Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 29 - 21 mei 2021
Jarigen & agenda
Jarigen    
     
23 mei Vincent Lut 4
26 mei Joelle v/d Ven  1/2c
26 mei Levi de Jong 4
26 mei Lynn Post 6

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
24 mei

2e Pinksterdag (leerlingen vrij)

15 juni 

Medezeggenschapsraad

18 juni

Studiedag (leerlingen vrij)

21 juni

Studiedag (leerlingen vrij)

5 t/m 9 juli

Tien minuten gesprekken

16 juli

12.00 uur start zomervakantie

 

 

Schrijver op bezoek

Groot nieuws! Aanstaande woensdag 26 mei wordt er in de groepen 6, 7 en 8 live verbinding gemaakt met de schrijfster Tosca Menten. Zij is bekend van o.aDummie de Mummie”, “De wraak van Knor” en “Juffrouw Pots”.

 

In de klassen besteden de leerkrachten en kinderen aandacht aan de voorbereiding van dit bezoek. Zo wordt er bijvoorbeeld al voorgelezen uit een van haar boeken en staan in de hal verschillende boeken uit de bieb die de kinderen zelf kunnen lezen. We zijn heel benieuwd wat Tosca allemaal gaat vertellen! 

 

Verkiezingsuitslag medezeggenschapsraad

Voor de meivakantie heeft u uw stem kunnen uitbrengen via de poll in Schoudercom op een nieuwe ouder voor in de Medezeggenschapsraad. De strijd was tot het laatst spannend. Uiteindelijk heeft Klazien de Groot (moeder van Mieke gr. 5 en Teun gr. 6) met 52.5 procent van de stemmen gewonnen. We feliciteren Klazien met deze overwinning! We bedanken hierbij ook Rick vd Zwet (vader van Pien gr. 1/2) voor de inzet en het enthousiasme. 

 

Daantje Derks (moeder van Hugo gr. 7 en Anigue gr. 4) en Annet Stevens (moeder van Thijs gr. 3 en Britt gr. 1/2) behouden zitting in het schooljaar van 2021/2022. Voor de zomer nemen we dan afscheid van Marcel Vonk (vader van Nikki gr. 7)

 

Als er onderwerpen zijn die u met de MR oudergeleding wilt delen kunt u ons aanspreken bij het schoolplein of de MR mailbox in Schoudercom raadplegen. De volgende vergadering staat gepland op 15 juni.

Nieuws uit de kleutergroepen

Hopelijk is het jullie allemaal al eens gelukt om de speurkaart die we vorige week hebben meegeven te gebruiken. Want leren over voertuigen leer je het best in de praktijk. In onze groepen bekijken we fot’s en filmpjes van verschillende voertuigen. En we leerden een heel mooi lied.  Het heet “Varen, vliegen, rijden”. We hebben genoeg materialen ontvangen om zelf voertuigen te knutselen. Bedankt voor het verzamelen hier van! De letter waar we mee oefenen is de letter “v”. Spreek uit als “vuh”.  

 

Vanaf 31 mei zullen we werken over “Superhelden”. We willen graag alle kinderen een cape laten maken. Daar heeft ieder kind een t- shirt voor nodig die stuk geknipt mag worden. De maat van het shirt is niet belangrijk, de kleur ook niet. Wilt u er eentje voorzien van naam mee geven?  

 

Nieuws uit groep 3

Deze week zijn we, samen met groep 4 en 5, begonnen met het nieuwe thema van DaVinci. Het heet ‘Van ridder tot ruimtevaart’. We gaan het deze weken heel veel leuke dingen leren over kastelen, hoe mensen in de middeleeuwen woonden en werkten, hoe de stad van de toekomst eruitziet en natuurlijk over raketten, astronauten en over de stad van de toekomst. Naast veel leren over deze onderwerpen gaan de kinderen ook een themawerkstuk maken. Ze bedenken wat ze graag willen leren/weten en gaan hier in een groepje mee aan het werk. Natuurlijk met de hulp van de juf. Spullen over deze onderwerpen zijn heel erg welkom voor onze tentoonstelling (we hebben al mooie boeken en een maanlander mogen zien in de klas) dus als u thuis nog iets heeft zouden we het graag lenen. We zijn heel voorzichtig en zuinig met spullen die we mogen lenen. Weet u veel over een onderwerp en wilt hierover komen vertellen dan vinden wij dit heel leuk. Er is al een vader die iets komt vertellen. Natuurlijk helpen wij hier mee.

 

Er zijn een heleboel leesbingo’s ingeleverd. Wat is er goed gelezen zeg in de vakantie. Blijf ook nu heel veel lezen, dit blijft belangrijk.

 

Op school hebben we een broedmachine staan. Vandaag zijn we met de kinderen gaan kijken hoe dit er nu eigenlijk uitziet en daarna hebben we in de groep gepraat over kippen, hanen, eieren en kuikens. Een vraag blijft ons toch nog steeds bezig houden: wat was en nu het eerst, de kip of het ei? Er wordt met spanning gewacht op de kuikens. We houden jullie op de hoogte van de voortgang.

Nieuws uit groep 4

Deze week zijn we begonnen met een nieuw thema van DaVinci: Van ridders tot ruimtevaart. We hebben geleerd wat een burcht is en hebben een spannende sage gehoord over de Zwanenridder van Nijmegen. De kinderen moesten zelf een brug van kranten, kurken, touw of Lego bouwen en letten op de ‘hefboomtechniek’. Dat was nog best lastig!

 

Maandag kwam de burgemeester van Zoeterwoude zich in de klas voorstellen. De kinderen hebben goede vragen gesteld vond hij! “Hoe jong bent u?” “Hoe vindt u de gemeente Zoeterwoude?”

 

Ook hadden we even een nieuwe Freek Vonk in de klas: Ib gaf een spreekbeurt over een rivierkreeft. Knap Ib, je durfde hem zelfs op te pakken en aan iedereen te laten zien!

 

Steeds meer kinderen hebben hun kleine tafeldiploma (1 t/m 5 en 10) deze week gehaald, knap hoor! Liana heeft zelfs haar grote tafeldiploma al gehaald! Blijf thuis elke dag eventjes oefenen, dat kan zelfs op de wc! Ook vinden kinderen tafelsoefenen.nl erg leuk.

Nieuws uit groep 5

We zijn echt in de Middeleeuwen gedoken; het nieuwe thema van DaVinci. In de eerste les hebben de kinderen geleerd hoe een Middeleeuws kasteel eruitzag en hoe huizen er tegenwoordig uitzien. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met maken van kastelen. Een aantal kinderen heeft een bouwwerk van Lego of Kapla gemaakt. Ook zijn er mooie kastelen gemaakt door middel van een sponsje met witte verf op een zwart papier “stempelen”. En wat toevallig dat onze culturele voorstelling zo mooi bij dit thema paste! Via Kijk Kunst Zoeterwoude hebben we deze week de verteltheatervoorstelling “De brief voor de koning” kunnen zien op het activbord in de klas.  Het was een spannend verhaal over de beproevingen van schildknaap Tiuri, naar het bekende boek van Tonke Dragt.  

 

Wat een lastige woorden zaten er deze week in het woordendictee bij spelling. De woorden met een korte of lange klank aan het einde van de klankgroep, zoals “jager” en “bussen”,  blijft voor veel kinderen moeilijk om goed te schrijven. Daarom leren we de kinderen de woorden in stukjes te hakken. Dus “jaa-ger”. Omdat je aan het einde van de eerste klankgroep een lange klank hoort (aa), schrijf je maar één teken, dus “jager”. Bij “bu-sen” hoor je aan het einde van de klankgroep een korte klank (u), dus schrijf je “bussen”.  

Nieuws uit groep 6

Vorige week hebben we de lessen op de boerderij afgesloten met het maken van vlogs. Wat hebben we op de boerderij geleerd? Deze hebben we met veel plezier in de klas gekeken. Het linkje is via SchouderCom naar de ouders van groep 6 gestuurd. 

 

Ook zijn we met Davinci begonnen met het thema “Nieuwe tijd”. Denk bij dit thema aan Columbus, de VOC, de Tachtigjarige Oorlog en de (kunst en techniek in de) Gouden Eeuw. Vandaag hebben we onderzoek gedaan naar verschillende ontdekkingsreizigers en hier in groepjes een presentatie over gegeven. Als de leerlingen thuis nog spullen in dit thema hebben liggen, is het misschien leuk om deze mee te geven naar school zodat we de klas in het thema kunnen brengen! 

 

Deze week hebben we ook de verteltheatervoorstelling “De brief voor de koning” bekeken via Kijk Kunst Zoeterwoude. Deze voorstelling over het kinderboek van Tonke Dragt ging over de spannende avonturen van schildknaap Tiuri. Hier hebben we met veel plezier naar gekeken! 

Nieuws uit groep 7

Wat hebben we woensdag een heerlijke ochtend op de boerderij gehad! We hebben veel gezien en uitleg gekregen over het maken van kaas, hoe het melken gaat, innovaties op de boerderij (zoals een melkrobot) en we mochten kalfjes spenen. Ook hebben we met slagroom en karnemelk onze eigen boter geschud, die we ook nog eens mochten proeven. Dat smaakte naar meer!

 

Volgende week woensdag zullen we niet naar de boerderij gaan. Dan krijgen we namelijk bezoek van kinderboekenschrijfster Tosca Menten, die bekend is van boeken als Dummie de Mummy. Veel kinderen uit de klas zijn ter voorbereiding op dit bezoek, al gaan lezen in Tosca’s boeken. Leuk om te zien! Door corona zal het helaas geen live, maar een online klassenbezoek zijn, waardoor een boek laten signeren niet zal gaan. Maar de kinderen mogen natuurlijk wel hun eigen boeken van Tosca Menten mee naar school nemen om aan haar te laten zien.

 

Dan hebben we volgende week dinsdag ook nog iets bijzonders, want we gaan naar de voorstelling Blauwe Plekken kijken. Deze wordt gespeeld in de speelzaal op school, gebaseerd op het gelijknamige boek van Anke de Vries. Het verhaal gaat over Judith die mishandeld wordt door haar moeder. Best een heftig verhaal! We zijn ons daarom al aan het voorbereiden op dit bezoek door het te hebben over wat ons gelukkig maakt, wat je wel en niet moet doen als je in een heftige situatie terecht komt en welke rechten je hebt als kind. Het kan fijn zijn om het hier thuis ook nog over te hebben, zowel voor als na de voorstelling van dinsdag.

De fietscontrole voor het praktisch verkeersexamen is donderdag 27 mei. De fiets moet dan aan de wettelijke veiligheidseisen voldoen. Dan krijgt de fiets de OK-sticker en mag gebruikt worden bij het praktisch verkeersexamen op donderdag 10 juni. Hebben jullie de route al geoefend? Tip: Oefen hem eerst met je ouders en daarna nog eens met een klasgenootje.

 

Huiswerk

Dinsdag 25 mei: Blokboek Taal Les 2a + 2b af (voor de laatste opgave wordt het gebruik van een woordenboek in plaats van internet aangeraden)

 

Donderdag 27 mei:

Rekenboekje blz 11 en 12

Nieuws uit groep 8

Wat hebben we een onwijs leuk kamp gehad! Iedereen heeft goed bijslapen en is klaar voor de laatste lootjes van groep 8.

 

Voor de vakantie hebben wij de musical gekozen. Deze week hebben we de rollen verdeeld en heeft iedereen een script ontvangen. De voorbereidingen zijn nu echt van start gegaan. We werken hard aan het decor, de dansjes en de kostuums. Wat is dit leuk!

 

De uitslag van de DIA-eindtoets laat nog even op zich wachten. Zodra wij de uitslag hebben, zullen wij u hierover informeren.

 

Huiswerk:
Dinsdag 25 mei – tekst van musical doornemen
Donderdag 27 mei – lied 1 kennen van de musical

EXTERN NIEUWS
Voorbereiding voor het Heilig Vormsel 2021

Alles loopt nog steeds een beetje anders dan we gewend waren. Ook de voorbereidingen voor het Vormsel voor de leerlingen uit groep 8 hebben we steeds moeten uitstellen. Maar nu gaan we toch starten, natuurlijk wel rekening houdend met de Coronaregels.

 

Na de Sacramenten van het Doopsel (kind van God de Vader) en de Heilige Communie (ontmoeting met de Zoon, Jezus Christus) is het Vormsel de derde stap, de vervulling met de Heilige Geest. Deze 3e stap willen we maken met de kinderen vanaf groep 8.

 

We plannen 3 bijeenkomsten vóór de zomervakantie en vier ná de zomer. De bijeenkomsten voor de zomer zullen zijn op maandagavond 7 en 21 juni en 5 juli van 19.00 tot 20.30 uur. Afhankelijk van de herkomst van de kinderen die mee doen uit de 3 kernen bepalen we de plaats waar we bijeen zullen komen.  

Na de zomer volgt dan - samen met de Vormelingen uit de kernen in de stad - een Are-you ready-dag, hebben we nog drie bijeenkomsten en een oefenavond. De Vormselplechtigheid zal dan op 30 oktober 2021 plaatsvinden. We rekenen erop dat de kinderen alle bijeenkomsten mee kunnen doen en ook eens naar een viering in de kerk komen. Daarbij willen we de gezinsvieringen extra aanbevelen.

 

Opgave is mogelijk doormiddel van het sturen van een mail voor 30 mei 2021 met naam, adres en telefoonnummer naar Wilmakraan@casema.nl

 

De kosten voor het hele traject zijn €35.=. Daar valt onder: de materialen, werkboek, Are-you-ready-dag,  foto- en filmopname. Mochten de kosten een bezwaar zijn, neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Wij nodigen u, ouders, uit voor een ouderavond via Zoom op maandag 14 juni, 20.00 – 21.00 uur. U krijgt t.z.t. hiervoor een link doorgemaild. Die avond geven we ook het overzicht van het verdere traject in september - oktober door.

 

Wij zijn blij weer met de voorbereidingen te kunnen starten en zien je graag op 7 juni.

Heb je vooraf nog vragen dan kun je altijd contact opnemen met Wilma Kraan via 06 23710583 / wilmakraan@casema.nl En bekijk ook dit filmpje eens voor een uitleg over het Vormsel sacrament  

Bewust Katholiek: Vormsel - YouTube

 

Met vriendelijk groet,

 

Werkgroep Vormsel HHPP regio Oost

Marianne Turk, Jeaneke Hulst, Anneke de Jong en Wilma Kraan

Gymnastiek- Jazz- en Turnvereniging Meerburg

Uitnodiging

 

Elke woensdag geven wij een leuke, sportieve gymles in de Eendenkooi! Misschien is dit wel iets voor jou….

 

Kom 2x gratis meedoen om te kijken of je het leuk vindt!

 

Kom je ook?

(16.00-17.00 uur Eendenkooi, Zoeterwoude-Rijndijk)

 

Inline image