Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 24 - 25 maart 2022
Agenda & jarigen
Jarigen    
     
30 maart Senn Le Febre 1/2b
30 maart Esmee van der Werff 5
30 maart Chloe van Leeuwen  6
1 april  Daan van der Star 8
     

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
28 maart Ouderraad
29 maart Medzeggenschapsraad
13 april Schoolfotograaf
14 april Paasviering
15 april  Goede vrijdag (leerlingen vrij)
18 april Tweede paasdag (leerlingen vrij)
19 t/m 21 april Eindtoets groep 8
22 april Koningsspelen
25 april t/m 6 mei Meivakantie

 

Corona

Door de huidige versoepelingen merken wij dat het aantal leerlingen/leerkrachten met een positieve coronatest fors toeneemt. Hierdoor moest er de afgelopen week helaas een groep een dag naar huis en/of stonden er veel verschillende leerkrachten voor de groep. Dat vraagt veel van leerlingen, ouders en van onderwijspersoneel. Het blijft een organisatorische puzzel voor ons, maar willen ook u bedanken voor uw begrip. 

 

We moeten er dus rekening mee houden dat wij in sommige situaties moeten overgaan tot thuisonderwijs door bijvoorbeeld ziekte en/of quarantaine van leerkrachten. Corona is helaas nog steeds prominent aanwezig. 

 

Wij willen u daarom nogmaals adviseren om achterwacht te regelen op de dag(en) dat u zelf uw kind(eren) niet thuis op kunt vangen, want het is best reëel dat uw kind onverwacht thuis komt te zitten vanwege besmettingen in de klas en/of afwezigheid leerkracht. Wij snappen dat dit voor vervelende situaties kan zorgen, maar dit schetst wel de ingewikkelde situatie waarin we ons met elkaar bevinden. 

 

Voor iedereen met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten heeft.

 

Gezocht:  MR-lid namens de ouders

Voor het nieuwe schooljaar zijn we op zoek naar een  nieuw lid uit de oudergeleding voor de Medezeggenschapsraad (MR). Aan het einde van dit schooljaar neemt Daantje Derks afscheid. Dat betekent dat er een vacature is en dat iedere ouder van de Bernardusschool zich kandidaat kan stellen voor een plek in de M.R.

 

Iedere school heeft een medezeggenschapsraad. Deze raad bestaat uit ouders en personeel van de school. De leden van de raad worden gekozen door alle ouders en personeel van de school. De rol van de medezeggenschapsraad op school is meepraten over het schoolbeleid. Via de medezeggenschapsraad zijn ouders en personeel betrokken bij het schoolbeleid. Meepraten over verschillende onderwerpen is dan ook de rol van de medezeggenschapsraad. Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt. Daarmee is de medezeggenschapsraad een belangrijke manier om mee te praten over het beleid op school. 

 

Op dit moment zitten namens de ouders in de MR.: Daantje Derks, Annet Stevens en Klazien de Groot. Vanuit het team zijn er ook drie personeelsleden die zitting hebben in de MR en dat zijn Danielle de Winter (groep 5), Bouwiene Keekstra (groep 6) en Dionne Faassen (groep 4). We vergaderen circa 4 maal per schooljaar en op dit moment is dat op een dinsdagavond.  

 

Mocht u interesse hebben in deze functie, dan kunt u zich opgeven bij een van de leden van de MR of via rbernardus@gmail.com. Mocht u vragen hebben, dan kunt u die natuurlijk ook altijd stellen. Als er meerdere ouders zijn die zich opgeven, dan zullen we verkiezingen uitschrijven via SchouderCom. In dit geval zijn het dan de ouders die hun stem uitbrengen op een van de kandidaten.  

 

Wij hopen op vele kandidaten! 

 

Schoolfotograaf

Woensdag 13 april aanstaande komt de schoolfotograaf op school om de kinderen te fotograferen. 's Middags is er ook de mogelijkheid om broertjes/zusjes op de foto te laten zetten. Hierover ontvangt een bericht via Schoudercom om u in te schrijven. 

 

Kleding advies

Achtergrond van de foto's is een groene teint. Pas op: Fluor kan een reflexie geven op de kaaklijn van het kind. Hele fijne streepjes kunnen een vervorming geven in de afdruk van het pasfotovel. Bij regen is het belangrijk dat uw kind(eren) niet met nat haar op school aankomen.

 

Internet afhandeling:

De afhandeling van de foto's, zal via internet plaats vinden. Let op! De bestelperiode, zonder portokosten is nu 14 dagen.( voorheen 30 dagen). We brengen maximaal 2x de foto’s op school. Daarna sturen we de foto’s prive op en worden er dus portokosten berekend.

Nieuws uit de kleutergroepen

We hebben heel veel geleerd van het thema restaurant. De cijfers 2, 4, 5, 6, 7, 8 en 10 kennen de meeste kinderen nu. Oefent u thuis soms met deze cijfers? Zou fijn zijn voor het automatiseren. We gaan komende weken met het thema lente beginnen en dan komt cijfer 3 erbij. Ook de letters zitten er al aardig in: v, b, h, s, k, w, r.  De komende tijd gaan we de L leren. De l van lente. 

 

Mocht u nog een narcis, hyacint of krokus hebben om mee te geven dan graag. Zo fleurt de klas wat op in de lente.  

 

De kinderen hebben heel mooie werkjes gemaakt. U kunt trots zijn. Maar pas op: de pizza die ze mee naar huis nemen lijkt echt, maar u kunt het niet echt op eten.  

 

Er heerst een heel fijne sfeer in de groepen. Jammer dat er zoveel zieken zijn. Ook juf Corrie en juf Nicole zijn geveld. We wensen iedereen beterschap. 

 

Ook zijn er nog luizen gespot, dus wilt u uw kinderen blijven checken? Bedankt. 

Nieuws uit groep 3

Zoals jullie op SchouderCom kunnen zien hebben we een hele leuke les gehad. Een kunstenaar van “Het Kunstgebouw” is bij ons in de klas geweest en we hebben les gehad over hoeden. Er zijn heel veel verschillende soorten hoeden die je voor verschillende dingen kunt gebruiken. De politiehoed, een helm van de brandweer, een zonnehoed, een pet en nog veel meer hoeden. Na de uitleg hebben we allemaal een hele mooie hoed geknutseld. Het was een superleuke les!

 

Bij rekenen hebben we Blok 4 al weer afgesloten. Nu we de toets gemaakt hebben zijn we de moeilijke onderdelen aan het herhalen. Volgende week starten we met Blok 5. 

 

Bij lezen zijn we al weer gestart met kern 8. We leren de -ch-, sch-, -nk, en nog veel meer moeilijk spellingonderdelen. Het lezen wordt dus nu ook steeds een beetje moeilijker maar wat doen we ons best. Deze week zijn we ook voor het eerst met de klas naar de bibliotheek geweest. Wat was het leuk om ons eigen boek uit te mogen kiezen. Als de dag begint zien we alle kinderen hun boek pakken om te gaan lezen want wat is het toch fijn als je in het boek dat je gekozen hebt mag lezen. Thuis kan dit natuurlijk ook. Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek en dan ook boeken voor thuis lenen. Dit bevordert het plezier in lezen zeker!

Nieuws uit groep 4

Afgelopen woensdag hadden we bezoek in de klas. Via het programma Kijkkunst hadden we bezoek van een mevrouw die ons meer kwam vertellen over de hoedjes van Ans Wesseling. Ze heeft samen met de kinderen van onze klas hoedjes gemaakt met verschillende materialen. U heeft uw kind wellicht thuis zien komen met een mooie creatie. Op SchouderCom zijn foto’s te vinden van deze leuke les. 

 

Verder zijn we natuurlijk druk geweest met het oefenen voor hert klassentheater. Morgen, vrijdag 25 maart,  starten we onze voorstelling “Lentekriebels” samen met groep 7 om 14.00 uur. Alle ouders van groep 4 en groep 7 zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken.  

 

Op vrijdag is ook de herhalingstoets van de tafel van 4. De kinderen die het nog niet gehaald hebben, kunnen dan hun best doen om ook een sticker bij de tafel van 4 te krijgen op hun tafeldiploma. Volgende week is dan de afname van de tafel van 5. Oefenen dus! 

 

Met rekenen zijn we begonnen met de digitale klok. We hebben geleerd wat het verschil is met de analoge klok. We oefenen de hele en halve uren. Oefent u thuis spelenderwijs mee? Gewoon regelmatig de tijd vragen aan uw kind kan al enorm helpen. Alvast bedankt! 

Nieuws uit groep 5

Het leek wel “toetsweek” deze week in groep 5. Bij Atlantis, Engels en spelling hebben we de hoofdstukken met een toets afgesloten en volgende week starten we dan met de nieuwe thema’s. Bij Atlantis starten we in een nieuw boek genaamd “In het wild”. De kinderen leren o.a leenwoorden uit het Engels, wat informatieve teksten zijn en wordt er kennisgemaakt met luisterboeken. Bij Engels zullen we een aantal lessen geven uit de methode “Take it Easy”. Meer info over de Engelse woorden zullen t.z.t. te zien zijn op Schoudercom. Bij spelling zullen we de komende weken woorden oefenen met twee medeklinkers in het midden (zoals trompet) en woorden die eindigen op een -d of -t (zoals voetbalveld). 

 

Wat een enthousiaste kinderen hebben wij toch in de klas! Zo hadden we laatst een presentatie over de Boeddha, maar komen er nu nog meer leuke ideeën naar voren! Zo staat er een spreekbeurt over paarden op het programma, een presentatie over dino’s en een optreden met een trompet. En dat allemaal op eigen initiatief van de kinderen. Superleuk! 

Nieuws uit groep 6

Deze week hebben we de eitjes in de broedmachine in de klas. Nu maar wachten tot er kuikentjes in gaan groeien en dat ze vlak voor de Pasen uit gaan komen. Volgende week gaan ze naar het podium in de hal, zodat alle kinderen op de Bernardus kunnen meekijken. 

 

Als de kuikentjes geboren zijn mogen ze nog een weekje op school blijven, voordat zij bij Mieke gaan wonen. We zoeken nog een konijnenkooi of cavia kooi om de kuikentjes in te verzorgen op school. Heeft iemand nog in een vergeethoekje staan, die wij mogen lenen? 

 

Deze week hebben de meeste kinderen prachtige kitchenvlogs gemaakt voor de Engelse les. Voor wie ze in de klas wil laten zien gaan we de komende week bekijken in de klas. Het was best een moeilijke opdracht, maar wat heeft iedereen het goed gedaan.  

 

Huiswerk: Woensdag 30 april redactiesommen (staan ook op schoudercom)

Nieuws uit groep 8

Deze week zijn wij naar Leiden geweest voor de bagagewandeling. In Leiden moesten wij verzamelen bij de Joodse Synagoge. Hier begon onze wandeling. Door Leiden staan verschillende koffers, die eigenlijk niet echt opvallen, welke symbool staan voor alle overleden en vermoorde Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leo vertelde een indrukwekkend verhaal. We hadden geluk met het weer en het was een geslaagde dag. 

 

Deze week ronden we het rekenblok af en volgende week hebben we de toets. Met taal leren we over samengestelde werkwoorden en oefenen we weer met zinsontleden. Toch nog wel verwarrend soms die persoonsvorm en lijdend voorwerp. 

 

Deze week hebben we met elkaar ook een schilderij gemaakt voor de eerste noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Zo ziet de opvang er iets vrolijker uit, dan een lege zaal.  

 

Huiswerk: 
Maandag 28 maart – spelling 
Dinsdag 29 maart – Rekenen 
Vrijdag 1 april – Rekenen  (geen grap 😉 

EXTERN NIEUWS
Gemeente Zoeterwoude biedt Oekraïense vluchtelingen opvang aan in Swetterhage

De gemeente Zoeterwoude gaat Oekraïners opvangen in een van de leegstaande paviljoens op het terrein van Swetterhage. Het gaat in eerste instantie om ongeveer 20 volwassenen en kinderen. Deze opvang is tijdelijk. Hoe lang de opvang precies gaat duren weten we op dit moment nog niet.  

 

Er is veel werk verricht voor het klaarmaken van de opvanglocatie. De afgelopen dagen is hard gewerkt om de locatie bewoonbaar te maken. Zo plaatsten we bedden en kasten in de slaapkamers. Ook zorgden we voor speelgoed voor de kinderen die gaan komen.

 

Wij weten op dit moment nog niet wanneer de eerste vluchtelingen komen. Gezien het grote aantal mensen dat op de vlucht is voor het oorlogsgeweld verwachten wij komende week de eerste mensen op te vangen. Wij doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om hen in deze onzekere en onveilige tijden hier op adem te laten komen.

 

Veel Oekraïners zijn op de vlucht en zoeken een veilige plek in Europa, waaronder in Nederland. Het kabinet verwacht dat het aantal Oekraïners dat naar Nederland komt fors toeneemt. De Veiligheidsregio’s hebben de opdracht van het kabinet gekregen om in de komende periode in totaal 50.000 opvangplekken beschikbaar te maken. De Veiligheidsregio Hollands Midden, waar Zoeterwoude onderdeel van is, neemt 2.000 opvangplekken voor haar rekening.

                       

Inwoners willen graag helpen en vragen we gericht om hulp. 

Ook binnen de gemeente Zoeterwoude ontstaan mooie initiatieven vanuit de inwoners. De gemeente is blij met het hulpaanbod. Om ervoor te zorgen dat alle hulp ook echt goed terecht komt, vraagt de gemeente op www.zoeterwoude.nl/hulp-gevraagd gericht om wat nodig is. Verder vraagt de gemeente aan iedereen om de privacy van zowel de opgevangen mensen als de bewoners en medewerkers van Swetterhage te respecteren. 

Meer informatie
De direct omwonenden zijn met een brief van de gemeente op de hoogte gebracht. Swetterhage informeerde haar medewerkers en familie van de bewoners. Op www.zoeterwoude.nl/oekraine staan veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïners. Hier staat ook meer informatie voor inwoners en bedrijven die hun hulp willen aanbieden.

 

Wereldwinkel Zoeterwoude

Wereldwinkel Zoeterwoude is jarig. De wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit arme landen. De zilversmeden, pottenbakkers, koffieboeren enz. krijgen zo een eerlijke prijs voor de producten die ze via de wereldwinkel verkopen.

 

Onze winkel bestaat 25 jaar en dat willen we vieren met een kleurwedstrijd. 

De kleurplaten worden op school uitgedeeld. Laat uw kind deze kleurplaat versieren en/of inkleuren en inleveren bij de juf of meester op school. Met op  de achterkant de naam, klas en telefoonnummer. We leggen ook nog een aantal kleurplaten in de bibliotheek voor de allerkleinsten tot 4 jaar. Uiterste inleverdatum is: 22 april.

 

De prijswinnaars worden bekend gemaakt tijdens de lentemarkt. De (h)eerlijke en duurzame lentemarkt wordt gehouden op zaterdag 7 mei op het Dorpsplein in Zoeterwoude van 10.30-15.00 uur. Bezoek onze kraam, want daar vind je de uitslag. Er zijn mooie prijzen te winnen.

Avond wandeldaagse Zoeterwoude

3 jaar moesten we erop wachten, maar het ziet er toch echt naar uit dat er dit jaar weer een avondwandel 3 daagse georganiseerd kan worden in ons mooie dorp! Daarom zijn wij als bestuur begonnen met de voorbereidingen. We willen jullie hierover informeren en hopen dat jullie er weer net zoveel zin hebben als wij!

 

De wandeldata dit jaar : woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 Juni

 

Gestart wordt, net als in 2019, op het terrein van SJZ. Omdat Corona nog steeds een risico vormt proberen we met een aangepast protocol het evenement voor alle, ook de kwetsbare,  wandelaars en vrijwilligers zo veilig mogelijk te laten verlopen. Helaas is ook het aantal vrijwilligers door de verplichte lange pauze teruggelopen. Daarom vervalt dit jaar de 10 km.

 

De laatste keer werd er al steeds meer online ingeschreven en de scholen en Emmaus deden de inschrijving al enige tijd intern. Om opstoppingen  te voorkomen willen we jullie vragen dat ook dit jaar weer te doen en zoveel mogelijk te stimuleren. We zullen met jullie contact opnemen over hoe dat het beste kan verlopen en wat jullie nodig hebben.

 

Vanwege het massale karakter hebben we besloten dit jaar niet meer te starten met een warming-up en gezamenlijk start, maar kun je na het halen van de start stempel meteen op pad. De details horen jullie later. We hopen dat de avond wandel 3 daagse weer bij jullie op de agenda staat en dat we er weer een mooi en sportief evenement van kunnen maken samen!

 

Hierbij willen we nog wel even een oproep doen. Als er mensen zijn die ons bestuur willen komen versterken of willen komen helpen tijdens het evenement horen wij dat graag. Wij kunnen nog heel goed een aantal enthousiaste bestuursleden en hulptroepen gebruiken! Met een klein beetje van Uw tijd kunt U een sportieve traditie helpen in stand te houden.