Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 26 - 9 april 2021
Jarigen & agenda
Jarigen    
10 april Mieke de Groot 5
11 april Chris Post 5
11 april Jaru Veloo 7
14 april Kate Mooijekind 5
14 april Roanne Tomas 8

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
6 t/m 12 april 

Tien minuten gesprekken

14 april

Schoolfotograaf

19 t/m 21 april

Eindtoets groep 8

23 april

Koningsspelen

26 april t/m 7 mei

Meivakantie

 

Schoolfotograaf

Woensdag 14 april komt de schoolfotograaf op school om de kinderen te fotograferen (individueel en groep). In verband met de gestelde richtlijnen van het RIVM hebben zij extra voorzorgsmaatregelen genomen om zo de gezondheid en veiligheid van de kinderen, de leerkrachten en de fotografen te kunnen waarborgen.

 

Er worden geen broertje/zusjes foto's gemaakt. Er komt dan teveel beweging in de school en dit willen we voorkomen. 

 

De complete afhandeling van de schoolfotografie verloopt via internet.

 

TIP van de schoolfotograaf: als uw kind kleurrijke kleding draagt, komt de foto beter tot zijn recht. Vermijd daarbij fluorescerende kleding.

Vakantierooster 2021 - 2022

Hieronder treft u het vakantierooster voor schooljaar 2021 - 2022 aan. Dit vakantierooster is goedgekeurd met de medezeggenschapsraad. Let op! Ook maandag 4 oktober 2021 is een vrije dag. 

 

Vakantie

Data

Leids ontzet

4 oktober 2021

Herfstvakantie

18 t/m 29 oktober 2021

Kerstvakantie

24 december 2021 (12.00 uur) t/m 7 januari 2022

Voorjaarsvakantie

21 februari 2021 t/m 4 maart 2022

Pasen

15 t/m 18 april 2022

Meivakantie

25 april t/m 6 mei 2022

Hemelvaart

26 - 27 mei 2022

Pinksteren

6 juni 2022

Zomervakantie

8 juli t/m 19 augustus 2022

Corona maatregelen

Afgelopen vrijdag hebben wij alle ouders van groep 5 geinformeerd over een leerling van groep 5 die COVID-19 heeft. De leerlingen en leerkrachten van groep 5 zijn in nauw contact geweest met deze leerling. Voor niemand is dit een prettige situatie, maar wij zijn blij dat de leerling die positief besmet is niet ernstig ziek is. 

 

Alle leerlingen en leerkrachten van groep 5 zijn in thuisquarantaine. Uiteraard hebben wij hierover uitgebreid contact met de GGD en volgen wij hun adviezen op. 

 

Testen bij klachten

Neem direct contact op met de GGD voor het inplannen van een test als uw kind één van de onderstaande klachten krijgt, ook als uw kind eerder een negatieve testuitslag had. Een afspraak maken kan via 0800-1202 of op de testdag zelf via Coronatest.nl. Geef aan dat het om een test bij een kind gaat.

  •  verkoudheidsklachten; neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
  • (licht) hoesten
  • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
  • kortademigheid/benauwdheid
  • verhoging of koorts

We begrijpen dat de situatie vragen op kan oproepen. Als u vragen heeft over COVID-19 dan kunt u contact opnemen met de GGD bij u in de regio. Algemene informatie over het coronavirus kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

 

Hier vindt u ook meer informatie over quarantaine bij gezinnen met kinderen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/thuisquarantaine/quarantaine-gezinnen-met-kinderen. Ook kunt u telefonisch terecht bij het publieksinformatienummer: 0800-1351.

 

Ouders van jonge kinderen worstelen vaak met de vraag hoe hun kind bij de GGD getest kan worden op het coronavirus. De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft samen met de GGDHOR een video gemaakt met tips en uitleg. Bekijk de video

 

Een nieuwe ontwikkeling is het beschikbaar komen van 'zelftests' via de apotheek en later ook winkels. De verwachting is dat de GGD en onderwijsorganisaties hieromtrent met aanvullend advies komen. Tot die tijd gelden de zelftests niet als vervanging van de GGD-test bij een besmetting in de klas en de bijbehorende thuisquarantaine. Kinderen en leerkrachten die in dit verband worden getest, volgen vooralsnog de gebruikelijke GGD-testprocedure. 

 

Nieuws uit de kleutergroepen

Wat fijn om alle ouders te spreken bij de 10 minutengesprekken. Soms wat kort, maar mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd een nieuwe afspraak maken.

 

Wij zijn begonnen met het thema ”Lente”. Het thema is gestart met de grote tovertruc. Witte tulpen werden zomaar omgetoverd in gekleurde exemplaren. Vraag maar eens aan uw kind hoe ze dat gedaan hebben. Ook leerden we hoe de jonge dieren heten. Een paard heeft een veulen, een varken heeft een big enz. Het nieuwe cijfer is het cijfer 9 en we leren de letter W.

 

Weet u nog dat het op woensdag altijd fruitdag is? De bedoeling is dat er op deze dag geen koek gegeten wordt, maar groente of fruit. Op andere dagen mag het ook koek zijn of iets anders, maar op woensdag willen we graag een gezonde snack eten om 10.00 uur. Zo willen we een bijdrage leveren aan een gezond eetpatroon.

Nieuws uit groep 4

Wat een gek weer is het deze week! In de klas begon de week ook wat stormachtig. Woensdag hebben juf Elvera en juf Eline even laten zien wat we elke dag op de grond vinden aan potloden, stiften en gummen. Iedereen heeft nu weer een goed gevuld bakje en let op dat er niks op de grond blijft liggen.

 

Dinsdag hebben we de rupsen goed kunnen bekijken. Ze groeien als kool! Ze eten en poepen ook heel veel in het hok, het begint een beetje te ruiken…. De vlinders hebben we ook bekeken, er zijn 3 vrouwtjes en 2 mannetjes inmiddels uit de poppen gekomen!

 

Deze week zijn we de laatste bladzijdes aan het afmaken van het schrijfschrift. Alle hoofdletters zijn aangeleerd inmiddels en sommige kinderen hebben ook al het nieuwe schrift gekregen!

 

Blijven jullie thuis ook elke dag een kwartiertje de tafels oefenen? De tafels van 1, 2, 3, 5 en 10 gaan we volgende week voor het tafeldiploma doen!

Nieuws uit groep 5

Wat een gekke dagen! Eerst in quarantaine, dan een dag thuisonderwijs en dan met een flink aantal kinderen minder in de klas. Maar gelukkig komen er steeds weer meer kinderen naar school. We kijken uit naar de dag dat we er weer met z’n allen zijn! Ondertussen wordt er in de klas, maar ook thuis weer hard op Snappet gewerkt. En de rapportgesprekken gaan gewoon door, dus ook de kinderen die thuis zijn, kunnen we gelukkig ook nog even zien.

 

Met de vlinders en rupsen in de klas gaat het heel goed. Er fladderen nu 4 vlinders in de bak. Deze zullen we gaan vrijlaten, maar we wachten nog even tot de temperatuur buiten ietsje hoger is. De rupsen blijven ondertussen maar eten en eten en groeien enorm. We hebben zelfs het idee dat sommige rupsen bezig zijn met verpoppen. We gaan het zien! Op Schoudercom zijn er foto’s te bekijken.

 

Elke dag kijken de kinderen in de klas uit naar “De Dag Vandaag”. Wat is er voor nieuws in binnen- en buitenland? We proberen elke dag even een kijkje te nemen op de site en hierbij een nieuwtje te lezen en een filmpje te bekijken. Zo hebben we vorige week naar de “deurbel voor vissen” gekeken (maar was dit nou wel of niet een 1 april grap?) en zagen we deze week o.a. dat er een vulkaan in IJsland opnieuw is uitgebarsten en dat er proeven komen om pretparken, musea en voetbalwedstrijden weer te kunnen bezoeken. Het is ook thuis het bekijken waard. Op www.dedagvandaag.nl ga je naar groep 3,4 en 5 en daar is het nieuws te lezen en te zien.

Nieuws uit groep 6

Omdat we afgelopen woensdag niet naar de boerderij konden, mogen we aanstaande woensdag. Het is dan ook de dag van de schoolfotograaf. We gaan eerst op school op de foto. Daarna is er de mogelijkheid om even om te kleden. De boer heeft al gezegd dat we gaan helpen met mesten, dus goede schoenen/laarzen zijn wel handig! We vertrekken dan rond 9.15 uur naar de boerderij en zijn rond 12.15 uur (misschien ietsje later) weer terug op school.

 

We zijn begonnen met breuken vergelijken. WE hebben geleerd dat 1/2 evenveel is als 2/4 of 4/8. Dat is wel lastig, maar met een breukenbord erbij lukt het goed. De kinderen hoeven niet nog niet uit hun hoofd te kunnen berekenen.

Nieuws uit groep 7

De eerste koolwitjes zijn weer losgelaten in de natuur. Wat gaat dat eigenlijk snel! De bak moeten we regelmatig verschonen, want de rupsen maken er na een dag of twee alweer een flinke puinhoop van. Ook proberen de rupsen hun weg naar de vrijheid te vinden. Zo troffen we de rupsen al een keer buiten de bak aan. Knap hoor rupsen! We verzorgen ze goed met lekkere onbespoten blaadjes en suikerwater voor de koolwitjes.

 

Op donderdag krijgen we nu muziekles van juf Jerina. Vorige week heeft ze een liedje met ons gedaan op de ukelele over de kuikentjes, kippen en hanen. Het was een gezellige boel, dus we zijn benieuwd wat ze deze week weer voor ons in petto heeft!

 

In de week voor de meivakantie gaan we het theoretisch verkeersexamen in de klas maken. De leerlingen wordt bevraagd over situaties in het verkeer en leren de juiste keuze te maken. In de klas oefenen we flink met de verkeerskranten. Oefenen jullie buiten met ons mee?

 

Huiswerk

Dinsdag 13 april: Thema E af + kartonnen doosje

Donderdag 15 april: Engels woordjestoets

Nieuws uit groep 8

Deze week hebben wij hard gewerkt. Over twee weken is de eindtoets al en we zijn ons goed aan het voorbereiden. Zo werken wij nog even aan de breuken en het metrieke stelsel, zodat dat vers in ons geheugen zit.

 

Voor taal zijn de kinderen bezig om een eigen bordspel te bedenken. Hier werken wij 1x in de twee weken aan. Het spel moet gespeeld worden met minimaal 2 spelers en er moet een lerende factor inzitten. Als alle spellen af zijn, laten we ze testen door groep 6 en 7. Het is onwijs leuk om te zien hoe bestaande spellen gecombineerd worden of hele nieuwe spellen bedacht worden!

 

Huiswerk:
Dinsdag 13 april – Engels woordjestoets
Woensdag 14 april – Podcast af
Vrijdag 16 april – rekenblad

EXTERN NIEUWS
Jeugdvoetbaldagen

Speciaal voor jeugdspelers uit de regio die als een profvoetballer willen trainen is dit de kans!

 

De jeugdvoetbaldagen zullen plaatsvinden tijdens de meivakantie op donderdag 6 en vrijdag 7 mei 2021, op het complex van vv SJZ uit Zoeterwoude, van 10.00 uur tot 16.15 uur.

 

Alle kinderen van 5 tot en met 15 jaar kunnen hier aan deelnemen. Van keeper tot spits, iedereen is welkom! Je hoeft geen lid te zijn van een bepaalde vereniging, iedereen kan zich aanmelden!

 

De specifieke trainingen zullen worden verzorgd door professionele trainers. Men krijgt alle basistechnieken aangeleerd volgens de Wiel Coerver methode. De kinderen worden begeleid door een team van enthousiaste trainers. Dankzij een intensieve en wedstrijdgerichte scholing zal de balvaardigheid en het zelfvertrouwen van de kinderen verder toenemen.

 

Het moderne voetbal eist een dynamische balvaardigheid en deze zal de jeugd verwerven nadat ze de bewegingen met de bal technisch goed beheersen. Door gevarieerde oefenvormen en ontelbare snelle acties te hebben gemaakt heeft de speler zijn handelingssnelheid sterk ontwikkeld. Het aan- en meenemen van de bal en het verkrijgen van een prima traptechniek gaat hierdoor veel gemakkelijker, omdat het totale balgevoel enorm vooruit gaat. Dit gebeurd door veelzijdige techniektraining. Dankzij een individuele techniekverbetering is het mogelijk het collectieve spel op een veel hoger niveau te brengen. Spelers worden zelfbewuster en eisen meer en meer de bal op.

 

INSCHRIJVEN:

Men kan zich inschrijven voor deze jeugdvoetbaldagen door hier <https://www.jeugdvoetbaldagen.com/komende-jeugdvoetbaldagen>  te klikken of door te gaan naar https://www.jeugdvoetbaldagen.com/komende-jeugdvoetbaldagen

 

Iedereen mag zich aanmelden, men hoeft dus geen lid van een bepaalde vereniging te zijn. Verzoeken om samen met vrienden of vriendinnen in dezelfde groep zijn mogelijk.

Eerste Heilige communie in de Goede Herderkerk

De Heilige communie is de viering in de rooms-katholieke kerk waarbij kinderen voor het eerst meedoen met de eucharistieviering. In de maanden vooraf aan deze viering worden de kinderen samen met kinderen van andere scholen tijdens bijeenkomsten meegenomen in de weg naar deze Heilige communie, om uiteindelijk in het voorjaar tijdens een feestelijke viering voor het eerst de Hostie te mogen ontvangen.


Ieder jaar nodigen wij de kinderen van groep 4 (die dat willen) dan ook uit om zich samen met ons voor te bereiden op hun Eerste Heilige communie.

 

Helaas is dat dit jaar niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Komend schooljaar zullen wij daarom de kinderen die op dat moment in groep 4 én 5 zitten komen vertellen over de Eerste communie, en de kinderen uitnodigen om in het voorjaar van 2022 hun communie te doen. Zij krijgen dan een brief met informatie mee voor de ouders / verzorgers, en er zal ook aandacht aan besteed worden in de nieuwsbrief van de school en van de kerk. Mocht u vragen hebben dan kunt u ons mailen op EHCdeGoedeHerder@hotmail.com

 

Mariëlla Oerlemans en Nicole Gerritsen

Werkgroep Eerste communie