Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 18 - 28 januari 2022
Agenda & jarigen
Jarigen    
     
3 februari Xavi Vissenberg 6
4 februari  Tim van der Poel 7

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
1 februari  Rapport 1
21 februari t/m 4 maart Voorjaarsvakantie
7 t/m 18 maart Tien minutengesprekken
25 maart Klassentheater groep 4 en 7
28 maart Ouderraad
29 maart Medzeggenschapsraad
14 april Paasviering
15 april  Goede vrijdag (leerlingen vrij)
18 april Tweede paasdag (leerlingen vrij)
19 t/m 21 april Eindtoets groep 8
22 april Koningsspelen
25 april t/m 6 mei Meivakantie

 

 

Nationale voorleesdagen

Op 26 januari zijn de nationale voorleesdagen gestart. Tijdens deze dagen wordt speciaal aandacht gevraagd om voorlezen te stimuleren. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder het positieve effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip.

 

Ook thuis is het belangrijk voor kinderen om voorgelezen te worden. Ontdek hieronder waarom het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. 

 

Voorleesdagen

 

Coronamaatregelen

Afgelopen dinsdag werd tijdens de persconferentie een versoepeling van de quarantainemaatregelen aangekondigd. 

 

Leerlingen in het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon en zij geen klachten hebben. Klassen gaan dus niet meer in quarantaine als er drie of meer besmettingen in de klas zijn. Leerlingen blijven thuis als zij positief getest zijn op het coronavirus, ziek zijn of klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus. 

 

Met de vorige quarantaineregels zagen we dat de onderwijskwaliteit en continuïteit van het onderwijs ernstig onder druk kwamen te staan als gevolg van de huidige quarantainemaatregelen. De afgelopen weken moesten er helaas groepen naar huis en/of stonden er veel verschillende leerkrachten voor de groep. Dat vraagt veel van leerlingen, ouders en van onderwijspersoneel. Het blijft een organisatorische puzzel voor schoolteams vanwege hoge besmettingscijfers. Maar met de versoepeling van de regels kunnen weer meer kinderen naar school samen met klasgenoten, we weten hoe belangrijk dat is voor hun ontwikkeling.

 

Tegelijkertijd moeten we er ook rekening er mee houden dat wij in sommige situaties moeten overgaan tot thuisonderwijs door bijvoorbeeld ziekte en/of quarantaine van leerkrachten. Corona blijft de komende tijd nog steeds prominent aanwezig. 

 

Wij willen u daarom nogmaals adviseren om achterwacht te regelen op de dag(en) dat u zelf uw kind(eren) niet thuis op kunt vangen, want het is best reëel dat uw kind onverwacht thuis komt te zitten vanwege veel besmettingen in de klas en/of afwezigheid leerkracht. Wij snappen dat dit voor vervelende situaties kan zorgen, maar dit schetst wel de ingewikkelde situatie waarin we ons met elkaar bevinden. Wanneer een klas in quarantaine moet en/of thuisonderwijs moet volgen zullen wij hier, na overleg met de GGD, over informeren. 

Nieuws uit de kleutergroepen

De afgelopen weken hebben wij gewerkt over de winter, ijsberen gevouwen, een sneeuwpop gemaakt en een warme muts versierd. De letter W geleerd, veel woorden verzonnen met de W: winter, wanten, walvis, water. Willem, Winnie de Poeh, we hebben zelfs een levende W gemaakt van 4 kinderen.  Misschien kunnen jullie er thuis nog meer bij verzinnen. Het cijfer 8 geleerd, die lijkt op een achtbaan!

 

Volgende week gaan we werken over sprookjes, de eerste week gaat het over Hans en Grietje, we gaan een dekentje weven en een snoephuisje maken. We gaan de letter R van Roodkapje leren en het cijfer 7 van de 7 geitjes.

Nieuws uit groep 3

Eind van de week ronden we al weer kern 6 van Veilig leren lezen af. We kennen nu alle letters en gaan steeds beter lezen. Vanaf nu kunnen we de AVI toetsen en DMT toetsen van Cito af gaan nemen. De AVI toets is een leestoets waar de kinderen een verhaaltje binnen een bepaalde tijd moeten lezen. De DMT is een toets waar woordenrijtjes gelezen moeten worden. Hier worden woordjes gelezen binnen 1 minuut en het aantal woorden is de score. De spellingtoets van CITO wordt nu ook afgenomen.

 

Met rekenen hebben we de toets van blok 3 afgenomen. Dit is ook meteen het moment dat de toets van het blok gemaakt wordt maar daarnaast kan ook de CITO rekenen en wiskunde gemaakt worden. Deze toets zal in 2 delen worden afgenomen.

 

De uitslagen van de CITO toetsen zijn natuurlijk terug te vinden in het rapport. Hier staat vanzelfsprekend ook in hoe de methode toetsen gemaakt zijn en hoe de kinderen in de klas meedoen, leren en met elkaar omgaan.

Komende week wordt ook weer de nieuwe plaat voor de letterboom mee naar huis gegeven. De boom is nu compleet. Alle letters zijn geleerd en nu gaan we nog meer aan het werk met de geleerde letters. Er komen schrijfopdrachtjes en we leren de verschillende spellingcategorieën schrijven.

Nieuws uit groep 5

Wat zijn we trots! Supertrots op onze kanjers die zo ontzettend goed geoefend hebben voor ons Klassentheater! Vandaag hebben we in de hal op het podium geoefend en de kinderen zijn er echt klaar voor! De mooie spullen die de creatievelingen uit onze klas hebben geknutseld voor de toneelstukjes en het decor maken het extra bijzonder. De kinderen mogen van thuis nog extra wanten en mutsen meenemen als ze dat willen. We zullen morgen alle acts filmen zodat jullie thuis ook kunnen genieten van ons feestje!

 

Alle tafels zijn intussen aan de orde gekomen. Dat betekent dat we nu alle tafels (1 t/m 10) door elkaar gaan oefenen. Handig om nu extra te herhalen, want er komen weer wat rekentoetsen aan waar ook de tafels bij nodig zijn. Alle kinderen krijgen morgen een tafelkaart mee naar huis om te oefenen. Vrijdag 4 februari krijgen de kinderen dan een tafeltoets over de tafels 1 t/m 10. In 3 minuten moeten de kinderen 30 sommen kunnen maken. Succes met oefenen!

 

Een paar kinderen hebben hun rapport nog niet ingeleverd. Wilt u thuis nog even kijken en deze komende week mee naar school laten nemen? Alvast bedankt!

Nieuws uit groep 6

Vorige week hebben we de cito taalverzorging afgerond en deze week zijn we alweer bijna klaar met de cito begrijpend lezen. Er wordt hard gewerkt in de klas. Voor volgende week staat de reken cito op de planning.

 

Vrijdag konden we de middag afsluiten met een les van Revaliano. Wat heeft hij ons goed geleerd om kikkers te vouwen, die ook nog eens kunnen springen. Als kers op de taart, een klassenfeest door Milou, Noek en Mila N (op afstand) georganiseerd. Eerst een leuke filmquiz en daarna stoelendans met chips en limo.

 

Bij Davinci gaat het nog over de Chinese draken, en ook de klas heeft nu steeds meer drakenmaskers. Het is namelijk ook bijna Chinees nieuwjaar.

 

Huiswerk:

Maakwerk: Redactiesommen (komen ook op Schoudercom) woensdag 2 februari.

Nieuws uit groep 8

Deze week zijn we gestart met de cito studievaardigheden. We hebben onderdelen als kaartlezen, grafieken aflezen en “informatie uit teksten halen” gehad. Volgende week maken wij de cito taalverzorging.

 

Tijdens Da Vinci hebben wij het gehad over Chinese uitvindingen zoals buskruit en het kanon. Daarnaast hebben wij gewerkt aan het werkstuk.

 

Volgende week is de laatste week van onze stagiaire juf Roos. We gaan op dinsdagmiddag vast iets gezelligs doen en uiteraard maken wij iets leuks voor haar. We wensen haar veel succes bij de kleuters de rest van het schooljaar!

 

Huiswerk:
Maandag 31 januari – Spelling
Woensdag 2 februari – Topo Noord Afrika
Vrijdag 4 februari – Rekenen redactiesommen

EXTERN NIEUWS
Nieuws van het CJG

Webinar – Nog steeds corona … Zo kom je er als gezin doorheen!

 

Op 10 februari 2022 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin in samenwerking met Tischa Neve een webinar over het ondersteunen van gezinnen in deze corona-periode. Het is bedoeld voor alle ouders met kinderen tussen de 2 en 12 jaar uit Hollands Midden.

 

Er komt als ouders veel op ons af en op onze kinderen ook. We hebben onze eigen zorgen, onzekerheden en emoties, maar zien ook die van de kinderen. En dat al een hele lange tijd. We hebben al tijden als gezin intensief met elkaar te maken, moeten steeds weer schakelen en zijn het inmiddels allemaal ook wel behoorlijk zat.

Hoe begeleiden we kinderen zo goed mogelijk in deze lange Coronatijd? Hoe zorg je voor een goede sfeer binnen het gezin? In dit webinar helpt psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve, bekend van TV en verschillende media, je op weg met antwoorden en ideeën voor al deze dilemma’s. Samen kijken we naast de enorme uitdagingen waar we voor staan ook naar de kansen die dit alles meebrengt voor je gezin!

Dit webinar vindt plaats op donderdag 10 februari 2022 van 20.00 tot 21.00 uur.

 

Aanmelden voor de gratis CJG-webinar Help je puber de corona-periode door kan via www.cjgcursus.nl of via deze link.

 

Meer informatie en aanmelding CJG cursussen

Website:                    www.cjgcursus.nl

E-mail:                       info@cjgcursus.nl

Telefoon:                   088 254 23 84