws uit groep 3

We hebben weer een goede start gemaakt deze week. Wat gaat het toch goed in groep 3. Ook in de vakantie wordt er doorgelezen. We hebben al heel veel cadeautjes kunnen uitdelen voor de volle leesbingokaarten die we gezien hebben deze week. Maandag mag je hem nog laten zien aan de juf om alsnog je cadeautje krijgen.

 

Op het moment zijn we de moeilijk klanken aan het herhalen. De eu en de ui hangen in de klas om steeds de woorden met deze klanken goed te kunnen schrijven. Als de juf een woord met een van deze klanken noemt dan gaan we snel bij de kaart staan. Ook de eind L zijn we aan het herhalen en de v en f komen deze week ook nog aan bod.

 

Om goed te kunnen lezen hebben we allemaal een regelkaartje gekregen. Dit  is een kaartje waardoor we steeds een één regel kunnen zien. Zo kunnen we een verhaaltje heel goed regel voor regel lezen.

 

We knutselen heel graag in groep 3. Kunnen jullie weer doosjes voor ons sparen zodat we de komende periode weer fijn met karton aan het werk kunnen? Alvast bedankt!

Nieuws uit groep 4

Vorige week bereikte ons het droevige nieuws dat de man van juf Corrie is overleden. In de klas hebben de kinderen iets moois voor haar gemaakt en het besproken. We wensen juf Corrie en haar familie natuurlijk veel sterkte toe. 

 

We zijn begonnen met een nieuw blok van DaVinci en hebben het over de kringloop van het water gehad. Hoe ontstaat neerslag? Hoe kan water nou verdampen? Welke soorten water heb je? 

Ook krijgen we 23 maart eitjes van koolwitjes in de klas! Mocht u thuis vanaf eind maart nog wat (onbespoten) bladeren van bloemkool, boerenkool, spitskool en koolzaad over hebben kunnen we die heel goed gebruiken om de rupsen eten te geven. 

 

Nieuws uit groep 5

Na twee weken vakantie zijn de kinderen weer uitgerust en “fris” gestart in nieuwe tafelgroepjes. Het is leuk om te zien dat de kinderen echt hebben nagedacht over wie een goed “maatje” kan zijn in het nieuwe groepje.  

 

We starten met veel vakken met een nieuw hoofdstuk. Zo hebben we het bij DaVinci over het thema “Weer en Water” en zullen we in de eerste les leren over de kringloop van het water. Bij rekenen zullen we het komende blok werken aan de onderwerpen optel- en aftreksommen, zoals 673+50= en 846-70=. Ook deelsommen (met rest)  zoals 30:6= en 18:5= komen aan bod en grote keersommen zoals 6x49=. Bij taal leerden we deze week woorden die met gevoelens en gedrag te maken hebben en de “stam” van het werkwoord. Bij spelling schreven de kinderen woorden deze week met twee medeklinkers in het midden, zoals dolfijn, trompet en framboos. 

 

Deze maand zullen de CITO toetsen worden afgenomen. Deze week was begrijpend lezen aan de beurt. In de komende weken komen ook nog rekenen en spelling aan bod. En natuurlijk zullen de AVI toets en de DMT worden afgenomen. De toetsscores zullen t.z.t. te lezen zijn in het rapport. 

Nieuws uit groep 6

Helaas kregen we vanmiddag te horen dat we met de klas in quarantaine moeten. Het was even schrikken en een hoop geregel, ook voor alle ouders, maar met elkaar zullen we ons best doen er het beste van te maken. We zullen een programma delen, zoals jullie gewend zijn. Lukt het niet, of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Hopelijk zien we elkaar weer snel.  

 

Na een heerlijke vakantie zijn we deze week gestart op nieuwe plekjes in de klas. Door regelmatig te wisselen zorgen we er voor dat kinderen elkaar beter leren kennen en met andere kinderen leren samenwerken. Soms mogen kinderen kiezen met wie ze graag werken, soms bepalen wij als leerkrachten dat.  

 

We zijn begonnen aan een nieuw thema bij DaVinci: de Ottomanen. Dit is het een onderwerp dat misschien niet direct tot de verbeelding spreekt, maar we gaan het hebben over Turkije, Islam, sprookjes van 1001 nacht,  de tulp, de schaap, het klimaat en kunst. We vinden het leuk als kinderen spulletjes van thuis mee nemen voor op de tentoonstellingstafel. Dat kunnen souvenirs zijn uit Turkije of andere Islamitische landen. Misschien het handje van Fatima, een theeservies, (olie)lampje, enz. Wie heeft er nog tulpenbollen liggen? Mozaïek of kunstvoorwerpen zijn ook erg leuk. Op school ontvangen we bij ieder thema een prachtig boekenpakket, zodat de kinderen kunnen verder kunnen lezen. 

 

Voor groep 6 is er ieder jaar een lessenserie op de boerderij. Door de maatregelen was het even onduidelijk of we het dit jaar konden regelen, maar dat is gelukt. Waarschijnlijk vanaf aanstaande woensdag gaan we 5 ochtenden naar Kaasboerderij van Veen. Hiervoor zoeken we 2 of 3 ouders die met ons mee willen gaan, op de fiets. Of we aanstaande woensdag al kunnen starten, is nog niet helemaal zeker. Via schoudercom zullen we dat nog laten weten.  

Nieuws uit groep 7

Wat fijn om iedereen weer blij en gezond in de klas te hebben, na twee weken voorjaarsvakantie! Ondanks dat er door de maatregelen niet veel mogelijk was, hadden de kinderen genoeg leuke dingen te vertellen over wat ze in de vakantie hebben beleefd. Het was ook meteen feest in de klas, want in de vakantie waren Rebecca en Lisa jarig en dinsdag Rosalie. Nogmaals gefeliciteerd meiden!

 

We merken dat het wel weer even wennen is om met z’n allen in de klas te werken. Dat is ook niet gek, na de lange lockdown, twee weken school én twee weken voorjaarsvakantie. De komende tijd zal daarom extra aandacht zijn voor de groepsvorming: Hoe gaan we met elkaar om?, Hoe werken we fijn samen?, en: Wat voor een groep willen we zijn?. Als dit lekker loopt, kunnen we ons ook weer concentreren op het leren. We zijn deze week al met een heleboel nieuwe dingen gestart: het nieuwe thema van DaVinci over de Ottomanen, de weerbaarheidstraining en het werken met robots. Ook zijn de eerste cito’s begrijpend lezen afgenomen. De rest van de cito’s volgen de komende twee weken.

 

Oproepje:

We zijn op zoek naar een bak van minimaal 30 x 30 x 45cm die we mogen gebruiken voor het komende project. We krijgen eitjes van koolwitjes in de klas en we leren van alles over de verzorging, ontwikkeling en leefwijze van vlinders. Heeft u misschien voor ons een bak die we hiervoor mogen gebruiken?

 

Huiswerk

Dinsdag: Boekje weerbaarheidstraining - Thema A af. Neem het boekje mee naar school, die heb je nodig in de les.

 

Donderdag: Topografie toets Zuidoost-Europa

Nieuws uit groep 8

Wat fijn om iedereen weer te zien na 2 weken vakantie!

 

Over een aantal weken maken wij de eindtoets. Uiteraard hebben de kinderen hun advies al, maar het blijft wel belangrijk om nog even de schouders eronder te zetten. We werken nu gericht aan onderdelen die nog lastig zijn en onderhouden dat wat al heel erg goed gaat.

 

Voor 15 maart moeten alle kinderen ingeschreven staan op een middelbare school. Het is mogelijk om op meerdere scholen in te schrijven.

 

Binnenkort worden ook de rapporten weer uitgedeeld. Mocht deze nog thuis liggen, dan is het fijn als hij mee naar school genomen kan worden.

 

Met Da Vinci zijn we gestart met een nieuw thema: de Ottomanen. We hebben deze week geleerd dat dit het huidige Turkije is en over sprookjes uit 1001 nacht.

 

Huiswerk:
Maandag 15 maart: Rekenblad
Woensdag 17 maart: Taalrecensie
Vrijdag 19 maart: Taalboekje (zinsontleden)