Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 30 - 28 mei 2021
Agenda & jarigen
Jarigen    
     
30 mei 

Olivia Crooijmans

7

2 juni

Lily Detmers

1/2a

4 juni 

Mila Niesing

5

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
15 juni 

Medezeggenschapsraad

18 juni

Studiedag (leerlingen vrij)

21 juni

Studiedag (leerlingen vrij)

5 t/m 9 juli

Tien minuten gesprekken

16 juli

12.00 uur start zomervakantie

 

Schoolreisje

Helaas hebben de versoepelingen van 19 mei nog geen mogelijkheden gebracht om met alle klassen op schoolreis te kunnen gaan. Daarom hebben wij moeten besluiten de schoolreis van dit schooljaar niet door te laten gaan. We begrijpen dat dit kort dag is, maar deze gekke tijden vragen continue om aanpassingen. Verdere informatie met betrekking tot de aanbetaling van het schoolreisje volgt nog. 

English Benchmark Test for Young 

Als erkende vvto-school zijn wij erg benieuwd naar het effect van ons Engels onderwijs. Om dat te meten doen alle leerlingen van groep 5 en 7 de komende tijd de English Benchmark for Young Learners. Dit geeft ons, en de kinderen, informatie over de Engelse taalvaardigheid (spreken, luisteren, lezen en schrijven). Dit is het tweede jaar dat de kinderen een dergelijke test doen, en ervaren dit als een soort spel; ze hebben er plezier in! De test bestaat uit diverse opdrachten als: tik de rode cirkel aan, plaats het woord op de juiste plek in de zin, lees een verhaaltje voor en spreek uit wat je ziet op het plaatje. De kinderen doen een test op eigen niveau, gerelateerd aan het aantal jaar lessen Engels zij hebben gehad.

 

Met de resultaten gaat het leerkrachtenteam aan de slag:

  • Hoe kunnen we het beste aansluiten op het (start)niveau van een groep,
  • Wat is de voortgang van de leerlingen en hoe kunnen we het Engels onderwijs daarop aanpassen,
  • Wat is het eindniveau in groep 8, zodat we ouders en kinderen (beter) kunnen adviseren over tweetalig voortgezet onderwijs,
  • Wat is het niveau van de kinderen op de schaal van het Europees Referentiekader (ERK), zodat we kunnen evalueren hoe effectief ons Engels onderwijs is.
Nieuws uit de kleutergroepen

Deze week sluiten we het thema Vervoer af. We hebben veel geleerd over verschillende vervoersmiddelen en daarbij het cijfer 7 en de letter V geïntroduceerd. De kinderen hebben allerlei voertuigen geknutseld van kosteloos materiaal en hebben bedacht en getekend wat een auto in de toekomst allemaal kan en hoe die er dan uit zal zien.

 

Komende week beginnen we met het thema “ Superhelden”. Het boek van SuperFinn staat centraal. Daarvan leren we dat iedereen een held kan zijn! Als uw kind nog geen t-shirt  (waarin we mogen knippen) mee naar school heeft genomen, dan kan dat nog begin volgende week. We missen er nog een paar! Mocht u nog kleding hebben, passend bij dit thema, of boeken die we kunnen voorlezen, dan zijn we daar heel blij mee.

 

We gaan er een echte Superheldentijd van maken.

Nieuws uit groep 3

Wat hebben wij een gekke week achter de rug zeg. Maandag hadden we al een extra dag en toen moesten we ook nog thuis aan het werk. Iedereen heeft erg goed zijn best gedaan hoor!! Het was wel weer gek om elkaar online te zien maar gelukkig was bijna iedereen vandaag al weer in de klas. Er is weer hard gewerkt.

 

Morgen, vrijdag 28 mei, gaan we weer verder met het themawerkstuk. We hebben hier nog wel wat spullen voor nodig. Denk hierbij aan wc-rollen, doosjes, oude kranten, plastic bekertjes, etc. Ook mogen er nog spullen meegenomen worden die over ridders, kastelen, de stad van vroeger en de ruimtevaart gaan.

 

Het wordt volgende week een spannende week op school. We zijn aan het aftellen naar de geboorte van de kuikentjes. Vandaag stond er op het blad dat we nog 8 dagen geduld moeten hebben. Wanneer zullen de kuikens komen en hoeveel zullen het er zijn?

Nieuws uit groep 4

Deze week ging de les van DaVinci over riddertoernooien en het leven in een kasteel. Welke spelletjes deden de kinderen toen en hoe heet iemand die de adel uit het kasteel moest vermaken?

 

Dinsdag hebben we even de eitjes van de kip mogen bewonderen. Wie weet als ze zijn uitgekomen mogen we ze wel zachtjes aaien! Het duurt wel nog ongeveer een week voor ze uitkomen. Spannend dus!

 

Komende twee weken is juf Eline er alleen op vrijdag samen met juf Ria, juf Corrie staat dan voor de groep de rest van de week. Daarna is juf Eline er elke dag en komt er uiteindelijk iemand langs om te kijken. Dan is het pabodiploma in zicht!

 

Proberen jullie thuis nog steeds elke dag te lezen en de tafels te oefenen? Dan heeft iedereen in ieder geval zijn/haar kleine tafeldiploma voor het einde van groep 4. Kinderen vinden tafelsoefenen.nl nog steeds erg leuk. Oefenen kan ook op de wc, tijdens het douchen of bijvoorbeeld voor het slapengaan! :) Veel succes!

Nieuws uit groep 5

Bij begrijpend lezen kwamen de kinderen deze week te weten dat Naturalis is verkozen tot Europees Museum van het jaar. Zo lazen we o.a. over T-rex Trix, dat Naturalis veel onderzoek doet naar de natuur en dat Naturalis online ook altijd open is. Zo namen we in de klas even een virtueel kijkje in de Dinotijd. Misschien ook leuk om thuis te doen? https://www.naturalis.nl/virtueelmuseum Naast de teksten van Nieuwsbegrip lezen de kinderen ook teksten van Junior Einstein in de klas en gaan we beginnen aan teksten van Kidsweek. Bij begrijpend lezen is het belangrijk dat de kinderen echt de tekst goed lezen en daarna de vragen daarover gaan maken. We krijgen regelmatig van ouders hoe dit thuis te oefenen. Wie dat wil kan op de volgende site teksten en vragen vinden. https://www.juf-milou.nl/ à groep 5 à begrijpend lezen

 

Wat zijn de kinderen toch enthousiast aan de slag met het thema Middeleeuwen. Het onderwerp “kastelen en ridders” is toch echt favoriet. Zo zijn we deze week in de klas bezig met het maken van schilden. Wat worden ze mooi! Tijdens les 3 zullen we stilstaan bij hoe een Middeleeuwse stad eruitziet met daarin typerende gebouwen met hun functie, zoals een stadmuur, een stadspoort, koopmanshuis en kerk. Ook kunnen kinderen aan het einde van de les vervoersmiddelen uit de geschiedenis benoemen.

 

Bij schrijven hebben de kinderen een tempotoets gedaan. Bij deze les proberen de kinderen hun schrijftempo te verhogen, maar wel zo dat het nog steeds goed leesbaar is. Na 5 minuten kijken ze hoeveel tekens ze hebben geschreven en vergelijken dit met de vorige tempotoets. Daarnaast zullen we in deze tempolessen steeds meer de hulplijnen in de schriftjes gaan afbouwen, zodat in de bovenbouw alleen nog op “enkele” lijnen zal worden geschreven. De meeste kinderen schrijven aan elkaar met een pen. Een paar kinderen schrijven het liefst met potlood of (in overleg met de juf) los.

Nieuws uit groep 6

Het was gisteren een bijzondere dag: er was (digitaal) een schrijfster in de klas! Vanochtend is Tosca Menten via een live-verbinding bij ons in de klas geweest. Misschien ken je haar wel van haar boeken Juf Pots, Dummie de Mummie of De Gouden Kokosnoot. We hebben veel vragen aan haar kunnen stellen, bijvoorbeeld hoe haar leven als schrijfster eruit ziet en waar ze op dit moment mee bezig is. Tosca Menten heeft ons ook een kijkje achter de schermen gegeven bij de verfilming van haar boeken én we hebben al stiekem mogen kijken hoe haar nieuwe boek eruit komt te zien! Wie weet zijn er wel een aantal kinderen in de klas die later schrijver/schrijfster willen worden.

 

Met rekenen hebben we een lastige toets gemaakt. Met spelling zijn we bezig geweest met woorden zoals gezond en bezoek. Je hoort /gu/ of /bu/, maar schrijft ge-/be-.

 

Ook zijn we verder gegaan met het thema Nieuwe Tijd bij Davinci. Deze week hebben we het over de Beeldenstorm, 80-jarige oorlog en Willem van Oranje. We maken een begin met het themawerkstuk en de groepjes bedenken wat een interessant onderwerp zou zijn..!

Nieuws uit groep 7

De voorstelling ‘Blauwe Plekken’ kon deze week helaas niet doorgaan. Eén van de acteurs was ziek. We zoeken naar een nieuwe datum in dit schooljaar. We hadden ons goed voorbereid met lessen over Kinderrechten, gevoelens en wanneer noemen we iets mishandeling. We zullen ons voor de voorstelling opnieuw goed voorbereiden, omdat het onderwerp heftige gevoelens kan losmaken bij de kinderen.

 

Tosca Menten kwam digitaal bij ons in de klas. Ze kon heel goed vertellen over het leven als schrijver en hoe je een goed boek leert te schrijven. Ze heeft ons al even mee laten kijken in haar nieuwste boek. Spannend!

De tijd van ontdekkingsreizen en kolonisatie staat nu centraal bij de lessen van DaVinci. De leerlingen werken in groepjes om meer te weten te komen over één van de beroemde ontdekkingsreizigers. Als ze klaar zijn, presenteren ze dit aan de klas.

 

Woensdag gaan we weer naar de boerderij. Denken jullie aan oude kleding (kleding dat vies mag worden) en natuurlijk een (wettelijk veilige ;)) fiets.

 

De fietscontrole voor het praktisch verkeersexamen was donderdag 27 mei. De fiets moet dan aan de wettelijke veiligheidseisen voldoen. Dan krijgt de fiets de OK-sticker en mag gebruikt worden bij het praktisch verkeersexamen op donderdag 10 juni. Als de fiets niet gekeurd kon worden of de OK-sticker niet heeft gekregen, dan wordt deze voor het praktisch verkeersexamen op donderdag 10 juni gekeurd. Alleen een veilige fiets mag de weg op. Hebben jullie de route van het verkeersexamen al geoefend? Tip: Oefen hem eerst met je ouders en daarna nog eens met een klasgenootje.

 

Fijn dat er al ouders zich hebben opgegeven als post voor het verkeersexamen. We zijn nog zeker op zoek naar 2 posten. Opa’s of oma’s mogen natuurlijk ook. Als u zich heeft opgegeven dan krijgt u bericht via schoudercom over de afname. We werken dit jaar met een app waarop u uw beoordeling direct kunt invullen, zodat er geen contactmoment hoeft te zijn. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt nader toegelicht in het komende bericht op Schoudercom.

 

Huiswerk

Dinsdag 25 mei: Blokboek Taal Les 3a en 3b

Donderdag 27 mei: Rekenboekje blz 13, 14, 15

Nieuws uit groep 8

Deze week zijn wij weer veel bezig geweest met het oefenen van de musical. Vandaag kregen wij leuk nieuws; groep 8 mag de musical opvoeren in een echte theaterzaal!


Dinsdag 13 juli is de afscheidsmusical. Deze wordt opgevoerd in de theaterzaal van Scheltema in Leiden! Hoe tof?! Hieronder volgt een overzicht van de tijden en hoe die avond eruit ziet:


18:00  uur                             kinderen worden verwacht op locatie (Scheltema) om zich klaar te maken
19:00 uur                              inloop voor de ouders (ieder kind mag 2 personen meenemen)
19:30 uur                              start musical
rond 22:00 uur                      einde van de avond

 

Scheltema Leiden is vlak bij parkeergarage Molen de Valk. Hier kunt u dus parkeren, mocht u met de auto willen komen. Tip: mocht u de tijd tussen het brengen van uw kind en de inloop willen vullen, in Leiden zijn veel leuke terrasjes! https://www.scheltemaleiden.nl/

 

Alle kinderen hebben dinsdag de uitslag van de DIA-eindtoets meekregen. Wat heeft iedereen super goed zijn/haar best gedaan. Wij zijn enorm trots!

 

Huiswerk:
Scène 2 leren (hele week)

EXTERN NIEUWS
Nieuws vanuit het CJG

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert in juni het Webinar ‘Hoe vertellen we het de kinderen’ voor ouders die gaan scheiden en professionals.

 

Als je gaat scheiden, dan komt er een moment dat je het aan je kind(eren) moet vertellen. Veel ouders zien hier tegenop. Het is dan ook een ingewikkeld gesprek. Want hoe vertel je het de kinderen? Wat is het beste moment? Welke vragen zullen de kinderen hebben?

 

Tijdens dit Webinar gaan we in op deze vragen. Je krijgt handvatten om het gesprek samen voor te bereiden en je krijgt inzicht in welke vragen je kinderen kunnen hebben. Ook is er aandacht voor de periode na het gesprek met je kind(eren). Kortom, alles komt aan bod waardoor jullie op een goede manier aan de kinderen kunnen vertellen dat jullie gaan scheiden.

 

Deze avond wordt verzorgd door Roosmarijn Groenendijk, scheidingsspecialist en mediator en Lianne Jongsma, pedagogisch adviseur van het Centrum voor Jeugd en Gezin.          

 

Meld je aan voor het gratis Webinar!  

 

Datum:       Woensdag 16 juni 2021
Tijd:            20.00 – 21.30 uur

Kosten:       Geen

Aanmelden: www.cjgcursus.nl  of via deze link

Nieuws vanuit het CJG

Op 1 juni 2021 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin in samenwerking met Tischa Neve een webinar over de ontwikkeling van zelfvertrouwen bij kinderen. De webinar is voor ouders van kinderen van 1 tot 12 jaar uit regio Hollands Midden.

 

Zelfvertrouwen is een basis voor een fijn leven. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer uitdagingen je durft aan te gaan, hoe beter je tegenslagen op kunt vangen en hoe makkelijker je sociale contacten lopen. Belangrijk dus om opgroeiende kinderen zoveel mogelijk zelfvertrouwen mee te geven. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Als ouder kun je hierin een belangrijke rol spelen.

 

Tijdens dit webinar legt bekend kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve uit hoe een kind zelfvertrouwen krijgt, welke factoren invloed hebben en vooral wat je als ouder kunt doen. Een webinar met heldere, praktische uitleg en tips die je meteen kunt toepassen.

 

Dit gratis webinar vindt plaats op dinsdag 1 juni van 20.00 tot 21.00 uur.

Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl of via deze link.

Week van de mantelzorger

Als een kind opgroeit met zorgen over familie of vrienden met ziekte/ beperking. Zo’n 25% van de kinderen tot 25 jaar is jonge mantelzorger.


Als ouder ben je voortdurend in contact met kinderen en jongeren. Zij kunnen tegelijkertijd jonge mantelzorger zijn.


Zo’n 25% van de kinderen tot 25 jaar zijn jonge mantelzorgers Zij groeien op met een langdurig ziek, verslaafd, lichamelijk of geestelijk beperkt familielid, thuis of in de directe omgeving. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, maar ook een ander familielid, zoals opa of oma of zelfs een vriend die dicht bij de familie staat.

 

Denk bijvoorbeeld aan een broer of zus met autisme of het syndroom van Down. Of bijvoorbeeld een ouder met een hersenbloeding of een grootouder met dementie. De jeugd van deze kinderen wordt beïnvloed. Ook als zij geen verzorgende taken, maar wel zorgen hebben.

 

Ken jij jonge mantelzorgers?

Mensen realiseren zich meestal niet dat er jonge mantelzorgers zijn. Heel vaak gaat het goed, maar deze kinderen groeien ook op met zorgen. Dat kan tot problemen leiden. Vaak weet een jonge mantelzorger bijvoorbeeld de weg naar hulp niet.


Jij speelt een belangrijke rol in het leven van jonge mantelzorgers
Jij kunt helpen door het onderwerp te bespreken met je eigen kind. Misschien is je kind zelf jonge mantelzorger omdat er bij jullie in de familie of bij goede vrienden sprake is van ziekte of beperking? Of wellicht kent je kind of ken je zelf een jonge mantelzorger, bijvoorbeeld een buurkind of vriendje van je kind? Dan helpt het om naar hem of haar te luisteren. Deze aandacht kan enorme steun geven!


Je kunt jonge mantelzorgers ook helpen door hen door te verwijzen naar de mantelzorgcoach bij Kwadraad of naar het CJG Zoeterwoude.


De eerste week van juni besteden we op school aandacht aan jonge mantelzorgers
De 1e week van juni (de 1e t/m de 7e) is landelijk “De Week van de Jonge Mantelzorger”. Dan besteden sommige klassen van basisschool Het Avontuur en de Bernardusschool in Zoeterwoude aandacht aan dit thema.


Filmpjes met jonge mantelzorgers:
https://schooltv.nl/video/mantelzorg-als-je-voor-je-moeder-moet-zorgen/
https://schooltv.nl/video/mantelzorgen-voor-je-zusje-een-zusje-met-down-hoe-is-dat/


Heb je nog vragen of wil je het thema bespreken?
Heb je vragen over een jonge mantelzorger of zoek je begeleiding voor een kind?
Neem dan contact op met Lisette Hart, mantelzorgcoach bij Kwadraad, via 0889004000, 0638294059 of l.hart@kwadraad.nl


Je kunt ook mailen of bellen naar Tristan Christen, Coördinator CJG Zoeterwoude, GGD Hollands Midden, 088-3084915 of tchristen@ggdhm.nl

 

Kijk voor meer informatie ook op:
www.ikzorgvoor.com
https://www.kwadraad.nl/mantelzorgondersteuning/zoeterwoude/
https://www.cjgzoeterwoude.nl/