Inloggen

Bernardusschool

preview
Weekbrief 25 - 1 april 2022
Agenda & Jarigen
Jarigen    
     
2 april Thies van Veelen  1/2c
4 april Anouk de Deckere 4
6 april Britt Stevens 1/2a
7 april Eline de Rooij 4
     

 

Gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Agenda

 

   
13 april Schoolfotograaf
14 april Paasviering
15 april  Goede vrijdag (leerlingen vrij)
18 april Tweede paasdag (leerlingen vrij)
19 t/m 21 april Eindtoets groep 8
22 april Koningsspelen
25 april t/m 6 mei Meivakantie

 

 

Nieuwe collega

Met ingang van 1 april 2022 start Rody Warmerdam op de Bernardusschool. Rody is een dag per week werkzaam bij ons op school. Donderdag 7 april is zijn eerste werkdag. Wij heten Rody van harte welkom bij ons op school en wensen hem veel succes en plezier.

 

Juf Celine zal tot de meivakantie ook op donderdag aanwezig zijn in de groep, zodat er een overdracht plaats kan vinden. Naar verwachting zal Rody na de zomervakantie meer gaan werken op de Bernardusschool. 

Gezocht MR lid - oudergeleding

Voor het nieuwe schooljaar zijn we op zoek naar een  nieuw lid uit de oudergeleding voor de Medezeggenschapsraad (MR). Aan het einde van dit schooljaar neemt Daantje Derks afscheid. Dat betekent dat er een vacature is en dat iedere ouder van de Bernardusschool zich kandidaat kan stellen voor een plek in de M.R.

 

Iedere school heeft een medezeggenschapsraad. Deze raad bestaat uit ouders en personeel van de school. De leden van de raad worden gekozen door alle ouders en personeel van de school. De rol van de medezeggenschapsraad op school is meepraten over het schoolbeleid. Via de medezeggenschapsraad zijn ouders en personeel betrokken bij het schoolbeleid. Meepraten over verschillende onderwerpen is dan ook de rol van de medezeggenschapsraad. Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt. Daarmee is de medezeggenschapsraad een belangrijke manier om mee te praten over het beleid op school. 

 

Op dit moment zitten namens de ouders in de MR.: Daantje Derks, Annet Stevens en Klazien de Groot. Vanuit het team zijn er ook drie personeelsleden die zitting hebben in de MR en dat zijn Danielle de Winter (groep 5), Bouwiene Keekstra (groep 6) en Dionne Faassen (groep 4). We vergaderen circa 4 maal per schooljaar en op dit moment is dat op een dinsdagavond.  

 

Mocht u interesse hebben in deze functie, dan kunt u zich opgeven bij een van de leden van de MR of via mrbernardus@gmail.com. Mocht u vragen hebben, dan kunt u die natuurlijk ook altijd stellen. Als er meerdere ouders zijn die zich opgeven, dan zullen we verkiezingen uitschrijven via SchouderCom. In dit geval zijn het dan de ouders die hun stem uitbrengen op een van de kandidaten.  

 

Wij hopen op vele kandidaten! 

 

Belijning schoolplein Bernardusschool

Op het schoolplein van de Bernardusschool is diverse belijning aangebracht om het spelen/bewegen op het schoolplein te stimuleren. Een verspringbaan en een kingveld. Gymmeester Tim heeft tijdens de gymles diverse spelletjes uitgelegd en gespeeld zodat kinderen dit voortaan ook zelf kunnen op het schoolplein.

 

schoolplein

 

Luizencontrole

Na iedere vakantie worden de leerlingen gecontroleerd op hoofdluizen door een groep ouders van de school. De hoofdluisouders zijn er slechts ter ondersteuning, het is de verantwoordelijkheid van ouders om regelmatig op hoofdluis te controleren.

 

Woensdag zijn alle leerlingen op neten/hoofdluis gecontroleerd. In veel klassen zijn er leerlingen met neten/hoofdluis. De ouders zijn door de groepsleerkracht op de hoogte gesteld. 

 

Wij willen u vragen om 1 keer per week de haren van uw kind goed te controleren op de aanwezigheid van luizen of neten. Dit kunt u het beste doen op een vaste dag in de week met behulp van een luizenkam. Hoe u de hoofdluizen of neten kunt herkennen kunt u terug vinden op: www.rivm.nl/hoofdluis. Mocht u hoofdluizen of neten aantreffen in de haren van uw kind, start dan meteen met kammen met een luizenkam en blijf dit 14 dagen lang doen. Geef dit ook door aan school, zodat andere ouders extra alert kunnen zijn. Als u uw kind goed heeft gekamd mag uw kind gewoon naar school.

 

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Gezonde lunch - pauzesnacks
Je kind is volop in de groei. Daarom is het belangrijk om ook op school te eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Dan krijgt je kind alle producten en voedingsstoffen binnen die goed voor haar of hem zijn.
 
Wij merken dat niet elke leerling een gezonde lunch mee naar school neemt. Op de site van het voedingscentrum staan tips voor originele pauzehappen en de lunch op school.
 

 

Opvang Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Zoeterwoude gaat vanaf 29 maart Oekraïners opvangen in een van de leegstaande paviljoens op het terrein van Swetterhage. Het gaat in eerste instantie om ongeveer 20 volwassenen en kinderen. Deze opvang is tijdelijk. De afgelopen dagen is hard gewerkt om de locatie bewoonbaar te maken. Zo plaatsten ze bedden en kasten in de slaapkamers. Ook zorgden ze voor speelgoed voor de kinderen die gaan komen.


De leerlingen van de Bernardusschool hebben schilderijen gemaakt om de woonruimte op te vrolijken. 

 

schilderijen

Nieuws uit de kleutergroepen

Het thema lente is gestart. Deze week besteden we aandacht aan groeien. We planten zaadjes in een bakje met aarde. En we plakken bloemen op een strook van klein naar groot (De bloem wordt steeds groter) De letter waar we aandacht aan besteden is de letter l (spreek uit als LLLLLLL). Het cijfer waar we mee oefenen is de 3. Volgende week zullen we werken over dieren die in de lente worden geboren.

Nieuws uit groep 3

Deze week sluiten we kern 8 al weer af. We hebben nu de -nk, sch-, -nk, -ch(t), eind a,o,u, eer, oor, eur en de verkleinwoordjes geleerd. We leren best moeilijke dingen maar wat gaat het goed in de groep. In het volgende blok komen weer nieuwe categorieën aan de orde.

 

Bij rekenen zijn we nu, na de herhaling, echt gestart met Blok 5. We leren hier weer veel en de cijfers waarmee we rekenen worden steeds hoger. Rekenen doen we nu tot 50 maar als we een spel in de klas doen, zijn we zelfs met cijfers tot en boven de 100 bezig. Wat knap!

 

22 april zijn de Koningsspelen. We hebben op SchouderCom een oproepje geplaats voor hulpouders. We hopen dat er veel hulp gaat komen. We hebben er echt zin in!

 

We gaan op school starten met Flits. Dit is een programma waar het tempo lezen van woorden wordt gestimuleerd. Ook hier hebben we u als ouder nodig. We hebben onze klassenmoeders bericht gestuurd en zij gaan kijken wie ons kan komen helpen met oefenen. We doen dit zeker 2 keer in de week maar meer mag natuurlijk ook.

Nieuws uit groep 4

We zijn deze week gestart met een nieuw boek van Atlantis. Het thema is “Kriebelbeestjes”. We lezen allerlei verhalen en woorden die te maken hebben met dit thema. Deze week lazen we woorden met veel medeklinkers achter elkaar, zoals landkaart, nachtdier en doornstruik. Daarnaast leren we welke kriebelbeestjes er in onze omgeving leven.

 

Kinderen lezen soms alleen of in vaste tweetallen. Zo oefenen we dagelijks om goede lezers te worden.

Met Atlantis werken we aan het thema “Leven op het land”. We zijn in een “tijdmachine” gestapt en hebben een voorstelling gemaakt van  hoe de aarde eruit zag in de tijd van de dinosaurus. We leerden dat er verschillende soorten dino’s  geleefd hebben op onze aarde. De zogenaamde herbivoren, de carnivoren en de omnivoren. Heel spannend en interessant allemaal.

 

Morgen is de toets van de tafel van 5 aan de beurt. Nog even oefenen.

 

Er zijn al ouders die zich hebben aangemeld voor de Koningsspelen. Heel fijn!

Nieuws uit groep 6

Deze week was meester Nils er wel 3 dagen voor de stage, hij heeft verschillende lessen gegeven en ook bij het challenge circuit gaat hij morgen torens van spaghetti bouwen.  

 

Deze week hebben we ook de meeste Engelse kitchenvlogs bekeken. We hebben genoten van de prachtige vlogs. Wat een kanjers en wat is er lekker gekookt en gebakken de afgelopen weken. Er zaten ook een paar recepten bij die de juf ook thuis een keertje gaat proberen.  

 

Bij Topo worden er deze week hard gewerkt om nieuw posters te maken. Deze keer gaat het over grote steden van Zuid-Holland. Er ontstaan alweer prachtige posters van de verschillende steden.  

 

Bij Davinci ging deze week over het modern worden van Nederland, toen kwam ook de stoommachine voorbij. Wat een interessante uitvinding is dat geweest.  

 

De broedmachine met de eitjes staat nog in groep 6, die moet nog verhuizen. Nu hebben wij er nog even extra van kunnen genieten. Volgende week gaat hij echt naar het podium in de hal verhuizen.  

 

Huiswerk: woensdag 6 april redactiesommen (staan ook op schoudercom)  

Nieuws uit groep 7

Deze week is juf Josephine er de hele week. Ze kan zij eens zien hoe het op de andere dagen gaat bij ons in de klas. Iedere dag geeft ze 1 of 2 lessen en soms helpt ze groepjes kinderen met hun werk. Samen met de juf hebben de kinderen een verhaal geschreven over een magische koffer of tas.  

 

Maandag gaan we naar het theater in Alphen. Gelukkig is het gelukt om voldoende ouders te vinden die mee kunnen. We vertrekken om 10.00 van school. De voorstelling heet Bekkens en Branie. Het is een muziekvoorstelling met veel percussie. We hebben in de klas al een filmpje gekeken om in de stemming te komen.  

 

Er hebben zich ook al voldoende ouders gemeld voor 20 april. Heel fijn! We gaan die dag op de fiets naar Zoeterwoude (Geerpolder) en vertrekken ’s morgens direct om 8.30 uur.

 

Donderdag 31 maart hebben de leerlingen het Theoretisch Verkeersexamen. De kinderen krijgen zo snel mogelijk de uitslag mee naar huis.  

 

Huiswerk: Deze week waren er veel kinderen die hun huiswerk niet in orde hadden. Waarschijnlijk gewoon een missertje. Het stond ook niet in de weekbrief (foutje van ons). Deze week komt dat hopelijk weer tip top in orde.  

Dinsdag 5 april automatiseren week 14 les 3 en les 4. 

Vrijdag 8 april: Taak 5 Begrijpend Lezen werkblad 

 

Nieuws uit groep 8

Deze week hebben wij de rekentoets gedaan en de laatste lessen van taal gemaakt. We naderen nu echt de laatste blokken van de vakken. Ondertussen zijn wij ook hard aan het oefenen voor de eindtoets.  

 

Volgende week maandag gaan wij naar een voorstelling in Alphen a/d Rijn. Wat fijn dat zoveel ouders konden rijden, zodat we toch kunnen gaan! 

 

Donderdag is meester Rody even in de klas geweest om kort kennis te maken. Vanaf volgende week donderdag is hij tot de meivakantie bij ons in de klas.  

 

Vrijdag hebben wij een techniekcircuit. De kinderen kunnen kiezen uit: een flipperkast maken, een stevige papieren brug bouwen of een spaghetti challenge. Morgen zullen de foto’s ook op schoudercom komen.  

Ondanks dat de kinderen nu 1x onverwachts huiswerk meekrijgen, gaat dit bij heel veel kinderen erg goed. Dit is een goede voorbereiding voor de middelbare school straks.  

 

Huiswerk: 
Donderdag 31 maart – Begrijpend Lezen 
Maandag 4 april – Taal 
Vrijdag 8 april – Rekenen  

EXTERN NIEUWS
Nieuws van het CJG

Theateravond ‘Credits’ praten met je puber over geld

 

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda organiseert in samenwerking met Theatergroep PlayBack de thema-avond ‘Credits’ aan voor ouders/verzorgers van jongeren tussen de 11 en 17 jaar.

De interactieve theateravond Credits van theatergroep PlayBack draait om bewustwording in de omgang met geld.

“Waarom krijg ik dat niet van jullie? Anouk heeft er ook eentje. Please?!" Hoe ga jij om met deze smeekbedes? Het verlangen naar spullen. Erbij horen. Er zijn genoeg redenen voor jouw puber om te denken: "Ik voel me beter als ik deze schoenen aan heb". En als hij/zij het niet voor elkaar krijgt, dan wordt je kind chagrijnig. Maar kinderen die leren omgaan met een uitgestelde beloning, blijken later beter te sparen.

PlayBack houdt ouders op een treffende en luchtige wijze een spiegel voor aan de hand van herkenbare en soms hilarische scènes aan de keukentafel. Kom het ervaren!

Datum en locatie

Data:      Dinsdag 05 april 2022
Tijd:        19.30 – 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur) 

Locatie:   De Theaterbakkerheij, Gouderaksedijk 24B in Gouda

Kosten:  €5,00 per persoon (Ouderparen 10% korting)        

 

Ga voor aanmelden of meer informatie naar: www.cjgcursus.nl of klik op deze link