Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 28 - 23 april 2021
Jarigen & agenda
Jarigen    
23 april Emma van 't Kruis 1/2a
26 april Lena Tacko 5
26 april Jeffrey van der Werff 6
28 april Coen Knoester 1/2a
29 april  Guus Kerssen 1/2b
3 mei  Eline Noordermeer 1/2c
4 mei Noortje Boom 6
10 mei  Evi Tacko 1/2b
11 mei Liva Hermenet 1/2b
12 mei Fleur Dikkes 3
14 mei Sjors Boom 4
18 mei Davey de Jong 1/2a
19 mei Evi Ens 1/2c
20 mei Robby Plug 7
20 mei Tim van Haastert 8

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
26 april t/m 7 mei

Meivakantie (leerlingen vrij)

10 - 11 - 12 mei

Kamp groep 8

13 - 14 mei

Hemelvaart (leerlingen vrij)

24 mei

2e Pinksterdag (leerlingen vrij)

 

 

 

Wij wensen jullie een fijne meivakantie en zien de leerlingen graag op maandag 10 mei weer op school! 

Deugdenproject; in vreugde en verdriet

Het project voor de lessen godsdienst na de meivakantie gaat over gevoelens. Op school gaat veel aandacht uit naar de cognitieve ontwikkeling van leerlingen; het is goed om ook aandacht te hebben voor hun emoties, vooral omdat jonge kinderen daar nog weinig greep op hebben. In het omgaan met elkaar leren ze over zichzelf en de ander.

 

In bijbelverhalen zien we dat Jezus veel aandacht heeft voor de gevoelens en emoties van mensen. Hij geeft mensen het gevoel dat ze er mogen zijn, ondanks vergissingen en teleurstellingen. Hij haalt de pijn en het verdriet niet weg maar laat zien dat als wij elkaar troosten de ander nabij kunnen zijn.

 

In dit project zijn verhalen over leren loslaten en verder kunnen gaan, over troost en nieuwe kracht, dus de verhalen over Hemelvaart (loslaten) en Pinksteren ( geestdrift en nieuw enthousiasme). De vrienden van Jezus vinden na zijn dood opnieuw de kracht en raken in vuur en vlam om het verhaal verder te vertellen.

Zelftesten coronavirus

Vanaf half april wordt het voor alle scholen in het onderwijs mogelijk om zelftesten in te zetten om onderwijspersoneel te testen op het coronavirus. Zelftesten kunnen een positieve bijdrage leveren aan de continuïteit van het onderwijs.

 

Een zelftest is een coronatest die thuis voor de zekerheid afgenomen kan worden. Wij zullen dus geen leerlingen gaan testen. Dit blijft de verantwoordelijkheid van ouders en GGD. Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten

 

Testen bij klachten

Neem direct contact op met de GGD voor het inplannen van een test als uw kind één van de onderstaande klachten krijgt, ook als uw kind eerder een negatieve testuitslag had. Een afspraak maken kan via 0800-1202 of op de testdag zelf via Coronatest.nl. Geef aan dat het om een test bij een kind gaat.

  •  verkoudheidsklachten; neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
  • (licht) hoesten
  • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
  • kortademigheid/benauwdheid
  • verhoging of koorts
Verkiezingen medezeggenschapsraad

Zoals eerder aangekondigd in de weekbrief ontstaat er per volgend schooljaar een vacature voor een ouder lid in de Medezeggenschapsraad (MR). De MR heeft u deze week op de hoogte gesteld dat er twee kandidaten zich hebben aangemeld. Omdat er maar plaats is voor één ouder heeft de medezeggenschapsraad deze week een enquête uitgezet in SchouderCom. U kunt als ouders uw stem uitbrengen naar de voor u meest geschikte persoon om de aankomende drie jaren zitting te nemen in de MR. De personen in de oudergeleding zijn immers de vertegenwoordigers van alle ouders van de Bernardusschool. Hieronder leest u twee stukjes ingezonden door de kandidaten.

 

Via de enquête in SchouderCom kunt u eenmalig uw stem uitbrengen op Klazien of Rick. De enquête is tot 23 april geopend. Na 23 april lichten wij u via de nieuwsbrief in over de winnende kandidaat.

 

Klazien de Groot

Mijn naam is Klazien de Groot. Moeder van Teun (groep 6), Mieke (groep 5) en Anke (volgend jaar groep 1). Onlangs heb ik me aangemeld voor de MR, omdat ik graag mee wil denken over zaken die spelen binnen het onderwijs op de Bernardus. Zelf heb ik een opleiding gevolgd in de Pedagogiek en ben altijd geïnteresseerd geweest in onderwijs en ontwikkeling van kinderen. Omdat ik nu twee, en over een jaar 3 kinderen op de Bernardus heb zitten, maak ik van dichtbij mee wat er speelt in de verschillende groepen van school. En dat kan wel handig zijn binnen de MR. Mocht je vragen hebben of meer willen weten, spreek me gerust aan bij het schoolplein.

 

Rick van der Zwet

Als vader van Pien (groep 1) wil ik graag bijdragen aan een veilige, toegankelijke en zorgeloze schoolomgeving. Op en rond de school zijn steeds meer dingen digitaal, het is dan ook zaak om te zorgen dat dit veilig en zorgvuldig gebruikt wordt. Ik heb een ICT technische achtergrond met als speerpunten (digitale) privacy, veiligheid, en toegankelijkheid van online diensten. Ik ben nieuwsgierig en leergierig en wil graag het naadje van de kous weten. Ik duik graag in ingewikkelde vraagstukken en presenteer de resultaten hiervan op een begrijpbare en toegankelijke manier.

 

Als actief lid binnen diverse klankbord- en werkgroepen binnen de gemeente denk ik mee over de leefomgeving rond de school, bijvoorbeeld de nieuwbouw van de Bernardus. Verder maak ik graag tijd vrij om vragen van ouders te betrekken in het MR-overleg en om te zorgen dat de belangen van alle betrokkenen goed vertegenwoordigd worden.

 

We zien uw stem graag tegemoet voor 23 april 2021.

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens de gehele MR,

Danielle, Dionne, Ria, Daantje, Marcel en Annet

 

Nieuws uit de kleutergroepen

Afgelopen weken hebben we hard gewerkt en genoten van het thema lente. Vlinders, hyacinten, narcissen en nog veel meer moois in de klas. De vlinders zijn inmiddels weer vrijgelaten en het volgende thema wordt na de vakantie gestart. Dat thema zal gaan over vervoer.

 

Nu staat er eerst een welverdiende vakantie voor de deur! Want wat hebben de kinderen zich weer goed aangepast na de lockdown en weer met veel inzet en blije gezichten gewerkt. De komende 2 weken wel thuis, maar even geen school! We hopen natuurlijk op lekker weer en veel buitenspeelplezier. Moederdag valt in de meivakantie en natuurlijk zullen de kinderen de mama’s verrassen met iets moois, maar dat mogen ze eerst nog even goed verstoppen. 

 

Voor nu wensen we jullie eerst een hele fijne vakantie!

Nieuws uit groep 3

We hebben afgelopen week genoten van de Koningsdag gymles op dinsdag. Dit hebben we al laten zien met de foto’s op SchouderCom. We hadden ons eigen Koningsfeestje en we hebben ons hier best vermaakt.

 

Deze week wordt al weer kern 9 afgesloten. We hebben weer heel veel geleerd en af en toe staat de juf wel hele gekke sprongen te maken om ons al deze nieuwe dingen te laten onthouden. Het zijn nu geen nieuwe letters meer maar letters die je anders zegt dan dat je ze schrijft. Dit gaat al heel goed hebben we kunnen zien in het stickerdictee dat we deze week hebben gemaakt. Ook hiervan staan foto’s op SchouderCom.

 

Vrijdag gaat er weer een leesbingo mee naar huis. Ook in de vakantie blijft het belangrijk dat er thuis veel gelezen wordt en de leesbingo kan hier zeker bij helpen. Wie na de vakantie de leesbingo ingevuld mee naar school neemt krijgt weer een klein cadeautje. Veel leesplezier!

Nieuws uit groep 4

Het was een hele bijzondere, leuke week! Ook heel dubbel want dit was de laatste week dat Philine bij ons in de klas was. Daarom wilde ze dinsdag heel graag haar pony Puck laten zien. Ze heeft een spreekbeurt gegeven en iedereen mocht een rondje rijden.

 

Maandag hadden we de Koningsspelen tijdens gym. Er stond zelfs een “tumblingbaan!” Iedereen was daarna heel moe omdat ze zo hard meegedaan hadden.

 

Woensdag hadden we in plaats van het leescircuit deze keer een tafelcircuit. Elke week wisselen de groepjes van mandje. Ook hebben al een paar kinderen hun kleine tafeldiploma gehaald (1 t/m 5 en 10)! Vergeten jullie ook niet om in de vakantie te blijven oefenen en elke dag een kwartiertje te lezen?

Fijne vakantie gewenst en voor Philine: We gaan je missen, veel plezier in je nieuwe huis en op je nieuwe school!!

Nieuws uit groep 5

Dat was een sportieve en gezellige gymles afgelopen maandag! De kinderen kregen extra lang les van Meester Tim, omdat de les in het teken stond van de Koningsspelen. Er werd een groot spel gedaan en er stond ook een tumblingbaan. Daarnaast oefenden we in de klas ook het Koningsspelen lied “Zij aan Zij” waarmee we a.s vrijdag de dag zullen beginnen. Zo is het toch een beetje “feest”.

 

De 3 vlinders die wij in de klas hadden, zijn inmiddels vrijgelaten en ondertussen hebben alle rupsen zich verpopt. We wachten vol spanning af of we snel 12 nieuwe vlinders kunnen verwelkomen. Hoe een koolwitje eruit ziet, kunnen we op dit moment heel goed zien, want Mila en Sara hebben een vlinder (die helaas dood is gegaan) ingegoten. Met een vergrootglas zien de kinderen hoe prachtig ze is!

 

Bij taal hebben we afgelopen week het “bijwoord” geleerd. Poeh, dat was voor veel kinderen toch best wel even lastig. Een bijwoord zegt namelijk iets over een werkwoord of een bijvoeglijk naamwoord in de zin. Maar niet over het zelfstandig naamwoord. Dus bij “Het meisje heeft erg lang haar” is “erg” het bijwoord. Want “erg” zegt iets over het bijvoeglijk naamwoord “lang”. En bij “De kinderen werken hard” is het bijwoord “hard”, want dat zegt iets over het werkwoord “werken”.  Met veel oefenen lukte het steeds beter.

 

We wensen iedereen een fijne, gezonde en zonnige vakantie!

Nieuws uit groep 6

Vrijdag sluiten wij het thema Ottomanen af door aan elkaar de themawerken te laten zien. De kinderen hebben hun eigen onderzoeksvraag gekozen, daar verder onderzoek naar gedaan (nieuwe kennis). Over alles wat ze weten over het onderwerp hebben ze kritisch nagedacht en daarmee iets nieuws bedacht. Zo is er nagedacht of Kinderdag ook in Nederland zou kunnen, hoe kunst uit Turkije en Nederland verschillen, of je een voertuig kunt ontwerpen waarmee je door alle landschappen van Turkije kunt reizen, enz . Helaas kunnen we het nog niet aan ouders laten zien.

 

Dit is de laatste week voor Lena bij ons in de klas. Ze gaat verhuizen naar Drenthe. Deze week heeft ze al even haar pony op school laten zien, en vrijdag nemen we feestelijk afscheid. We wensen haar en haar familie veel plezier in Drenthe.

 

Juf Dianne had deze week dubbel feest: ze was jarig en heeft haar ‘go’ gehaald. Dat betekent dat ze in de laatste fase van haar opleiding zit. Na de vakantie zal zij 5 weken achter elkaar alle dagen volledig lesgeven aan groep 6. Daarna is ze een ‘echte’ juf.

Nieuws uit groep 7

De vakantie komt eraan. Heerlijk uitslapen en lekker veel vrije tijd om te doen wat jij wil. Hopelijk horen daar lezen en tafelsommetjes bij. Het is goed om te blijven oefenen als lezen en/of rekenen niet je beste vakken zijn op school. Zoek een lekker plekje in de zon en ga op in het verhaal van jouw favoriete schrijver. Denk aan de Leesbingo! Of oefen nog even wat sommetjes in het oefenboekje van rekenen. Zeker niet de hele dag hoor! Het is tenslotte vakantie. Elke dag een kwartiertje helpt ook al super!

 

U krijgt binnenkort via Schoudercom berichten over het verkeersexamen. Het theoretische gedeelte zal op school worden afgenomen in de klas (donderdag 20 mei). De kinderen krijgen meerkeuze vragen over verkeersveiligheid. Het praktisch verkeersexamen wordt in samenwerking met de wijkagent afgenomen. Een exacte datum is nog niet bekend. Ook zal de wijkagent ruim voordat het praktisch verkeersexamen wwordt afgenomen, de fietsen controleren op veiligheid. Een veilige fiets krijgt een OK-sticker en mag gebruikt worden bij het praktisch verkeersexamen. De route krijgt u ook via Schoudercom opgestuurd. De leerlingen kunnen dan samen of met hun ouders de route alvast een paar keer oefenen. Denk aan achterom kijken, hand uitsteken, ruime bocht nemen, voorrang geven, voorrang krijgen, aan de goede kant van de weg blijven fietsen etc. Op Schoudercom vindt u onder Documenten ook nog wat extra theoretisch oefenmateriaal. De website van VVN heeft ook nog oefenmateriaal voor de leerlingen.--> https://vvn.nl/nationaal-vvn-verkeersexamen

 

Donderdag kwam Teun en zijn vader op school om hun schapen te laten zien. We mochten kijken hoe hij een schaap scheerde en konden allerlei vragen stellen. Een klein plukje van de vacht mochten we meenemen om te kijken wat er gebeurde als er druppels op komen. De vacht is zo vet dat het water op de vacht blijft liggen! Ook weten we nu wat ze met de darmen van deze beesten kunnen doen......

 

Huiswerk

Maandag 11 mei: Thema G Weerbaarheidstraining af en Leesbingo

Donderdag 20 mei: Maak het rekenoefenboekje minimaal tot en met bladzijde 10. Verder mag!

Nieuws uit groep 8

Maandag, dinsdag en woensdag hebben de kinderen van groep 8 de eindtoets gemaakt. Maandag hebben zij het onderdeel rekenen gemaakt, dinsdag begrijpend lezen en woensdag spelling & woordenschat. Iedereen heeft heel hard z’n best gedaan, heel knap!  Wij verwachten rond 17 mei de resultaten.

 

Wat een fijn nieuws, we mogen op kamp! De kampbrief is verstuurd en het kampteam is druk bezig om het programma te verzorgen. We gaan op de fiets naar onze locatie. Op locatie verzamelen wij de fietssleutels om te voorkomen dat er fietssleutels kwijtraken. Het is misschien handig om ervoor te zorgen dat de reservesleutel thuis klaarligt, mocht het toch op een of andere manier gebeuren dat er eentje kwijtraakt. Het is ook mogelijk om de reservesleutel mee te geven (voorzien van naam). Wij maken dan een aparte bak met reservesleutels, mocht het nodig zijn om deze te gebruiken.

 

Vandaag kiezen wij de musical uit. Als wij de tekstboekjes online krijgen, kunnen de kinderen in de meivakantie het script doorlezen. Zo kunnen zij alvast even kijken welke rol hen aanspreekt. Deze zullen wij dan na het kamp gaan kiezen. De kinderen hebben er al heel veel zin in!

 

Voor nu alvast een fijne vakantie!

EXTERN NIEUWS
Fotowedstrijd Zoeterwoude

Van 19 tot 26 april organiseert gemeente Zoeterwoude een week lang activiteiten om met elkaar in gesprek te gaan over welk duurzame keuzes we willen of soms moeten maken. En om elkaar te inspireren!

 

Een van de activiteiten is een fotowedstrijd

Speciaal voor jongeren organiseren we een fotowedstrijd: Zet Zoeterwoude duurzaam op de kiek! Daarvoor vragen we de jongeren, wat is duurzaamheid voor jou? Een windmolen? Een bloemenweide? Of misschien wel een vegetarische maaltijd of op de fiets naar school gaan! Of…….? Laat ons zien wat jij duurzaam vindt en doe mee met de fotowedstrijd.

 

De winnaars worden bepaald door een vakkundige jury én publieksjury

Voor de publieksprijs kan iedereen online stemmen op de mooiste foto. De eerste prijs is een workshop met een professionele fotograaf, 2e prijs een appelboom en 3e prijs een bijenhotel. Daarnaast komt zijn of haar foto te hangen in het gemeentehuis, laten we het plaatsen in de krant en als de school waar hij of zij zit het leuk vindt kan de foto ook daar worden opgehangen.

 

Op maandag 26 april wordt de winnaar bekend gemaakt

Op facebook maakt de wethouder Ruud de Bouter de winnaar bekend en zal op woensdag de 28 april langs gaan om de prijs uit te reiken.

 

Heb je vragen? Bel of mail mij gerust

Mijn email adres is m.lammers@zoeterwoude.nl of telefonisch op 06-40712528.